Как да премахнем category base в WordPress?

Как да премахнем category base в WordPress?

WordPress е чудесен CMS от гледна точка на лекота на управление и най-вече SEO. (За повече информация можете да прочетете публикацията: Предимствата и недостатъците на WordPress). Въпреки това в него има някои недоразумения, които е строго препоръчително да отстраните, ако желаете да постигнете по-добра индексация от страна на Google. Едно от тях е представката category (a.k.a. category base). Това е частта от URL адреса на категориите, която се добавя автоматично към него веднага след основния адрес на сайта Ви. Най-често тази представка се казва „category“, освен ако не сте я преименували от Settings->Permalinks. Category base е абсолютно излишна част от URL адреса, която само го удължава. Освен това тази представка представлява и потенциална опасност за генериране на грешки тип 404, ако някой от Вашите посетители реши да въведе адрес от тип: www.VashiqtSait.com/category.

Как да премахнем category base в WordPress?

Следователно решението е едно – трябва да премахнете category base! В тази публикация ще Ви представя два варианта за постигането на тази цел. Единият от тях е плъгинът WordPress SEO. Той представлява цялостно решение, чрез което можете да оптимизирате Вашият WordPress сайт за по-добро индексиране. Премахването на category base чрез него става, когато задържите мишката над ето това меню в страничната лента на администраторския панел :

Как да премахнем category base в WordPress?

След това изберете Permalinks и поставете отметка в този check box:

Как да премахнем category base в WordPress?

Когато сте готови изберете „Save changes“. С това category base трябва да е премахната. Тоест, ако имате категория с име „sample-category“, то URL адресът към нея вече ще бъде:

www.VashiqtSait.com/sample-category вместо www.VashiqtSait.com/category/sample-category.

Този вариант е проработил при много потребители. За съжаление в Интернет съществуват мнения, че това невинаги е възможно и понякога тази функционалност на WordPress SEO не работи коректно. Ето защо сега ще Ви предложа и още един вариант за премахване на category base. Плъгинът, от който се нуждаете се казва WP No Category Base, като съществува и още една негова версия WP No Category Base – WPML compatible (ако използвате WPML плъгин за мултиезичен сайт). За да премахнете category base чисто и просто трябва да инсталирате и активирате този плъгин. Не се притеснявайте да го инсталирате на по-нова версия на WordPress (например 3.8.1). Независимо, че не е обновяван скоро той ще работи коректно. Също така с него не бива да се притеснявате от загуба на трафик или PR, защото той ще създаде 301 препратки (301 redirects) към от старият вид на Вашите URL адреси към новият. Тоест роботите на Google ще бъдат пренасочвани автоматично и след време ще запомнят само новият адрес. Същото се отнася и за обикновените потребители, които са намерили сайта Ви чрез търсачката и са кликнали на стария адрес – те просто ще се озоват на новия.

Просто като напомняне – преди да инсталирате, премахнете или обновите каквито и да е плъгини се постарайте да направите backup на WordPress!

До нови срещи!

 

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments