301 redirect за WordPress страница или публикация

301 redirect за WordPress страница или публикация

Здравейте!

Имате нов WordPress блог, онлайн магазин или друг вид сайт и не искате да загубите посетителите и Вашият PageRank? Тогава трябва да направите едно-единствено нещо – пренасочване тип 301, по-известно още като 301 redirect.

Защо да изберем точно това пренасочване?

301 redirect означава, че посетителите на Вашия сайт ще бъдат пренасочени автоматично към новия сайт. Същото се отнася и за Google бота, който след време ще запомни, че страницата, на която е попаднал след пренасочването вече се използва перманентно вместо старата, която фигурира в индекса на Google. Това означава, че след известен период от време старата страница ще бъде деиндексирана и нейното място, заедно с всички нейни SEO привилегии, ще бъде предоставено на новата страница, към която сочи пренасочването тип 301.

А какви други пренасочвания има?

Както стана ясно 301 redirect-а е оптималното решение при перманентна промяна на адреса на страницата или публикацията.

Останалите възможности за пренасочвания са:

  • 302 (Found) – с този redirect казвате на Google бота, че страницата или публикацията временно е на нов адрес. Съответно посетителите ще бъдат пренасочени към него, но не и самия link juice. Тоест 301 redirect-а няма SEO стойност, тъй като Google ще продължава да използва стария адрес в индекса си.
  • 303 (See other) – страницата/публикацията е открита под нов URL адрес, който не е заместител на първоначално изискуемия адрес.
  • 307 – отново временно пренасочване. Страницата/публикацията е временно с нов URL адрес, като пренасочването може да бъде променяно от време на време. Google ще продължи да използва стария адрес в индекса си.
  • 503 (Service unavailable) – оптималният redirect, ако искате да отблъснете Google бота да индексира Вашия сайт – чудесно решение за проекти, които са в процес на изграждане и които не искате да бъдат индексирани неправилно от самото начало.
  • 404 – проблемен redirect от гледна точка на SEO. Това означава, че дадената страница на Вашия сайт не е открита. Google не обича този тип сигнали и затова трябва да се стремите да ги изчиствате. 404 пренасочването може и да има все пак някакви SEO ползи. Ако изградите собствена страница за тази цел, то след грешка, поради липсващо съдържание, потребителите и Google бота ще бъдат насочени към нея. Там можете да поставите линкове, които да водят или към друго съдържание на Вашия сайт, или към неговата начална страница. Все пак най-добрата практика е да се стремите да минимизирате 404 грешките.

Всичко това е чудесно! Тогава как да направя 301 redirect за WordPress страница или публикация?

Първо изтеглете и инсталирайте този чудесен плъгин: Redirection. С негова помощ ще можете да създадете 301 redirect  всяка една страница или публикация на сегашния Ви WordPress сайт към новия Ви проект (дори и той да не е на WordPress). Освен това Redirection ще следи за 404 грешките, ще ги съхранява в списък и ще Ви позволи бързо и лесно да ги превърнете в 301 препратки към новите коректни страници.

За целта – просто отидете на Tools->Redirection (в дясната лента в админ панела на WordPress) и задайте стария URL в полето Source URL и новият в полето Target URL. Интерфейсът на този плъгин, както виждате на изображението по-долу, е опростен и с него се работи наистина с лекота. А по-важното е, че той работи безотказно!

301 redirect за WordPress страница или публикация

Интерфейсът на плъгина Redirection, с чиято помощ можете бързо и лесно да направите 301 redirect за WordPress страница или публикация.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments