Домашен медиен център за под 200 лв? Възможно е!

Създайте домашен медиен център с Raspberry PI и KODI за обща инвестиция под 200 лв

Здравейте приятели,

Предполагам, че обичате да слушате музика и да гледате филми и онлайн телевизия в домашни условия? Ако това е така, то тази статия със сигурност ще привлече вниманието ви, защото от нея ще научите как можете да се насладите на медийното ви съдържание още по-добре, при това изключително евтино! Това е решението за всички, които нямат възможността или желанието да закупят умен телевизор или устройство като Chromecast.

Искате ли да имате домашен медиен център за обща стойност под 200лв? Това е напълно възможно и за целта се нуждаете от Raspberry PI, софтуера с отворен код KODI и няколко допълнителни консуматива.

Какво е Raspberry Pi?

Това е мини компютър, създаден от Raspberry Pi Foundation UK. Неговата последна версия е Raspberry PI 3 Model B.

Тази система е снабдена с четири ядрен 64 битов ARMv8 Broadcom BCM2837 процесор работещ на 1.2GHz. Наличен е и графичен процесор, който може да се справи перфектно с медийното ви съдържание. Паметта е 1 GB DDR2. За комуникация можете да използвате блутут, безжичен интернет (нещо много важно за целите на тази статия), както и възможност за класическа връзка през LAN кабел.

Raspberry PI 3 е снабден с богата периферия, от която най-важното за конкретния случай са 4-те USB 2.0 порта (надяваме се следващият модел вече да има и USB 3.0, но засега и това решение е достатъчно добро). Други важни портове са HDMI порта за връзка с телевизор или монитор, както и TV OUT - 3,5mm куплунгa, който освен за видео и аудио сигнал към по-старите телевизори, може да осигури и аудио мощ за вашите слушалки или тонколони.

На последно място следва да се спрем на захранването, което е 5V и се осигурява чрез micro USB порта или GPIO конектора. За целите на тази статия ще разгледам само варианта с micro USB порта.

Теглото на Raspberry PI 3  е само 42 грама, а неговите размери могат да бъдат сравнени с размерите на една дебитна/кредитна карта.

И макар и малък, този мини компютър е снабден с цялата необходима мощ, която ще ви позволи да преоткриете медийния ви свят в домашни условия.

Цената на Raspberry PI 3  е 35$, като в България може да бъде закупен за около 84 лв (+/-) с ДДС от различни онлайн магазини.

Нека да приемем тази стойност в левове като начало на нашата калкулация. Сега да видим от какво още се нуждаем, за да изградим нашия домашен медиен център.

Закупувайки Raspebrry PI 3 вие няма да можете да започнете да го използвате веднага. Нужна ви е micro SD карта, на която да инсталирате операционна система. Има различни решения, но в случая ние се нуждаем от KODI, което всъщност е софтуерната страна на медийния ни център.

KODI за домашен медиен център под 200 лв

KODI е наличен чрез различни дистрибуции, но за целите на тази статия ще се спра над OSMC, тъй като аз лично останах възможно най-доволен от него. Другата много добра алтернатива се нарича OpenELEC и ако прецените, можете да се възползвате и от нея, за да се сдобиете с KODI.

OSMC е дистрибуция, която осигурява KODI за Raspberry PI 3

Тъй като OSMC е безплатен, за него ще се нуждаете от инвестиция от 0 лв (освен, ако не закупите 2 кодека, които в 99% от случаите няма да са ви необходими).

Но SD картата струва пари. Тя трябва да бъде клас 10 UHS-I, като моята препоръка е да заложите на 16 GB, за да можете да прехвърлите музиката на нея, както и да имате достатъчно място за работа на системата. Принципно и 4 GB карта ще ви бъде достатъчна, ако няма да съхранявате медийни файлове на нея. Една 16 GB карта с този клас е около 12-14 лв (+/-) с ДДС.

Дотук имаме около 97 лв разходи. Какво още ни е необходимо?

Захранване, което да е 5V и поне 2A. То струва около 12-15 лв (+/-) с ДДС. Този разход обаче може и да бъде пропуснат, ако притежавате телевизор с USB вход. В такъв случай се нуждаете просто от кабел USB-microUSB и ще ползвате електричество от телевизора (докато той е включен). Това е удобно, защото по този начин първо спестявате пари и второ - медийният център ще стартира с включването на телевизора.

Въпреки това нека да добавим и захранването към бюджета и той вече възлиза на приблизително 109 лв.

Какво остава?

HDMI кабел, който е на цена около 9 лв (+/-) с ДДС, а ако ще използвате стар телевизор ще ви е необходим TV OUT кабел, който е приблизително на подобна цена (може и по-ниска).

Тъй като тонколонките са екстра, защото ще използвате звука от телевизора, аз ще пропусна този разход и ще добавя разход за кутийка за Raspberry PI 3, която е около 11 лв (+/-) с ДДС.

С това разходите за медийния център се изчерпват и те възлизат приблизително на 128 лв.

А сега от какво още се нуждате, след като всички компоненти на медийния център са събрани:

 1. Поставяте Raspberry PI 3  в закупената кутийка.
 2. Поставяте microSD картата в адаптера за SD карти и го включвате във вашия персонален компютър. Желателно е да направите формат, ако сте използвали картата преди това за други цели или имате инсталиран друг софтуер на нея.
 3. Изтегляте последния билд на OSMC от официалния му сайт и го инсталирате чрез вашия персонален компютър на SD картата (може чрез инсталатора или чрез програмата Win32 Disk Imager)
 4. Изваждате SD картата чрез опцията за безопасно изваждане и след това я поставяте в Raspberry PI 3.
 5. Включвате HDMI/TV OUT кабела в мини компютъра и в телевизора.
 6. Включвате кабела на захранването само в Raspberry PI 3.
 7. Уверявате се, че всичко е наред, след което включвате захранващия кабел в ел мрежата или в телевизора.
 8. Пускате телевизора и го настройвате да получава сигнал от HDMI / Audio Video.
 9. Ще видите логото на OSMC след което системата сама ще стартира инсталацията вече на мини компютъра и ще подготви файловата система.
 10. След инсталация Raspberry PI 3 ще се рестартира и ще бъдете помолени да въведете данни за локация, език, час и дата, изглед и връзка с Интернет и други настройки. На този етап е добре да включите клавиатура и/или мишка в USB порта. Имайте предвид, че Num Lock клавишите може и да не работят при въвеждане на парола за Wi-Fi. Не се стряскайте, че часът и датата са странни - това ще се оправи автоматично на малко по-късен етап.
 11. OSMC е готов за работа. Изключете Raspberry Pi 3 софтуерно чрез интерфеса на OSMC. Така ще се обнови успешно и датата и часът. След софтуерното изключване извадете захранващия кабел и го включете наново за рестарт.
 12. Стартирате OSMC и инсталирате добавка за YouTube от видео добавки или добавяте флаш памет с медийно съдържание и се наслаждавате на новия ви медиен център.

Имайте предвид, че той може да бъде контролиран и от дистанционно (ако телевизорът ви поддържа тази функция) или чрез приложение за андроид. Аз лично използвам Yatse, като след като го инсталирате ще получите инструкции какво да правите, за да можете да контролирате медийния център KODI чрез него. Изискването е и двете устройства да са вързани към един и същи рутер (тоест да са в една вътрешна мрежа).

Сега можете да потърсите различни добавки за KODI. От тези линкове можете да получите полезни идеи какво и как да добавите, както и полезни съвети за настройка на KODI:

Единственото, за което ще ви помоля да внимавате е винаги да изключвате мини компютъра софтуерно, защото иначе може да загубите информация от SD картата.

Това е приятели! Ако имате въпроси, ще се радвам да се опитам да ви помогна.

До нови срещи и приятно ползване на вашия нов домашен медиен център!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Марин Герганов
Марин Герганов
7 години преди

А дали ще може да се инсталира някакъв плеяр, който да може да проиграва 4К съдържание, както и да може да проиграва коректно 3D ВЪНШНИ субтитри (не вградени във видео потока) на кирилица?