SEO за Joomla в няколко лесни стъпки

SEO за Joomla в няколко лесни стъпки

Както всеки един сайт, така и изграденият чрез Joomla има нужда от оптимизация. Ето защо в тази публикация ще спомена някои от най-важните стъпки за тази цел:

1. Преименувайте htaccess.txt на .htaccess

Този файл се намира в основната директория на Вашия сайт. Преименуването му е важно, защото е свързано с пренаписването на Вашите URL адреси, за да могат те да станат по-приятелски за търсачките (a.k.a. SEF URL’s). Също така като подстъпка на тази – позволете mod_rewrite.

2. Активирайте SEF URL’s и URL Rewriting

Това се прави от глобалните настройки на Joomla. Задайте „Yes“ за опциите „Search Engine Friendly URLs“ и „Use URL Rewriting“. С това Вашите URL адреси вече ще бъдат с много по-добра структура за по-добро индексиране от страна на търсачките. Като алтернативен вариант за тази цел можете да използвате един платен компонент за Joomla, който се казва Sh404sef. С негова помощ ще можете да настроите SEF URL адреси; да направите пренасочване на страниците с грешка 404, както и много други важни за SEO настройки. Освен всичко друго Sh404sef е лесен за работа, което го прави изключително подходящ избор и за начинаещите администратори на Joomla сайтове. Към този компонент се предлагат и различни добавки, които увеличават неговите възможности.

3. Премахнете „/images/“ от Вашия robots.txt файл.

По някаква непонятна причина създателите на Joomla по подразбиране са заложили този ред в robots.txt. Ако не го премахнете, Google и другите търсачки няма да могат да индексират Вашите изображения, а както добре знаете те са важни за по-голямо количество на органичен трафик.

От тази статия можете да научите как да оптимизирате вашите изображения за Joomla: Оптимизация на снимки и други изображения 

4. Сменете редактора на Joomla с JCE

Това е безплатно решение, с чиято помощ създаването на публикации за Вашия Joomla сайт ще стане по-лесно и по-ефикасно. Използвайте възможностите му и за да добавите коректни Alt тагове и пропорции за изображенията, които ще публикувате.

5. Винаги добавяйте meta описания към Вашите публикации

Не пропускайте meta description и meta robots. Също така е добра идея да добавите и релевантните ключови думи към meta keywords (независимо, че ролята на точно този мета таг вече е значително по-слаба). Съществуват и различни компоненти, с чиято помощ бихте могли да организирате и редактирате мета таговете на всички публикации бързо и лесно. Аз лично не използвам такъв, но като пример мога да посоча SEO Boss, който е хвален от доста потребители.

6. Увеличете скоростта на сайта с Joomla

За целта първо можете да добавите следните редове към края на Вашия .htaccess файл

ExpiresActive On
ExpiresByType text/html "access plus 1 seconds"
ExpiresByType image/gif "access plus 1 years"
ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 months"
ExpiresByType image/png "access plus 1 months"
ExpiresByType text/css "access plus 1 months"
ExpiresByType text/javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 months"
ExpiresByType image/ico "access plus 1 months"

Това е важно, за да постигнете изискването за скорост „Leverage Browser Caching“. Разбира се, можете да промените тези редове по Ваше усмотрение, ако съдържанието Ви трябва да бъде кеширано за по-дълги или по-къси периоди или пък, ако предпочетете да не кеширате определен тип съдържание.

Друго важно изискване е да оптимизирате Вашите изображения. Стремете се да качвате файлове с възможно по-малък размер, но със сравнително добро качество.

11. Инсталирайте XMAP

Всеки един сайт е важно да има собствен sitemap, за да може Google да разбере по-добре как да обхожда Вашите страници. Подходящ компонент в случая е XMAP. Той се инсталира и конфигурира лесно, а също така към него можете да инсталирате и различни добавки (например за Virtuemart).

Ето едно видео, от което ще разберете как да настроите този компонент за Joomla 2.5:

12. Решете дали искате Вашият сайт да започва с www. или без него и след това направете пренасочване.

Това е важно, за да избегнете дублиращо съдържание. Joomla за разлика от другите сайтове не прави автоматично пренасочване, така че тази задача се полага на Вас.

Ако сте решили сайтът Ви да започва с www. , добавете следните редове към .htaccess

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ <a href="http://www.%25%7bHTTP_HOST%7d/$1">http://www.%{HTTP_HOST}/$1</a> [R=301,L]

Ако пък искате да използвате версията без www. , тогава редовете, които трябва да добавите са тези:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} <a href="http://www.yourwebsitehere.com">www.Vashiyat-site.com</a>
RewriteRule (.*) <a href="http://yourwebsitehere.com/$1">http://Vashiyat-site.com/$1</a> [R=301,L]

Освен тези пренасочвания е важно да линквате вътрешно с постоянство към избраната от Вас версия.

Това са част от важните настройки за SEO за Joomla. Описаните в тази публикация са приложени лично от мен, когато е трябвало да работя над Joomla сайтове. Откривал съм ги от различни източници, но наскоро попаднах на една публикация, която ги представя в много по-големи подробности, а също така дава и допълнителна информация по темата за SEO за Joomla. Ето защо аз си позволих да се водя по нея за този пост. Тя е достъпна от този линк: SEO Your Joomla! Website in 11 Super Easy Steps

PS: Аз лично редактирам .htaccess чрез Notepad++

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments