Допълнение към политиката за бисквитки

Тази информация за използваните бисквитки следва да се счита за неразделна част от Политиката за поверителност и Политиката за бисквитки на блога. За последно е обновена на октомври 28, 2019 и се прилага за гражданите на Европейския Съюз. Връзка към споменатите политики: кликнете

1 Представяне

Нашият уебсайт, https://optibg.com (наричан по-долу "уебсайтът") използва бисквитки и други свързани технологии (за удобство всички технологии се наричат "бисквитки"). Бисквитките също се поставят от трети страни, чиито технологии и/или съдържание използваме. В документа по-долу ви информираме за използването на бисквитки на нашия уебсайт.

2 Какво представляват бисквитките

Бисквитката е малък прост файл, който се изпраща заедно със страниците на този уебсайт и се съхранява от вашия браузър на твърдия диск на компютъра или на друго устройство. Информацията, съхранена в нея, може да бъде върната на нашите сървъри или на сървърите на съответните трети страни по време на последващо посещение.

3 Какво представляват скриптовете?

A script is a piece of program code that is used to make our website function properly and interactively. This code is executed on our server or on your device.

4 Какво е webbeacon?

Web beacon (или пикселен маркер) е малък, невидим текст или изображение, който се използва за наблюдение на трафика в уебсайта. За да функционира коректно е нужно да има разрешение за съхранение на различни данни за вас. Те се съхраняват с помощта на web beacons.

5 Съгласие

Когато посетите нашия уебсайт за първи път, ще ви покажем изскачащо съобщение с обяснение за „бисквитките“. Веднага щом кликнете върху „All cookies“, вие се съгласявате да използвате всички „бисквитки“ и добавки, както е описано в изскачащото съобщение и тази бисквитка. Можете да деактивирате използването на „бисквитки“ чрез браузъра си, но имайте предвид, че нашият уебсайт може да не работи правилно.

6 Трети страни

Използваме технологии и/или съдържание на трети страни, въз основа на определени споразумения. Тези трети страни са други компании, които поставят „бисквитки“ на блога. Въпреки това, ние не можем да гарантираме, че тези трети страни обработват вашите лични данни по надежден или сигурен начин. Страни като Google трябва да се считат за независими администратори на данни по смисъла на Общия регламент за защита на данните. Препоръчваме ви да прочетете декларациите за поверителност на тези компании.

7 Бисквитки

7.1 Технически или функционални бисквитки

Някои „бисквитки“ гарантират, че определени части от уебсайта работят правилно и че вашите потребителски предпочитания остават известни на програмната му логика. С пускането на функционални / технически бисквитки, ние улесняваме посещението на нашия уебсайт. По този начин не е необходимо многократно да въвеждате една и съща информация, когато посещавате нашия уебсайт. Например можете да управлявате коментарите си, без да сте регистриран потребител на сайта. Можем да поставим тези „бисквитки“ без ваше съгласие.

7.2 Аналитични бисквитки

Because statistics are being tracked anonymously, no permission is asked to place analytical cookies.

7.3 Рекламни бисквитки

Не използваме никакви рекламни бисквитки на сайта.

7.4 Бутони от социални мрежи

На нашия уебсайт сме включили бутони за Facebook за популяризиране на уеб страници (напр. „харесване“, „забождане“) или споделяне (напр. „туитване“) в социални мрежи като Facebook. Тези бутони работят с код, идващ от самите Facebook и/или други социални мрежи. Този код поставя бисквитки. Тези бутони за социални медии също могат да съхраняват и обработват определена информация, така че може да ви се покаже персонализирана реклама.

Моля, прочетете декларацията за поверителност на тези социални мрежи (която може да се променя редовно), за да прочетете какво правят с вашите (лични) данни, които обработват с помощта на тези „бисквитки“. Получените данни са анонимни, доколкото това е възможно. Facebook се намират в САЩ.

8 Използвани бисквитки

Google Analytics
Цел: Анонимна статистика с цел подобряване на съдържанието на блога
Период за задържане: От сесията до максимум 2 години
Описание: Използваме Google Анализ, услуга за уеб анализ, предоставяна от Google. Google Анализ използва „бисквитки“, които ни позволяват да анализираме използването на нашия уебсайт и да съставяме отчети за дейността на сайта и използването на интернет. Повече за Google Analytics можете да прочетете от тяхната политика за поверителност (от линкът вдясно) и от политиката за поверителност на блога -> https://optibg.com/obshti-usloviya/#toppolicy. В края на тази страница можете да откажете изрично анонимният тракинг с Google Analytics.
Използвани имена Споделяне
_ga, _gid, _gat, _gaexp, _utm, __utmc, UTMD_, __utmv, __utmz, _gat_gtag_UA_ID, gadwp_wg_default_view, gadwp_wg_default_swmetric, gadwp_wg_default_metric, gadwp_wg_default_dimension, gadwp_ir_default_dimension, gadwp_ir_default_swmetric, gadwp_ir_default_metric Политика за поверителност
Facebook
Цел: Персонализирани реклами
Период за задържане: 1 година
Описание: Бисквитки от Facebook, с цел таргетиране с персонални реклами и/или друг вид съдържание от социалната мрежа. Възможно е Optibg.com да не настрои такива бисквитки, дори и след приемане на политиката за бисквитки и политиката за поверителност на блога.
Използвани имена Споделяне
fbm_, actppresence, sb, csm, c_user, frstxs, datr, _fbp Политика за поверителност
Google Fonts
Цел: Показването на шрифтове на блога от сървърите на Google
Период за задържане: 365 дни
Описание: Използваме API на Google Fonts, за да показваме шрифтове на нашия уебсайт. API на шрифтове на Google изисква вашия IP адрес, когато посещавате нашия уебсайт.
Използвани имена Споделяне
tcb_google_fonts Политика за поверителност
Google Maps
Цел: Дисплей на карти на блога от Google Maps
Период за задържане: 30 дни
Описание: Възможно е на по-късен етап, да вградим карти от Google Maps на нашия уебсайт. Нашият уебсайт се свързва с API на Google Maps, за да показва тези карти. API на Google Maps изисква вашия IP адрес.
Използвани имена Споделяне
Политика за поверителност
Vimeo
Цел: За показване и доставяне на видеоклипове използваме Vimeo, уебсайт за видео споделяне. Вграденият Vimeo плейър използва бисквитки, за да провери дали определени функции или предпочитания са избрани от потребителя.
Период за задържане: 365 дни
Описание: Бисквитки за проследяване на индивидуални потребители. Възможно е Optibg.com да не настрои такива бисквитки, дори и след приемане на политиката за бисквитки и политиката за поверителност на блога.
Използвани имена Споделяне
vuid

, __utma, __utmt_player, __utmz, __utmc, __utmb Политика за поверителност
YouTube
Цел: Бисквитки за проследяване на индивидуални потребители на YouTube.
Период за задържане: 30 дни
Описание: Бисквитки за проследяване на индивидуални потребители на YouTube. В Optibg.com използваме версията на YouTube, която не поставя бисквитки и гарантира изцяло анонимността на потребителите на тази социална мрежа. Въпреки това е възможно в някои страници от блога да има вграден клип и/или функционалност от стандартната версия на YouTube, за която се прилагат бисквитки.
Използвани имена Споделяне
Политика за поверителност
WP Do Not Track
Цел: Тази бисквитка се използва за спиране на добавки и теми от добавяне на проследяващ код и бисквитки на трети страни.
Период за задържане:
Описание: Тази бисквитка се използва за спиране на добавки и теми от добавяне на проследяващ код и бисквитки на трети страни. Чрез нея блогът управлява Вашите предпочитания за поверителност.
Използвани имена Споделяне
wp-donottrack_feed, dont_track_me Политика за поверителност
Complianz
Цел: Запомнете избора за предупреждение за бисквитки
Период за задържане: 365 дни
Описание: Complianz съхранява потребителските предпочитания за банера с предупреждения за бисквитки
Използвани имена Споделяне
cmplz_all, cmplz_event_xxx, cmplz_stats, cmplz_id, complianz_config, complianz_consent_status, complianz_policy_id Политика за поверителност
Бисквитки от формата за коментари:
Цел: Управляване на коментарите от страна на потребителите
Период за задържане: От текущата сесия до над 1 година
Описание: Тези бисквитки позволяват на всички гост посетители (блогът не приема регистрации и поради тази причина всички посещения се третират като гост посещения) да публикуват по-лесно коментари в рамките на текущата сесия. Тя приключва със затварянето на браузъра от страна на посетителите. При повторно посещение на блога и приети политики се стартира нова сесия. За целта бисквитките съдържат данни за името/псевдонима и имейл адреса на посетителя, ако той е предоставил изрично тези данни. Това означава, че при бъдещ повторен коментар в рамките на текущата сесия, няма да има нужда от въвеждане на тези данни отново. Препоръчваме да не вписвате нищо във формите за Име/Псевдоним и Имейл адрес, ако желаете да създадете изцяло анонимен коментар. Алтернативно можете да изберете да впишете само Псевдоним, без да посочвате имейл адрес. Напомняме, че всички данни за Имейл, Име/Псевдоним и съдържанието на коментара се съхраняват в базата данни на блога. Затова преди да се публикува коментар се изисква приемане на политиката за бисквитки и поверителност на блога и след това предоставяне на изрично съгласие за съхраняване на предоставените данни във формата за коментари. Това съгласие е необходимо и за всеки следващ коментар или отговор на коментар. При непосочен имейл адрес, системата генерира нереален запис (имейл адрес, който отговаря на изискванията за структура на имейл адрес, но който не съществува и няма да съществува), който вписва в базата данни и в бисквитките на формата за коментари. Това е наложително поради спецификата на CMS-а, който стои зад Optibg.com. comment_author_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Тази бисквитка съдържа генерирано ID и името/псевдонима на посетителя (стойността, която е на мястото на XYZ в името на бисквитката). При невъвеждане на данни за Име/Псевдоним се генерира ID и стойност Anonymous или еквивалентна на български език. comment_author_email_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Тази бисквитка съдържа генерирано ID и името/псевдонима на посетителя (стойността, която е на мястото на XYZ в името на бисквитката), както и имейл адреса на посетителя. При невъвеждане на данни за Име/Псевдоним се генерира ID и стойност Anonymous или еквивалентна на български език. Също така се генерира и измислен имейл адрес, който се съхранява в базата данни на блога. Имейлът е комбинация от цифри и от несъществуващия домейн example.com. PHPSESSID - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Съдържа генерирано ID за сесията на всеки посетител, което позволява по-лесната модерация на коментарите. Възможно е тя да не бъде генерирана. wordpress_last_visit - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Генерира се за всеки URL от сайта, който е посетен от посетителя. Това означава, че за всяка страница се генерира нова бисквитка от този тип. Съдържа дата на последното посещение и URL-а, за който е генерирана. Wc_moderate_comments_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна повече от 1 година. Датата на изтичане е от порядъка на 9114 година, като целта е максимално дълъг период на запазване на данните за улеснение на бъдещи коментари. Съдържа ID на обекта (коментара), който изчаква модерация. Чрез нея се появява съобщение за посетителя, което го уведомява, че коментарът му все още не е одобрен, ако това е така.Тези бисквитки позволяват на всички гост посетители (блогът не приема регистрации и поради тази причина всички посещения се третират като гост посещения) да публикуват по-лесно коментари в рамките на текущата сесия. Тя приключва със затварянето на браузъра от страна на посетителите. При повторно посещение на блога и приети политики се стартира нова сесия. За целта бисквитките съдържат данни за името/псевдонима и имейл адреса на посетителя, ако той е предоставил изрично тези данни. Това означава, че при бъдещ повторен коментар в рамките на текущата сесия, няма да има нужда от въвеждане на тези данни отново. Препоръчваме да не вписвате нищо във формите за Име/Псевдоним и Имейл адрес, ако желаете да създадете изцяло анонимен коментар. Алтернативно можете да изберете да впишете само Псевдоним, без да посочвате имейл адрес. Напомняме, че всички данни за Имейл, Име/Псевдоним и съдържанието на коментара се съхраняват в базата данни на блога. Затова преди да се публикува коментар се изисква приемане на политиката за бисквитки и поверителност на блога и след това предоставяне на изрично съгласие за съхраняване на предоставените данни във формата за коментари. Това съгласие е необходимо и за всеки следващ коментар или отговор на коментар. При непосочен имейл адрес, системата генерира нереален запис (имейл адрес, който отговаря на изискванията за структура на имейл адрес, но който не съществува и няма да съществува), който вписва в базата данни и в бисквитките на формата за коментари. Това е наложително поради спецификата на CMS-а, който стои зад Optibg.com. comment_author_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Тази бисквитка съдържа генерирано ID и името/псевдонима на посетителя (стойността, която е на мястото на XYZ в името на бисквитката). При невъвеждане на данни за Име/Псевдоним се генерира ID и стойност Anonymous или еквивалентна на български език. comment_author_email_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Тази бисквитка съдържа генерирано ID и името/псевдонима на посетителя (стойността, която е на мястото на XYZ в името на бисквитката), както и имейл адреса на посетителя. При невъвеждане на данни за Име/Псевдоним се генерира ID и стойност Anonymous или еквивалентна на български език. Също така се генерира и измислен имейл адрес, който се съхранява в базата данни на блога. Имейлът е комбинация от цифри и от несъществуващия домейн example.com. PHPSESSID - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Съдържа генерирано ID за сесията на всеки посетител, което позволява по-лесната модерация на коментарите. Възможно е тя да не бъде генерирана. wordpress_last_visit - Тази бисквитка би трябвало да е валидна само в рамките на текущата сесия. При затваряне на браузъра тя следва да бъде изтрита. Генерира се за всеки URL от сайта, който е посетен от посетителя. Това означава, че за всяка страница се генерира нова бисквитка от този тип. Съдържа дата на последното посещение и URL-а, за който е генерирана. Wc_moderate_comments_XYZ - Тази бисквитка би трябвало да е валидна повече от 1 година. Датата на изтичане е от порядъка на 9114 година, като целта е максимално дълъг период на запазване на данните за улеснение на бъдещи коментари. Съдържа ID на обекта (коментара), който изчаква модерация. Чрез нея се появява съобщение за посетителя, което го уведомява, че коментарът му все още не е одобрен, ако това е така.
Използвани имена Споделяне
comment_author_XYZ, comment_author_email_XYZ, PHPSESSID, wordpress_last_visit, Wc_moderate_comments_XYZ Политика за поверителност
Други технически/функционални бисквитки:
Цел:
Период за задържане: В рамките на текущата сесия до над 1 година
Описание: PHPSESSID - Това е същата бисквитка, която бе описана по-горе в секцията за коментари. Към най-новата версия на софтуера на блога тя вече се явява техническа бисквитка, която може да бъде генерирана автоматично. Както бе описано по-горе тя съдържа само ID на стартиралата сесия и никакви други лични данни. ga-disable-UA-47489711-1 - Това е бисквитка, чрез която сте заявили изрично желание да преустановите анонимния тракинг от Google Analytics. Активира се само, ако кликнете на бутона в страницата за поверителност на Optibg.com и е с валидност над 1 година. Докато тази бисквитка е активна, другите технически бисквитки на Google Analytics не изпращат никакви данни към сървърите на Google. От страницата за поверителност можете и да изтриете тази бисквитка и така ще разрешите отново анонимният тракинг.
Използвани имена Споделяне
PHPSESSID, ga-disable-UA-47489711-1 Политика за поверителност
Complianz
Цел: Запомня избора за съгласие с политиката за бисквитки или отхвърлянето ѝ
Период за задържане: 365 дни
Описание: Complianz съхранява Вашите предпочитания по повод съгласие/несъгласие с политиката за бисквитки на блога.
Използвани имена Споделяне
cmplz_all, cmplz_event_xxx, cmplz_stats, cmplz_id, complianz_config, complianz_consent_status, complianz_policy_id Политика за поверителност
__cfduid
Цел: Техническа бисквитка от Cloudflare, която не събира лични данни
Период за задържане: От сесия до около година
Описание: Тази бисквитка се сетва заради два скрипта на блога - един, който предоставя CC лиценза на сайта и един, който е свързан със защита против нерегламентирано копиране на съдържание. Двете услуги ползват Cloudflare и поради тази причина се сетва техническата бисквитка __cfduid. Тя не събира лични данни.
Използвани имена Споделяне
__cfduid Политика за поверителност
ga-disable-UA-XXXXXXXX-X
Цел:
Период за задържане:
Описание: Техническа бисквитка, която има за цел да забрани тракинга с Google Analytics, ако посетителят пожелае това от страницата с Общите условия. Не събира и не изпраща лични данни. На мястото на X в името ѝ са цифри, свързани с кода за проследяване на сайта.
Използвани имена Споделяне
Политика за поверителност

9 Вашите права що се отнася до личните данни

Напомняме, че имате следните права за своите лични данни:

  • Имате правото да знаете защо Вашите лични данни са необходими и какво ще се случи с тях, както и колко дълго ще бъдат задържани.
  • Право на достъп: Имате право на достъп до вашите лични данни, с които разполагаме и имаме информация, че сме събрали.
  • Право на коригиране: имате право да допълвате, коригирате, заличавате или блокирате личните си данни, когато пожелаете.
  • Ако ни дадете съгласието си да обработите данните си, имате право да оттеглите това съгласие и да изтриете личните си данни.
  • Право на трансфер на Вашите лични данни: имате право да изискате всички Ваши лични данни от контролиращия орган и да ги трансферирате към друг контролиращ орган.
  • Право на възражение: можете да възразите срещу обработката на Вашите данни. Ние спазваме това, освен ако няма основателни основания за обработка.

За да упражнявате тези права, моля, свържете се с нас. Моля, вижте данните за контакт в долната част на тази декларация за бисквитките. Ако имате оплакване относно начина, по който обработваме вашите данни, бихме желали да Ви помолим да се свържете с нас, но също така имате право да подадете жалба до надзорния орган (Органа за защита на данните или по-точно КЗЛД).

10 Включване/изключване и изтриване на бисквитки:

Можете да използвате интернет браузъра си за автоматично или ръчно изтриване на бисквитки. Можете също така да определите, че някои бисквитки може да не бъдат поставени. Друга възможност е да промените настройките на вашия интернет браузър, така че да получавате съобщение всеки път, когато бъде поставена бисквитка. За повече информация относно тези опции, моля, вижте инструкциите в секцията Помощ на Вашия браузър.

Моля, имайте предвид, че нашият уебсайт може да не работи правилно, ако всички бисквитки са деактивирани. Ако изтриете „бисквитките“ в браузъра си, те ще бъдат заредени отново след съгласието ви, когато отново посетите блога.

11 Данни за контакт

За въпроси и / или коментари относно нашата политика за бисквитките и това изявление, моля, свържете се с нас, като използвате следните данни за контакт:

Даниел Ангелов
Русе, България
Bulgaria
Сайт: https://optibg.com
Имейл адрес: info@optibg.com

 Current status: AcceptedCurrent status: Denied