Как да забраним достъпа на semalt.com за нашия WordPress сайт?

Как да забраним достъпа на semalt.com за нашия WordPress сайт?

Здравейте!

От известно време насам сайтовете, които са създадени чрез WordPress са атакувани от един crawler, който се казва semalt.com. За да разберете дали и Вашия сайт е засегнат, просто погледнете статистиките за Referrers (ако използвате Jetpack) и/или трафика от препратки в Google Analytics (вижте изображенията по-долу).

Как да забраним достъпа на semalt.com за нашия WordPress сайт?

Информация за препратки в статистиките на Jetpack

Как да забраним достъпа на semalt.com за нашия WordPress сайт?

Информация за препратки в Google Analytics

Какво е semalt.com?

Замаскиран зад добронамерен инструмент за SEO статистика, това е един phishing сайт с руски и/или украински произход. Блоговете, които са част от wordpress.com вече са маркирали този referrer като опасен спам. Повече по темата можете да прочетете от този сайт: Referrer madness—WordPress finally flags Semalt. Пак от този линк ще разберете какво точно представлява този crawler.

Как да защитя моя WordPress сайт?

От линка по-горе става ясно, че засега принципно са защитени само wordpress.com блоговете. Ако искате да предпазите Вашия WordPress индивидуален сайт (свален от wordpress.org – за повече информация за разликите прочетете тази публикация в Optibg.com: Предимствата и недостатъците на WordPress) то трябва да добавите следните редове в края на Вашия .htaccess файл:

SetEnvIfNoCase Via evil-spam-proxy spammer=yes
SetEnvIfNoCase Referer evil-spam-domain.com spammer=yes
SetEnvIfNoCase Referer evil-spam-keyword spammer=yes
SetEnvIfNoCase Via pinappleproxy spammer=yes
SetEnvIfNoCase Referer semalt.com spammer=yes
SetEnvIfNoCase Referer poker spammer=yes

Order allow,deny
Allow from all
Deny from env=spammer

Това можете да направите с помощта на Notepad++ (за повече информация прочетете тази публикация: Редакция на WordPress файлове) или ако ползвате WordPress SEO плъгина на Yoast, то просто изберете от дясната лента в админ панела SEO->Edit files и добавете кода по-горе в полето за .htaccess. 

Ако случайно Вашият хостинг доставчик е генерирал отделен .htaccess файл в основната директория, то редактирайте и него, като добавите кода по-горе. По този начин semalt.com няма да има вече достъп до Вашия WordPress сайт.
Желая Ви успех!

Публикувайте Вашия коментар:

avatar