Редакция на WordPress файлове

Редакция на WordPress файлове

Част от single.php на темата Twentyfourteen, отворен за редакция в Notepad++

Здравейте и честита баба Марта!

Доста често ще се налага да редактирате файловете на WordPress. Това е най-вече в сила, когато става въпрос за инсталиране на нови плъгини и тяхното конфигуриране. Файловете на WordPress могат да бъдат редактирани по няколко начина. Един от тях е от менюто „Appearance“ в администраторския панел. Там изберете „Editor“ и след това ще видите всички файлове, които могат да бъдат редактирани. Лека вметка – това ще са предимно файловете на текущата Ви WordPress тема. При избор на един от тях ще видите неговото съдържание, след което ще можете да въведете/премахнете редове в него и накрая да съхраните промените.

Въпреки, че този начин за редакция на WordPress файлове е бърз и удобен, аз не бих го препоръчал, тъй като съществуват рискове при некоректни редове в редактираните файлове да не можете да влезете след това във Вашия сайт. Лично аз съм си патил доста пъти от такива прибързани корекции. Ето защо от известно време насам аз практикувам следното:

1. Правя си бекъп на файловете, които иска да редактирам.

2. Извършвам редакцията чрез Notepad/Notepad++, след което качвам редактираните файлове отново на сървъра.

3. Провеждам тестове и ако всичко е ОК аз спирам дотук. В противен случай възстановявам оригиналните файлове и търся къде по-точно съм допуснал грешка при редакцията. Откривам я и я отстранявам, след което качвам коректно редактираните файлове на сървъра.

А сега и един интересен въпрос – Как да разберем кой точно файл трябва да редактираме?

В повечето случаи ще разполагате с тази информация чрез официалната документация на някой плъгин (в зависимост от целите, които преследвате). При други обстоятелства след кратко търсене в Google ще намерите къде точно трябва да въведете корекцията. Но, ако не Ви се търси или пък нямате точна документация или пък искате да експериментирате с Вашата WordPress инсталация, то можете да се доверите на един малък плъгин, който ще Ви каже кой файл/файлове се използва за дадена страница и така ще можете да коригирате именно него. Този плъгин се казва What The File.

Като заключение и по-скоро като напомняне – винаги правете бекъп преди каквато и да е редакция на WordPress файлове на Вашия сайт! Това е само във Ваш интерес!

Успех!

 

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments