17 начина за популяризиране на Facebook страница

17 начина за популяризиране на една Facebook страница

Имате да увеличите броя на феновете си? Тогава следвайте тези начини за популяризиране на Facebook страница:

UPDATE: А, ако досега сте използвали Facebook профил за бизнес цели, то е време да го превърнете в страница, която след това да популяризирате чрез съветите, описани в тази статия. Ето как можете да направите това: Превръщане на Facebook профил в бизнес страница

Научете как да поддържате Вашата Facebook страница с цел увеличаване на нейната популярност.

1. Изберете добро име за страницата

Ако искате потребителите да запомнят Вашата страница и да я намират по-лесно, то Вие се нуждаете от качествено име. В повечето случаи то ще е същото като Вашия бранд (респективно Вашия сайт). Не забравяйте да добавите това име и в URL адреса на страницата, когато я създавате. Ако вече имате налична страница и тя е със стария (и дълъг) URL адрес, то можете да го промените и да добавите кратък и уникален такъв по Ваш избор (така нареченият vanity URL). Идеята е просто хората да могат да запомнят името на страницата и да въведат лесно адреса в браузъра, ако им се наложи. Изборът на кратко и ясно име е важен за развиване на фейсбук страница!

2. Изберете креативна профилна и заглавна снимка.

Ако откриете начин да съчетаете двете, то това е още по-добре за Вас. Така ще привлечете интереса на хората и ще ги предразположите към кликване на бутона "Харесва ми". Една популярна фейсбук страница умее да привлича с визия, качествено съдържание и разбира се - дизайн!

UPDATE: Възползвайте се от възможностите за креативна видео корица.

3. Изпращате ли често e-mail-и към Ваши клиенти, партньори, доставчици?

Тогава не забравяйте да поставите адреса на Вашата Facebook страница в подписа на всяко електронно писмо, заедно с адреса на Вашия сайт. Друга много добра практика е да помолите човека, с който си пишете да хареса Вашата страница. Ще останете учудени колко хора ще откликнат на тази молба, ако е поднесена по подобаващ начин (например в края на писмото като послепис).

4. Споменете Вашата Facebook страница в корпоративния Ви блог

Ако към Вашия сайт има създаден корпоративен блог (което е чудесна идея за SEO цели), не пропускайте да напишете публикация за Вашата Facebook страница, както и да поставите линк към нея.

5. "Харесайте" други Facebook страници чрез Вашата

Идеята на социалните мрежи е да има диалог. Ето защо е много важно да комуникирате и с други фен страници, особено такива, които са свързани по един или друг начин със сферата на Вашия бизнес и които са с много активни фенове. За целта първо си набележете най-подходящите такива. След това чрез Вашата страница ги харесайте и евентуално бихте могли да изпратите съобщение, за да ги уведомите за това действие от Ваша страна и да ги помолите и те да Ви харесат. След това споделяйте тяхното съдържание и не забравяйте да ги тагвате във Вашите постове. Това няма да остане незабелязано и скоро и Вие ще получите подобна подкрепа от тяхна страна. По този начин за популяризиране на страница във фейсбук, можете да достигнете до повече потребители, които могат да се превърнат във Ваши фенове.

6. Поставете линк към Вашата Facebook страница и в другите социални мрежи, които използвате

Ако имате профили в други социални мрежи (например Twitter), то е много добра идея да помолите Вашите последователи да Ви харесат и във Facebook. Ефективното популяризиране на Facebook страница изисква наличието и на други свързани профили от различни социални мрежи. В този ред на мисли Instagram е идеална възможност за развиване на Фейсбук страница чрез допълнително съдържание в този профил. Да не говорим, че в момента и двете социални мрежи са под една шапка и се управляват със сходни инструменти.

7. Добавете widget с Вашата страница на сайта Ви и вграждайте постове от нея в публикациите Ви.

А, ако нямате нужната площ на разположение, то тогава поне поставете Facebook Like box, за да могат посетителите Ви да Ви харесат директно от нея, без да се налага да Ви търсят във Facebook.

UPDATE: Facebook Like Box и Facebook Fan Box вече се считат за морално остарели технологии. Техният наследник е Facebook Page Plugin. Ето как можете да го настроите и поставите на Вашия сайт: Преминете към Facebook Page Plugin: Време е!

UPDATE: Според Нейл Пател от quicksprout.com е важно да интегрирате възможно по-голяма част от социалните плъгини на Facebook на Вашия сайт. Едно от нещата, което обаче аз приемам за изключително ефективно е вграждането на постове от страницата Ви във Вашите публикации. През 2014-та Facebook подобри тази функционалност (за справка тази статия в Optibg.com). По-долу в тази точка ще видите пример за вграждане на пост от страница.

UPDATE2: За да продължите да се възползвате от горния начин за развиване на Фейсбук страница във Вашия WordPress сайт, тогава се запознайте как лесно можете да възстановите вграденото съдържание от Facebook (така наречените Facebook oembeds) от следния видео урок.

Как да използвате тази функционалност за популяризиране на бизнес профила Ви във Facebook?

Създайте качествени и полезни постове (акцентирам над качествени и полезни) в страницата Ви. Това могат да бъдат: инфографики, мотивиращи (за целевата Ви група) изображения, статус обновления с добавена стойност, видео съдържание от Фейсбук страницата Ви (нещо, над което определено ще трябва да помислите) и други.

Следващата стъпка е да прецените кои публикации са подходящи за вграждане на тези постове. Не е нужно да казвам, че те трябва да са строго релевантни, защото в противен случай няма да има никаква полза от тях. При вграждането им трябва задължително да акцентирате, че това е пост от Вашата Facebook страница. Да, тази информация ще бъде видима и във вградения пост, но винаги е добре да бъде обърнато допълнително внимание.

Целта е да убедите посетителите да кликнат на това вградено съдържание и да попаднат на страницата Ви. От този момент нататък кликването на бутона "Харесва ми" е въпрос на време (при условие, че сте таргетирали правилния посетител).

Социалните плъгини на #Facebook, чрез които да популяризирате вашата страница, сайт или личен публичен профил. Повече: http://bit.ly/1Iy4Lns optibg.com #инфографика #маркетинг

Публикувахте от optibg.com в Сряда, 24 юни 2015 г.

8. Привличайте фенове "офлайн"

Начините за популяризиране на Facebook страница не се изчерпват само с онлайн методи. За развиване на Фейсбук страница можете да използвате и редица офлайн средства. За целта поставете по креативен начин адреса ѝ на всеки един рекламен материал, който имате (брошури, каталози и други). Най-вече помислете за добавяне на информацията за страницата Ви на Вашите визитни картички. Използвайте наистина креативни средства за да я представите като една наистина популярна Фейсбук страница! И тя наистина и ще стане такава!

9. Популяризиране на Facebook страница чрез личния си профил

Поставете линк във Вашия личен Facebook профил, например в секцията свързана с Вашата актуална работа и редовно споделяйте нейните публикации.

UPDATE: Ето как да постъпите, ако се наложи да смените Вашата търговска марка и не желаете да загубите Вашите фенове.

10. Убедете служителите си да популяризират страницата чрез техните лични профили

Ако сте сигурни, че повечето Ви служители и сътрудници имат личен профил в тази социална мрежа, то ги помолете да споделят и разпространяват информацията за Вашата страница, както и да поканят в нея всичките си приятели.

11. Използвайте YouTube за популяризиране на Facebook страница

Ако поддържате YouTube канал, не пропускайте да се възползвате от този метод за популяризиране на Facebook страница! Вече стана ясно, че трябва да имате свързани профили в различни социални мрежи. YouTube е точното попадение в случая! Направете популярна Фейсбук страница и чрез създаване на уникално видео съдържание както в YouTube, така и в самия Facebook. Не забравяйте да поставите връзка към страницата както в настройките на YouTube канала, така и под всяко видео. Важно е и да споменете Facebook страницата си и в самите видеа и чрез call-to-action да помолите зрителите да ви последват, както в YouTube, така и във Facebook и всички останали свързани профили.

12. Facebook конкурси с награда

Организирайте редовно някакви игри с награда (примерно безплатен Ваш продукт или услуга). Това ще увеличи brand awareness за Вашата страница във Facebook и същевременно ще Ви осигури допълнителен брой фенове. За конкурсите в тази социална мрежа ще поговоря в друга публикация.

UPDATE: Възползвайте се от възможността за създаване на събития.

13. Предоставете линк към Facebook страницата във Вашия e-mail бюлетин

Ако предоставяте на Вашите потребители възможност за e-mail абонамент към Вашия сайт, то в изпращаните материали (бюлетин, e-book, презентации и други) не забравяйте да поставите линкове към Facebook страницата Ви.

14. Публикувайте разумно за ефективно популяризиране на Facebook страница!

Повечето собственици на Facebook страници ще започнат да споделят непрекъснато информация, която е създадена от тях и води към техния сайт. Аз също съм допускал тази грешка и знам, че това не се харесва на потребителите и не спомага за една популярна Фейсбук страница. Ето защо е най-добре съдържанието да бъде разнообразно. Освен това по възможност споделяйте публикации от други релевантни сайтове и страници по-често, отколкото споделяте Вашите собствени. Друга добра идея е да публикувате информацията по-разредено (примерно през 2 или 3 часа). Така няма да създадете усещането, че "спамите" Вашите фенове.

UPDATE: Възползвайте се от възможностите за създаване на група към страницата Ви. Чрез този метод за популяризиране на Facebook страница, можете да обедините Вашите последователи в общност. Също така с оглед на новите промени в reach-а на фейсбук страниците, една група може да генерира много повече трафик към Вашия сайт. Най-добре е да помислите как можете да обедините страницата и групата така, че да има смисъл и практическа полза за Вашите фенове.

UPDATE2: Не забравяйте периодично да публикувате и Story. Този инструмент ви позволява да достигнете с конкретно съобщение (картинка или видео) до повече последователи и да го използвате като ефикасен call-to-action метод.

15. Добавете линк към Facebook страницата във всеки един пост, който създавате в нея.

За целта просто в края на Вашия пост добавете:

@Името_на_Вашата_страница

Това ще осигури линк към страницата Ви. Така, когато някой хареса или сподели нещо от нея, то неговите приятели ще видят точно откъде е споделено това и ще могат да я посетят и евентуално харесат. Също така използвайте популярни, но свързани с темата на поста хаштагове (например #Facebook), за да бъдете забелязани от хора, дискутиращи подобна тематика и използващи същите хаштагове. Повече по темата: Хаштаг Facebook конкурси

16. Бъдете вежливи и любезни и не забравяйте да публикувате и забавно съдържание.

Последното може да бъде и нож с две остриета, защото това, което е смешно и интересно за Вас, може да бъде скучно за другите. Същевременно този начин за развиване на страница във Фейсбук е доказан със своята ефективност, ако се използва наистина правилно! Проучете какви са вкусовете на феновете Ви и действайте смело, когато ги разберете. Забавното съдържание е най-уместно в края на петъчния работен ден, уикенда и празниците. Честитете имени дни, а защо не и рождените дни на най-големите Ви фенове. Всичко това е част от замисъла на социалните мрежи - нормален контакт между потребителите и бранда.

Към категорията "забавно съдържание" спадат и всички публикации, които следва да представят бранда като приятелски настроена компания от специалисти, които се забавляват докато работят, не са стресирани и с най-голямо удоволствие ще помогнат на своите клиенти. Казано другояче - брандът следва да бъде приятел на своите последователи. Ето защо публикуването на постове, свързани с работното ежедневие или с новостите около Вашия екип са изключително подходящи за тази цел. Вижте примера по-долу:

Our new team member Danny started his first day at the office by bringing home made pie!

Posted by Yoast on 2 март 2015 г.

Освен това този тип съдържание помага на Вашите последователи да възприемат по-добре начина Ви на работа. Това, освен всичко споменато по-горе, ги предразполага да се доверят на Вашия бранд пред конкуренцията.

17. Рекламирайте страницата си

Когато искате бързо увеличение на Вашите фенове, то надали има по-сигурен начин за постигането му отколкото платената реклама във Facebook. Изберете подходящ бюджет и преценете за какъв период от време целите да го изразходвате. След това решете дали да рекламирате самата страница или да подсилите отделен пост от нея. Можете да промотирате страницата си и като таргетирате абонатите за Вашата имейл листа (хората, които са се абонирали за e-mail бюлетина на Вашия сайт).

Детайли, за които да внимавате:

1. Поддържайте висока степен на responsiveness за съобщенията, които получавате

Не бива да пропускате факта, че Вашата Facebook страница е лицето на бранда Ви в тази социална мрежа. Тоест трябва да вдъхвате доверие на Вашите фенове. Наскоро фейсбук страниците се сдобиха с иконка, която отчита до каква степен те отговарят на съобщенията, изпратени им от техните фенове. Тази иконка е публично видима, ако съобщенията не са изключени, ако администраторите на тези страници са успели да отговорят на над 90% от запитванията през последните 7 дни и също така, ако е било поддържано средно време за реакция от около 5 минути за всички изпратени отговори.

2. Справяйте се бързо с проблемните фенове на страницата Ви.

3. UPDATE: Следете редовно предложенията, които самият Фейсбук отправя към Вас като администратор на Вашата страница.

Това е най-добрият начин да се възползвате от най-актуалните възможности на социалната мрежа с цел привличане на повече последователи.

Бонус

Списъци за първоначални, ежедневни и периодични действия за популяризиране на Вашата Facebook страница.

Кликнете на всяко изображение, за да го отворите в отделен прозорец и съответно да го изтеглите в пълен размер

Първоначални действия за популяризиране на вашата Facebook страница

Ежедневни действия за популяризиране на вашата Facebook страница

Периодични действия за популяризиране на вашата Facebook страница

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments