Предимствата и недостатъците на WordPress

Предимствата и недостатъците на WordPress

Моята любима платформа за изграждане на сайтове е WordPress. Този CMS е създаден за блогове, но в днешно време той може да се използва за много повече.

Ако желаете да имате един напълно функциониращ динамичен сайт, то съвсем спокойно можете да се доверите на мощта на WordPress.

А най-добрата новина е, че дори не се изисква да имате познания по web програмиране (или поне почти не се изискват такива), за да изградите Вашия проект.

В Интернет съществуват две версии на WordPress. Едната версия Ви позволява чрез кратка регистрация да стартирате веднага Ваш личен блог, при това напълно безплатно. Ако желаете да имате собствен домейн или допълнителни екстри, то те вече са достъпни чрез заплащане. Това е wordpress.com. От гледна точка на структура на сайта (при условие, че ще го използвате като блог) тази платформа, въпреки ограниченията си ще Ви позволи да създадете уникално съдържание, което ще бъде индексирано изключително добре от Google. Не искам да навлизам в подробности относно wordpress.com в момента (това планирам за следваща блог публикация), но Вие наистина ще бъдете ограничени и няма да можете напълно да настроите Вашия блог както бихте желали. Това, както и потенциалните реклами в безплатната версия на wordpress.com са неговите недостатъци (поне според мен).

Предимствата на блог в този сайт са:

 • по-голяма сигурност,
 • не се налага да извършвате сложни конфигурации,
 • блогът е достъпен веднага след регистрация,
 • качествено индексиране от Google, ако създавате качествено съдържание и го структурирате правилно
 •  не Ви се налага да следите и прилагате най-новите ъпдейти, тъй като това става автоматично
 • По-добра защита от спам и други

А сега да обърнем подобаващото внимание на другата версия на WordPress, която можете да откриете на wordpress.org. Това е CMS-ът с отворен код, който позволява създаването на този сайт, който искате. Лека вметка – wordpress.com също го използва за своя основа (откъдето е и съвпадението в имената), но над него са извършени модификации.

Свободният WordPress изисква малко повече усилия от Ваша страна, за да постигнете качествени резултати. Това означава, че ще се нуждаете от собствен хостинг (безплатен или платен), собствен домейн. След това трябва да инсталирате WordPress. Не се притеснявайте – този CMS е известен със своя наистина бърз инсталационен процес, така че няма да срещнете сериозни спънки. Разработчиците му твърдят, че инсталацията трае 5 минути, но аз мисля, че можете да се справите и по-бързо. В следваща блог публикация ще говоря за начина на инсталиране на този CMS. Добрата новина е, че повечето достачици на хостинг услуги предлагат автоматично инсталиране на WordPress, което ще Ви спести дори и тези минимални усилия.

След стартирането на вече инсталираният сайт, следва да се извърши неговата конфигурация. На Ваше разположение са стотици безплатни теми и плъгини с чиято помощ можете да постигнете целта си. Също така съществуват адски много платени добавки, които предлагат по-голяма сигурност и поддръжка. При проблем можете да откриете решението в официалните форуми на WordPress, както и на множество други сайтове в Интернет.

Предимствата на свободният вариант на WordPress са:

 • Лесна и много бърза инсталация
 • Възможност за пълна свобода при конфигурирането на сайта
 • Наличие на безплатни теми и приложения
 • Огромна общност в Интернет, която се грижи за развитието на този проект
 • Изключително добра индексация от Google
 • Възможност за създаване на всякакви сайтове, а не само блогове
 • Лекота на работата и много други

Но за съжаление WordPress има и своите недостатъци, и те са:

 • Слаба сигурност, което е вследствие най-вече от инсталирането на нискокачествени плъгини, създадени от неспециалисти
 • Налага се да се извърши инсталиране и ръчно конфигуриране, за да постигнете качествен ефект от Вашия сайт
 • Чести ъпдейти както на самия WordPress, така и на неговите теми и плъгини, което изисква от Вас да следите за тях и да ги прилагате. Добрата новина е, че това става много лесно от контролния панел.
 • Риск от повреда на сайта, ако инсталирате несъвместими плъгини или по време на ъпдейт на самия WordPress, поради което е много добра идея да правите редовно бекъп.
 • Понякога се налага да се извърши редактиране на някои системни файлове, което би представлявало затруднение за хората без никакви познания по темата и други.

Въпреки своите недостатъци WordPress е мощна платформа за изграждане на сайтове. Ако подберете правилните плъгини и теми и структурирате правилно нещата, то ще получите един функциониращ сайт, който ще бъде индексиран изключително добре от Google. Възможностите за on-page SEO са огромни и поради тази причина с лекота бихте могли да сте на челно място в търсачките. Разбира се, не бива да забравяте, че освен on-page SEO се нуждаете от наистина уникално съдържание, както и от качествени линкове от други сайтове с релевантно съдържание, за да сте на върха.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments