Истината за платените Facebook likes (харесвания)

Истината за платените Facebook likes (харесвания)

Сигурно сте получавали оферти (най-вече по e-mail) за закупуване на стотици или хиляди Facebook харесвания. Човекът, който ще Ви предложи това може да пише на български или английски, но винаги ще е Ви гарантира, че така Вашата фен страница ще увеличи своята популярност и така ще подобрите SEO ефекта за Вашия фирмен или личен сайт. В някои случаи ще бъдете убеждавани, че дори не е нужно да имате Facebook страница или дори личен профил, за да изпитате мигновените ползи от закупуването на хилядите харесвания, които ще Ви бъдат предложени. Черешката на тортата е в случаите, когато въпросният търговец на fan page likes ще Ви оферира да платите само след като реалната му работа приключи. Тук вече определено бихте били заинтересовани и голяма част от собствениците на сайтове може би ще поискат да се възползват от такава „чудесна“ услуга.

Каква е истината за всичко това?

В една такава оферта може би ще има едно единствено нещо, което ще е вярно. Ако прочетете в полученият e-mail, че Google и другите търсачки разчитат на сигналите от социалните мрежи с цел по-добро позициониране в резултатите, то това е така. Но забележете, че тук става въпрос именно за социални сигнали, а не за харесвания на страниците във Facebook.

Каква е разликата?

Социалните сигнали са всички дейности, които потребителите извършват в социалните мрежи със съдържанието на Вашия сайт. Пример за това е споделянето на нова статия от Ваш последовател в неговия личен профил или харесването ѝ чрез Facebook like бутона (при условие, че сте го поставили под нея). Така неговите приятели ще могат да видят споделеното съдържание и при интерес от тяхна страна биха кликнали на него и евентуално биха решили да го споделят и те на свой ред в личните си профили. Но това е само едно от нещата, които Google възприема за социален сигнал. Харесването на Facebook фен страниците обаче не е такова. Тоест за Google не е важно дали Вашата страница има 10 или 10 000 фена, а какво те правят със съдържанието от Вашия сайт, което им предоставяте чрез нея.

С други думи една такава оферта няма да Ви осигури по-добро позициониране в резултатите на Google. Но това не е всичко, за което следва да се притеснявате! Откъде можете да сте сигурни, че всички тези профили, които ще харесат страницата Ви, няма да са фалшиви? Истината е, че няма как да бъдете. Фалшивите профили рано или късно ще бъдат разкрити от Facebook и това дори би могло да Ви навреди под някаква форма. Освен това, както вече стана ясно, броят харесвания на фен страницата Ви не е важен за SEO цели. Ако тези профили са фалшиви (каквито най-вероятно ще бъдат), то те няма да реализират никакви социални сигнали и следователно ще сте платили за получаването на едно голямо нищо. Разбира се, в случай че въпросният търговец е намерил някакъв начин да Ви осигури 2000 (примерно) реални харесвания на страницата и хората, които притежават тези профили активно харесват, споделят и коментират Вашите публикации, то тогава ще получите и реална полза за по-добро позициониране в Google! Но аз лично бих бил скептичен към такива лесни начини за увеличаване на харесванията. Най-добре е да привлечете сами истинските фенове и така реализираните от тях социални сигнали ще Ви бъдат от голяма полза. Но този процес изисква време и постоянство от Ваша страна, както и отлично разработена социално-медийна маркетингова стратегия.

В края на тази публикация бих желал да обърна внимание и на още две неща, свързани с платените Facebook likes. Едното от тях е, че ако се стремите да оптимизирате Вашия сайт за Bing, то в такъв случай по-големият брой фенове на една страница ще има важно значение за позиционирането на сайта Ви сред резултатите от търсенето. Причината за това е, че Bing имат договорни отношения с Facebook и така тази търсачка получава сведения за харесванията, като нейният алгоритъм използва тази информация, за да определи по-качествените сайтове. Но това важи само за Bing. Ако целта Ви е да оптимизирате Вашия сайт за Google (както най-вероятно бихте поискали да направите, тъй като в България, а и в световен мащаб, лидерът е точно тази търсачка), то броят харесвания на Вашата фен страница във Facebook не е изобщо важен фактор. Е, поне засега.

Другото нещо, което е важно да имате предвид е, че когато някой потребител види страница с над 2000 likes, то той би бил много по-склонен да се присъедини към феновете ѝ. Така че от тази гледна точка закупуването на платени Facebook харесвания може да има някакъв смисъл. Но аз отново ще си позволя да Ви обърна внимание, че това е рискована инвестиция и лично не бих се възползвал от такава оферта.

Надявам се да съм бил полезен с моите разсъждения относно платените Facebook likes. Повече по темата можете да прочетете от този линк: Does Buying Facebook Likes Help Search Engine Rankings?

До нови срещи!