Допълнителни блокове за Gutenberg. Увеличи мощта му!

Gutenberg е новият редактор на WordPress. За добро или лошо общността трябваше да приеме съществуването му. И докато има начини да ползваме класическия редактор и да не се занимаване с Gutenberg, то последният започва да става все по-добър и по-добър с всяка следваща версия на WordPress. Ето защо малко или много ползваемостта му се увеличава. Мощта на Gutenberg са неговите блокове. Те са и неговият недостатък (поне според хардкор феновете на класическия редактор). В този пост ще ти покажа няколко плъгина и едно страхотно бонус решение, с което да увеличиш мощта на този редактор. Добави допълнителни блокове за Gutenberg още сега! Научи как:

Допълнителни блокове за Gutenberg чрез плъгини – 5 страхотни решения за твоя WordPress сайт:

Преди да започна с изброяването на подходящите плъгини, искам да спомена, че не е нужно да се ограничаваш до един или два от тях. Съвсем спокойно можеш да инсталираш и активираш всички от тях. Така можеш да ги използваш за твоите статии, страници или други custom post types.

Това е с цел да избегнеш потенциални проблеми. Проверката можеш да направиш чрез секцията за дискусии към страницата на всеки плъгин в WordPress.org или да провериш чрез Google или друга търсачка. Нека да не губим повече време, а да започнем с вариантите.

1. Gutenberg Blocks – Ultimate Addons for Gutenberg

Много допълнителни блокове за Gutenberg чрез разширението за WordPress Gutenberg Blocks – Ultimate Addons for Gutenberg

Този плъгин ти доставя с лекота цялостен пакет от уникални и креативни допълнителни блокове за Gutenberg. С тях ще можеш да създаваш уникално съдържание за твоя WordPress сайт. Тези блокове работят ефикасно с вече наличните в Gutenberg. Активирайки Gutenberg Blocks ще получиш над 15 допълнителни блокове, като се очакват още много в бъдеще. Сред блоковете имаш ценови листи, маркетинг бутони, мулти бутони, post grid, Google Maps, икони, testimonials и много много други. От страницата на плъгина можеш да се запознаеш и с демо на тези блокове.

2. Stackable – Page Builder Gutenberg Blocks

Постигни page building experience с мощните блокове за Gutenberg от Stackable – Page Builder Gutenberg Blocks

От ранните бета версии на Gutenberg се дискутираше дали този редактор за WordPress ще сложи тотален край на всички page builder плъгини. Дори се прокрадваха идеи, че той самият е нещо като Page Builder. Истината е както винаги по средата. Да, Gutenberg има подобна функционалност, но далеч не е типичния Page Builder, който познаваме. Поне до момента, в който не се появиха плъгини, които да го доближават още повече към това определение. Един от тях е точно Stackable – Page Builder Gutenberg Blocks. Чрез него ще получиш цялостна и добре обмислена библиотека с допълнителни блокове за Gutenberg.

С този плъгин получаваш:

  • 23 качествени блокове за page building чрез Gutenberg (поне към датата на този пост са толкова);
  • Над 50 блокови оформления и над 70 предварително настроени секции или дизайнери за блокове, които могат да бъдат сменени само с един клик;
  • Респонсив дизайн за различни устройства;
  • Множество опции за дизайн и други важни настройки;

Плъгинът има и premium версия, която отключва още повече мощ за твоя WordPress сайт. Повече информация ще откриеш на официалния сайт на разширението.

3. Ultimate Blocks – Gutenberg Blocks Plugin

Качествени допълнителни блокове за Gutenberg чрез разширението Ultimate Blocks

Този плъгин е чудесен suite за блогъри и маркетолози. Предоставя 27 страхотни допълнителни блокове за Gutenberg, с които ще обогатиш съдържанието на твоя WordPress сайт. На страницата на плъгина в WordPress.org (виж линка в подзаглавието) ще откриеш демонстрации на всеки блок. Някои от важните блокове, които заслужават твоето внимание са: content filter, review ( включена schema markup), съдържание в табове, акордеони, прогрес бар и много други. Определено това е едно от топ разширенията за повече мощ за Gutenberg!

4. Advanced Gutenberg

Още блокове за Гутенберг чрез разширението Advanced Gutenberg

С Advanced Gutenberg твоя WordPress сайт ще получи нужните допълнителни блокове, за да можеш да изграждаш професионални страници и други post types. Очакват те над 20 мощни решения. Ще можеш да добавяш потребители с права за различни редакторски профили. Ще избираш и активираш блокове спрямо профила. Ще можеш да прилагаш и Custom CSS за всеки блок. С този плъгин ще можеш да създаваш и контактни форми, логин форми, регистрационни блокове и много други полезни елементи за твоя WordPress сайт.

5. Atomic Blocks – Gutenberg Blocks Collection

Чудесна колекция от блокове за Гутенберг чрез плъгина Atomic Blocks

 

Ако си искал красива колекция от допълнителни блокове за Gutenberg, тогава вече имаш решение. С този плъгин ще можеш да изградиш сайта, който желаеш, без проблеми и с голяма лекота. От бутони до чудесно стилизирани секции за твоя сайт – Atomic Blocks ти предлага всичко това! Както и за останалите сайтове, така и тук можеш да откриеш демонстрации за всеки блок на страницата на плъгина в WordPress.org (виж подзаглавието) или на https://atomicblocks.com/

Бонус – безплатни шаблони за допълнителни блокове за Gutenberg, без нужда от плъгин

За целта ще ти препоръчам сайта https://templates.gutenberghub.com/. Там ще откриеш множество безплатни шаблони, които само с copy&paste ще можеш да добавиш в Gutenberg, без нужда от допълнителни плъгини (с много леки изключения). След това просто трябва да редактираш шаблона така, че да пасне на твоята концепция за текущата статия, страница или друг post type, който създаваш.

Научи повече за този метод за допълнителни блокове за Gutenberg от видео урок за WordPress №62:

 

Уникални страници с безплатни Gutenberg шаблони

С това тази статия приключва. Надявам се да съм успял да ти предоставя полезни източници за създаване на страхотно съдържание за твоя WordPress сайт чрез Gutenberg. Ако имаш въпроси или предложения – формата за коментари е на твое разположение. 🙂 До нови срещи и приятно творене!

* Заглавна снимка, благодарение на Judit Peter от Pexels

5 1 vote
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments