SEO ползи от вградените презентации в сайта ти

В този пост ще си поговорим за вградените презентации и SEO ползите от тях. Ще ти представя решения за вграждане на презентации в твоя сайт. Ще видиш и как можеш да подготвиш презентациите така, че да работят за твоите SEO цели. Остани с мен до края, за да разбереш повече за всичко това. А сега нека да започваме!

Какво представляват вградените презентации?

Това са добре познатите ти презентации, които можеш да създадеш с офис пакета по твой избор. Те могат да са в различен формат. За да е по-лесно от тук-нататък ще говорим за тези файлове като PowerPoint презентации в съответния формат за Microsoft Office. Но отново – те може да са и в отворен формат, създадени с офиси като Libre Office и други подобни.

А защо ги наричаме вградени?

Защото те са качени някъде (в платформа за презентации, cloud, URL или просто на твоя сайт) и чрез HTML код се използва визуализатор (Office Online или Google Docs), който предоставя съдържанието им пред твоята аудитория като част от съдържанието на конкретната страница, в която си ги добавил.

Как да вградя презентация на сайта си?

Най-лесно ще е да качиш презентацията в платформа като SlideShare (която ти дава и някои допълнителни предимства). След това да използваш възможността за вграждане, която ти осигуряват от нея. Това най-вероятно ще е генериран HTML код, който просто трябва да поставиш на желаното от теб място в твоя сайт. Copy&Paste – буквално! От тук можеш да научиш и как да се възползваш по-добре от възможностите на тази платформа.

Аналогично е да създадеш публично достъпна презентация в Google Docs (този онлайн офис пакет е чудесен и съвсем спокойно можеш да го използваш като основен) и да се възползваш от аналогичната функционалност за вграждане. Там това става като избереш File -> Publish to the web и избереш опцията Embed, която е точно за вграждане.

Разбира се има и решения за файлове, хостнати на твоя сайт. Най-често чрез допълнителни плъгини, особено ако си  с CMS като WordPress.

Какви са SEO ползите от вградените презентации в сайта ми?

Като начало презентациите могат да осигурят допълнително съдържание, повече ключови думи и фрази. Особено ако файлът е озаглавен правилно той може да допринесе много при разчитане от търсачките. Това е така, защото името на файла е част от URL по вграждането му и е видим за ботовете.

Това бяха преките SEO ползи. Нека сега да разгледаме непреките такива.

Readability

Една вградена презентация спомага за подобряване на четимостта на дадена страница (така нареченият Readability). Това е важно за посетителите. Колкото по-лесно се чете съдържанието на една страница, толкова по-дълго даден посетител би пожелал да остане на нея и да го прочете. Отделно ако презентацията може да предостави добавена стойност към съдържанието на страницата, тогава със сигурност посетителя би се заинтригувал от нея и би пожелал да разгледа и прочете всичко. А защо дори и да не се върне след време за опресняване на знанията?

Bounce rate & CTR

По-дългият престой може да подпомогне намалението на bounce rate показателя. Това е въпросната степен на отпадане, за която често споменавам, когато пиша за SEO. Колкото по-ниска е тя (на ниво конкретна страница и въобще за целия сайт), толкова по-добре за ранкирането. Качественото съдържание, което е поднесено по интересен и лесен за разчитане начин може да предразположи посетителя да го сподели в социалните мрежи и така то да достигне до неговите контакти. Това е повече от добре дошло за сайта ти. Да не говорим, че такова съдържание ще има и подобрение за CTR показателя (повече кликове на линкове в сайта ти и съответно разглеждане на повече страници в него).

Conversion rates

Друга непряка полза от вградените презентации в сайта ти е увеличение на конверсиите. Ако подготвиш презентацията така, че в нея да има добре подбрани линкове към конкретни landing страници, тогава можеш и да увеличиш продажбите на услуги и продукти, които предлагаш.

Как да подготвя правилно презентациите си, за да получа колкото се може повече от тези ползи?

Като начало помисли добре за съдържанието на самата презентация. Подготви го така, че да не преповтаря неща, споменати в страницата за вграждане. Тук искам да кажа, че то може да ги обобщава, но в никакъв случай не бива да ги преповтаря дословно. Не забравяй, че презентациите по принцип трябва да са кратки, точни и ясни. Те са предвидени за добавка към дадена лекция (или страница в нашия случай). По нея се води темата, но основното съдържание идва от лектора или текста (отново за нашите цели).

Второ – помисли за дизайн. Презентацията трябва да е с добре подбран шрифт (големина, тип, цвят, разположение). Не бива шрифта да конфликтира с фона на презентацията, затова подбери адекватен фон. Той от своя страна не бива да разсейва читателя. Колкото по-семпъл, толкова по-добре. Разбира се не го прави прекалено семпъл, защото тогава няма да имаш никакъв дизайн за фон.

Следващата стъпка е подбиране на изображения – те трябва да са на първо място с легално право за ползване. Второ те трябва да са свързани с темата и трето – да пасват на цялостния дизайн.

Нещо много важно – текстът в презентацията трябва да е текст, а не картинка. Това е важно за разчитането му от ботовете на търсачките. Отделно читателят може да пожелае да маркира част от него и да си го копира. Не бива да го ограничаваш в това.

Не пренебрегвай хедърите и футърите – в тях можеш да поставиш много полезно съдържание. Просто го подбери така, че да изглежда добре и да се чете лесно.

Остава структурата. Гледай да не е с прекалено голяма дължина, но същевременно да покрива всичко нужно за читателя. Обърни внимание на заглавния слайд и финалния такъв. Предвиди какви линкове ще поставиш – примерно линкове към социалните мрежи на сайта ти, линкове към ключово съдържание и landing страници и въобще важни за конкретната цел линкове. Не се ограничавай с линкове само в края на презентацията, но не я я и пренаситвай с такива във всички слайдове.

На практика това е есенцията на употребата на вградени презентации в сайта ти за получаване на SEO ползи.

Надявам се тази статия да ти е била от полза. Ако имаш въпроси – формата за коментари е на твое разположение. Алтернативно можеш да погледнеш и страницата за контакти.

До нови срещи и успешно създаване и вграждане на презентации!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments