WP Плъгини – деактивация извън админ панела

Как да деактивираме аварийно всички налични плъгини, за да получим достъп до сайта и до админ панела при повреда на WordPress

Здравейте приятели,

Сигурно ще бъдете шокирани, но WordPress понякога се чупи. И тогава системата просто трябва да бъде изхвърлена на боклука! (Майтап бе, Уили!) А сега сериозно… Да, WordPress си има свои предимства и недостатъци и вероятността да го счупите чрез неправилно действие е голяма.  Но никога нищо не е фатално! Дори и нещата да са тотално развалени, винаги можете да възстановите вашия бекъп на базата данни и на файловете от по-ранен момент, в който всичко е функционирало коректно. Но това е крайният вариант, до който ще прибегнете, ако всичко друго преди това е изчерпано като възможност.

Но какво може най-често да счупи WordPress? Плъгините му!

Да – тези разширения на фукнционалността на CMS-а са нож с две остриета, особено ако са некачествено програмирани. Същото важи и за темите, но най-често проблемът е именно при някой от плъгините. Ето защо първото нещо, което ще срещнете като препоръка в Интернет при повреда над WordPress е да деактивирате всички плъгини и да ги активирате един по един, докато откриете проблемния.

Но за тази цел се предполага, че трябва да имате достъп до админ панела. Въпреки това, ако повредата е толкова сериозна, че при никакви обстоятелства това не може да се случи (най-честият случай е белият екран на смъртта на WordPress), то тогава трябва да действате алтернативно чрез един от двата начина, които ще представя в тази статия:

Авариен вариант 1 – Деактивиране на всички WordPress плъгини чрез FTP

Това е изключително лесен вариант. За него се нуждате от FTP програма, FTP разширение за вашия браузър или достъп до сървъра чрез файл мениджъра на вашия хост. След като сте получили достъп до файловете трябва да навигирате до директорията /wp-content/. В нея ще видите поддиректория, която се казва plugins. Сега просто трябва да преименувате тази поддиректория с някакво ново име, примерно „plugins.old“ или нещо друго по ваш избор. С това всички инсталирани плъгини ще бъдат деактивирани.

Ако проблемът с достъпа до сайта и най-вече до админ панела на WordPress е бил породен от един или няколко плъгина, то вече най-вероятно ще имате достъп. Но няма да имате плъгини. Ето защо веднъж след като сте се логнали, трябва да използвате отново FTP, за да преименувате поддиректорията „plugins.old“ (както я кръстихме в този пример) към оригиналното ѝ име – „plugins“.

Следващата стъпка е да започнете активация на всеки плъгин поотделно, докато счупите отново сайта. Но поне вече ще сте открили виновника и ще можете да предприемете нужните действия – например неговото изтриване.

Авариен вариант 2 – Деактивиране на всички WordPress плъгини чрез phpMyAdmin

Тук нещата стават с една идея по-сложни и поради тази причина не бих препоръчал този вариант за начинаещите потребители. Освен това първият вариант е достатъчно ефективен, ако проблемът е наистина при плъгините. Въпреки това съм длъжен да ви запозная и с тази опция.

За целта трябва да влезете в phpMyAdmin и да изберете базата данни на вашия WordPress сайт. Влезте в таблицата wp_options (кликнете на нея) и открийте option name “active_plugins” (за по-лесно търсене изберете да се покажат всички налични option names от менюто в тази таблица). Сега трябва да редактирате стойността на тази опция и да я промените на a:0:{}

С това плъгините ви би трябвало да бъдат деактивирани и съответно да имате отново достъп до вашия сайт, ако проблемът е бил при тях.

Надявам се тази статия да ви е била от полза, ако ви се наложи някога да деактивирате всички плъгини на WordPress аварийно. Също така се надявам никога да не ви се наложи да изпаднете в такава ситуация. 🙂 Напомням, че вариант 1 е по-лесен и по-безопасен.

Желая ви успех и до нови срещи, приятели!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments