Промяна на потребителските роли в WordPress

Промяна на потребителските роли в WordPress

Имате повече от един регистрирани потребители във Вашия WordPress сайт и искате да делегирате различни права на всеки един от тях? Или пък желаете да осигурите временен достъп до част от администраторските функции на сайта Ви за някой от Вашите сътрудници? И в двата случая се нуждаете от решение, което да Ви позволи да извършите промяна на потребителските роли в WordPress!

Потребителските роли, които са предвидени по подразбиране за всяка една WordPress инсталация са:

  • Super Admin –  някой с достъп до функциите на мрежовата администрация на сайта, както и всички други функции;
  • Administrator някой, който има достъп до всички функции на администрацията в рамките на един сайт;
  • Editor някой, който може да публикува и управлява публикации на сайта включително и тези на другите потребители;
  • Author някой, който може да публикува и управлява собствените си публикации;
  • Contributorнякой, който може да пише и да управлява своите собствени публикации, но не може да ги публикува;
  • Subscriber някой, който може да управлява само своя профил;

От това кратко резюме на различните потребителски роли виждате, че голяма част от тях са доста ограничени. Това принципно е чудесно, тъй като по този начин, до известна степен, се осигурява защита на всяка една WordPress инсталация от неправомерен достъп.

Но все пак в някои ситуации ще искате да промените това и за тази цел ще се нуждаете от качествено решение!

И както сигурно вече се досещате такова решение съществува. Всъщност ако сте от по-напредналите потребители на WordPress и сте наясно с програмирането, то можете да направите промяна на потребителските роли в WordPress по различни начини. Но ако не искате да губите време или просто не разбирате от програмиране, то тогава просто можете да инсталирате плъгина User Role Editor.

Промяна на потребителските роли в WordPress

Плъгинът User Role Editor Ви позволява да направите бързо и лесно промяна на потребителските роли в WordPress

Защо може да се нуждаете от него?

Още в началото на тази публикация загатнах някои варианти. Лично на мен ми се наложи преди време да създам акаунт за дизайнера на един от блоговете, над които работя. Той трябваше да влезе със своя ограничен профил и да редактира WordPress темата. За съжаление по подразбиране само потребителската роля: „Super Admin“ или „Administrator“ имат достъп до PHP файловете на темите. Както можете да се досетите нямах позволение да предоставя администраторска роля на дизайнера и затова трябваше да намеря друго решение, чрез което той като обикновен „Contributor“ да получи достъп само до тази администраторска функционалност, при това временно.

И точно тук User Role Editor ми помогна!

Този невероятен плъгин се инсталира бързо и лесно и след активацията му просто трябва да отидете на менюто „Users“->“User Role Editor“ и от там да направите промяна на потребителските роли в WordPress сайта Ви. Най-добрата новина е, че можете да редактирате всяка една от тях по всяко време. Това отваря различни възможности управлението и развитието на един WordPress сайт – достатъчно е само да използвате Вашето въображение и да го съчетаете със стратегията Ви за онлайн маркетинг, SEO и администриране на проекта Ви.

В този видео урок от канала на Optibg.com в YouTube демонстрирам нагледно как се работи с плъгина:

А колегите от WP Beginner са се постарали да направят тази чудесна инфографика, от която ще научите в детайли коя роля какви точно права има по подразбиране, за да прецените какви нови роли да създадете или как да редактирате текущите, чрез User Role Editor:

Видовете потребителски роли в WordPress - Инфографика от WP Beginner

Детайлно разяснение на правата и видовете потребителски роли по подразбиране в WordPress. Инфографика от WPBeginner.com

Успех и до нови срещи!