Дължината на текста и значението ѝ за SEO

Дължината на текста и значението ѝ за SEO

Един от най-важните елементи на съдържанието, което създавате за Вашия блог/сайт, е текста. Този факт е безспорен и не е нужно да се споменава, че именно благодарение на текстовете, търсачките успяват да откриват сайтовете по определени ключови думи.

Изключително доброто съдържание е ключов фактор за по-доброто индексиране. Това означава, че колкото повече релевантни ключови думи има във Вашите текстове, толкова по-лесна става задачата да бъдете откривани чрез органичен трафик. Това само по себе си означава, че по-дългото съдържание е по-добро от гледна точка на SEO.

Защо?

Първо по-дългите текстове са тези, които са индексират в топ 10. Според различни проучвания (например според проведеното от serpIQ) най-добре позиционираните страници са тези, които имат съдържание с дължина над 2000 думи. Това означава, че Google харесва по-дългите текстове. Този факт е породен от действията на потребителите спрямо такива текстове. Според друго проучване, проведено през 2011г. от SEOmoz, се оказва, че по-дългото съдържание получава повече линкове към него, а както е добре известно това увеличава скоростта на обхождане на сайтовете и съответно спомага за по-доброто им индексиране.

Това, разбира се, не е всичко! В днешно време потребителите започват да търсят с повече ключови думи. Това означава, че ключовите фрази с по две или три думи започват постепенно да отстъпват на тези с по 7-8 такива. Ако съдържанието на Вашите публикации е по-дълго, то тогава вероятността да отговорите на по-големия брой ключови думи в заявката за търсене се увеличава. Според SEO специалистите вече може да се говори и за ниша на по-дългите ключови изрази.

Оказва се, че социалните сигнали на потребителите спрямо съдържание с повече думи също се увеличават, а това е важен фактор за по-доброто позициониране в резултатите от търсенето в Google.

Тоест от всичко казано дотук могат да се направят следните изводи:

  • Повечето думи в съдържанието се възприемат по-добре от търсачките
  • По-дългите текстове получават повече линкове и повече социални сигнали
  • Колкото повече ключови думи има в съдържанието Ви, толкова по-лесно ще можете да отговорите на заявки от дълги ключови изрази

Тоест дължината на текста е много важна от гледна точка на SEO. Но дали това трябва да означава, че всяка статия следва да бъде максимално дълга? Разбира се, че не! Има едно много важно правило, когато пишете каквото и да е – бъдете конкретни! Тоест, ако можете да кажете нещо с по-малко думи, но така, че да стане по-ясно на Вашите читатели, то тогава постъпете по този начин. Ако чисто и просто се мъчите да увеличите изкуствено дължината на Вашия текст, то тогава няма да постигнете никакъв ефект. Потребителите са склонни да четат по-дълги публикации, само и единствено, ако те са създадени така, че да привлекат интереса им. В противен случай те ще преценят, че няма смисъл да си губят времето с Вашите текстове. Както споменах още в началото на тази статия – изключително доброто съдържание е много важен фактор. Създавайте качествени и полезни текстове и ако темата им изисква и позволява те да станат естествено дълги, то това е чудесно. В противен случай просто ще отблъснете Вашите читатели и няма да получите нито качествени линкове, нито нужните социални сигнали.

За повече информация по темата за дължината на текста и значението ѝ за SEO, можете да прочетете тези статии:

1. How Content Length Affects Rankings and Conversions

2. How Important is Content Length? Why Data-Driven SEO Trumps Guru Opinions

До нови срещи!