Facebook реклама за имейл листата ви – ползи

Facebook реклама за имейл листата ви - ползи

Здравейте приятели,

В този пост ще си поговорим отново за имейл маркетинга, но вече в контекста на рекламата във Facebook.

И така – до момента вече сме дискутирали с вас защо е важно да събирате абонати за вашия бюлетин (и то да ги събирате по правилния начин). Наясно сте и как да проследите ефективността от e-mail кампаниите ви чрез Google Analytics (и не само), а също така вече знаете и как да създавате прекрасен дизайн за HTML бюлетини за вашите абонати чрез Inkbrush.

Ако до момента се справяте успешно с изпращането и проследяването на вашите бюлетини, то вие със сигурност имате информация за следното:

 • Колко често те биват отваряни;
 • Колко от тях не успяват да достигнат до получателите им;
 • Колко често абонатите кликват на тях;
 • Колко време прекарват на сайта ви;
 • Каква е степента им на отпадане;
 • Какъв брой страници разглеждат;
 • Колко абонати се завръщат отново на сайта ви впоследствие – по принцип и при следващото изпращане на бюлетина;
 • Дали изпълняват заложените цели и други данни.

Тази информация е много полезна за оптимизиране на вашия бюлетин, както и за подобряване на използваемостта на вашия сайт.

Но в текущата статия тя ще ви бъде от полза и за таргетирането на всички абонати от имейл листата ви чрез Facebook реклама. А сега да продължим с причините и ползите, поради които ще пожелаете да инвестирате средства в този вид маркетинг:

 • Още един начин да затвърдите присъствието на вашия бранд в съзнанието на вашите клиенти и последователи;
 • Достигате и до абонатите, които поради определена причина не отварят вашия бюлетин или технически не могат да го получат;
 • Възможност за отправяне на персонализирани оферти към конкретни абонати от вашата листа и други;

Как да създадем тази реклама и какви типове реклами във Facebook са подходящи за вашата имейл листа:

№1 Изпращане на Facebook реклама директно към всички абонати

Тук просто трябва да качите цялата имейл листа във Facebook и да я зададете като custom audience. Целта е да създадете унифицирано съобщение за различните канали: e-mail -> Facebook -> вашият сайт.

Ако планирате голяма разпродажба или някаква друга специална оферта, която не е предназначена за строго специфични клиенти, то чисто и просто тази опция е най-добрата за вас. Единственото, за което трябва да внимавате (а то е много важно) е да имате сходен дизайн и сходно съобщение както в бюлетина, така и в реклама и най-вече на вашия сайт (в секцията, където съобщавате за актуалните ви промоции). Точно това е идеята зад унифицираното съобщение за различните канали.

Можете да таргетирате директно цялата ви мейл листа чрез Facebook реклама или да изберете кои точно абонати да оферирате чрез социалната мрежа.

Когато пуснете рекламата, вие следва да следите и за ефективността ѝ. По този начин ще можете да сравните кои от вашите абонати реагират по-добре на оферта в e-mail бюлетин или на оферта във Facebook под формата на рекламен пост. Важно е отново да добавите параметри за проследяване чрез аналитикс и да ги настроите коректно за конкретната кампания. Следете също така и метриките в самия Facebook – харесвания, скривания на рекламата, кликвания, споделяния, коментари, премахване на харесвания и други.

№2 Facebook реклама за абонатите, които отварят имейл бюлетина и за тези, които не го отварят.

Тук вече следва да сте анализирали важната информация, която споменах в началото на тази статия. Въз основа на получените резултати трябва да разделите e-mail листата на две групи: абонати, които редовно или сравнително често отварят вашия бюлетин и абонати, които много рядко (в това число и само веднъж) са го отворили или пък не са го отворили изобщо досега. Към втората група добавете и тези абонати, които поради различни причини не са получили бюлетина, освен ако не сте сигурни, че са ви дали грешен или невалиден имейл адрес.

Можете да таргетирате и само тези абонати, които отварят вашия е-мейл бюлетин чрез Facebook реклама

Сега подгответе рекламите за двете групи, като дизайнът и съобщението следва да са сходни (както и при реклама №1) с бюлетина. Разликата е при рекламата за първата група. Тези абонати вече са отворили или ще отворят по всяка вероятност бюлетина и ще се запознаят с вашата оферта от него. Някои от тях ще се възползват веднага, но повечето ще изчакат. За да увеличите броят на възползвалите се на мига, добавете специално предложение в самата реклама – примерно отстъпка от 30% за всички възползвали се до определена дата. Ако целта е да ги накарате да изтеглят вашата брошура или whitepaper, то просто променете леко текста на съобщението в рекламата, за да ги подтикнете да го направят още сега.

За рекламата от втората група просто предоставете същото съобщение, защото тези абонати и без това не са го видяли в бюлетина или няма да го видят в него. Затова им дайте шанс да се запознаят с него чрез Facebook.

Отново следете ефективността на рекламната кампания. Може би ще пожелаете да я повторите и/или стартирате след последното изпращане на най-новия ви бюлетин, за да имате актуална информация за двете групи.

№3 Сегментирайте абонатите от имейл листата ви спрямо релевантни опции за покупка.

Тази опция е строго предназначена за притежателите на онлайн магазини. Целта е следната – отсейте тези абонати от имейл листата ви, които са направили покупка поне веднъж. След това анализирайте какво са купили и ги прегрупирайте въз основа на сходни продукти с тяхната покупка. Идеята е да им предоставите артикул или услуга, която да носи допълнителна стойност към вече закупеното от тях. Реално погледнато вашият онлайн магазин следва да предлага такава опция, затова просто създайте един списък с релевенатни артикули/услуги и след това създайте реклама тип въртележка (Facebook carousel ad). Добавете в нея всички релевантни продукти и изпратете рекламата към съответните групи от имейл листата ви. Ако желаете можете да добавите и специална промоция за тях в съобщението на рекламата – примерно като наш лоялен клиент получавате отстъпка от 20% от цената на всеки един артикул, ако се възползвате от него в рамките на 48 часа.

Ето един пример за реклама тип carousel:

Реклама във Facebook тип carousel за клиенти от вашата е-мейл листа

№4 Facebook реклама само за абонатите, които не отварят e-mail бюлетина ви

В този случай подберете точно тези абонати и им отправете уникално предложение чрез Facebook реклама. Вашата цел е да ги накарате да се върнат на сайта ви, да го разгледат, да започнат да се интересуват от промоциите ви и разбира се да купят нещо от вас.

№5 Facebook реклама за нови клиенти, които имат сходни интереси с абонатите от имейл листата ви.

Тук отново следва да анализирате вашата аудитория и да направите сегментирана извадка въз основа на възраст, пол, интереси, местожителство и други данни. След това качвате точно тази група имейл адреси във Facebook като custom аудитория и започвате да търсите чрез мениджъра за реклами сходни потребители. Този вариант за реклама е по-скъп, но пък може да увеличи броя на клиентите и абонатите на вашия сайт. Реално погледнато шансът да ги привлечете не е никак малък, тъй като щом веднъж сте достигнали до представители на тази целева група, то и занапред ще можете да го правите. А Facebook просто ще ви помогне срещу съответната сума. 🙂

И така – разполагате с вариантите, а сега следва да помислите за креативна реклама и да определите подходящ бюджет.

Успех и до нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments