Защо да имам бизнес профил в Pinterest?

Защо да имам бизнес профил в Pinterest?

Привет!

След като вече стана ясно как стои въпросът с вграждането на съдържание от Pinterest в WordPress, както и защо ще поискате да направите това, то сега е време да разгледаме малко по-подробно и маркетинг възможностите на Pinterest. Това ще е първата от редица публикации по темата, тъй като аз лично считам, че тази социална мрежа тепърва има какво да предложи на българския бизнес.

Защо Вашият бранд да има бизнес профил в Pinterest (или фирмена страница, ако така Ви звучи по-добре)?

За да отговоря на този въпрос, първо бих искал да поясня за какво точно се използва тази социална мрежа. Всеки потребител си харесва по нещо от мрежата, докато сърфира в нея. Това може да е снимка, колаж, цитат, статия, видео или друга мултимедия. В доброто старо минало, когато искахме да запазим връзката към това съдържание, ние просто го запазвахме като отметка (bookmark). Тази практика се използва и до ден-днешен, но тя ни поставя пред едно основно ограничение – невъзможността да споделим коректно откритото от нас с нашите приятели.

И точно тук се появява Pinterest! Вдъхновени от класическите офис дъски, на които закачаме бележки с кабърчета, тази социална мрежа ни предоставя възможността да „боднем“ всяко интересно съдържание, което сме открили и да го систематизираме в отделни дъски. След това нашите приятели могат да го видят и да го споделят на техните дъски или в други социални мрежи. Също така можем да им позволим да „закачат“ съдържание и на нашите лични дъски. Да не говорим, че под всеки pin (така се нарича „забоденото“ съдържание в дъските ни) има възможност за коментари и харесване, което създава предпоставки за социална интеракция между потребителите.

В резултат на всичко това Pinterest се превръща в мощен източник на всякаква информация. Публичните pins се индексират успешно от Google и могат да бъдат достигнати и чрез органичен трафик, посредством търсене по ключови думи. Е, за съжаление всички линкове от Pinterest са nofollow, но това не означава, че не могат да осигурят качествен социален трафик към сайтовете, чието съдържание е „закачено“.

И тук идва ролята на бизнес профилите в тази социална мрежа! Чрез тях брандовете могат да споделят интересно и най-вече полезно съдържание със своите последователи. По този начин, както във всяка друга социална мрежа, всяка компания може да представи по един креативен начин своите продукти/услуги/марки и всичко друго, което тя предлага. Да не говорим, че възможността за вирусно разпространение на съдържанието в Pinterest е много по-голяма! За отрицателно време един качествен pin може да бъде коментиран, харесан, споделен във Facebook и в други социални мрежи и изпратен като съобщение на избрани потребители.

Но сами се досещате, че ключовият момент тук е този pin  да е наистина качествен! Само тогава той може да бъде споделен вирусно. Всъщност под качествен тук трябва да се разбира най-вече полезен, забавен и/или мотивиращ. Последователите Ви в Pinterest ще очакват точно такъв вид съдържание от Ваша страна. Това означава, че в никакъв случай не бива да наблягате само и единствено над предлаганите от Вас продукти/услуги в директна рекламна форма. Разбира се, трябва да имате дъска, в която да „забождате“ и такъв вид съдържание, но се постарайте то да бъде максимално полезно за Вашите последователи.

Например, ако закачите pin на продукт, който е промоционален и използвате Pinterest, за да обявите тази промоция за първи път, то това вече е наистина съдържание с допълнителна стойност за последователите Ви и е много по-вероятно те да осъществят някаква интеракция с него, като най-малкото ще очаквате да кликнат и да прочетат повече за този продукт в корпоративния Ви сайт. За тази цел, например Pinterest позволява да сложите етикет с цена за pin-овете с продукти, както и редица други възможности.

Но нека да се върнем на съдържанието, което Вашите последователи ще очакват от Вас. Наблегнете на pins от Вашия корпоративен блог или други източници на полезна информация, свързана с предлаганите от Вас продукти/услуги. Запомнете, че общността в Pinterest обича да вижда споделено съдържание от различни сайтове, а не само от тези, които са под Ваш контрол. Ето защо най-добрата стратегия за запазване на Вашите последователи и за увеличаването им е да използвате създадения бизнес профил в Pinterest както бихте използвали Вашия личен такъв. Отделете време и потърсете в мрежата полезна информация за Вашите последователи, която да е наистина свързана с Вашия бранд. Например – ако сте компания, която предлага системни решения за строителството, то със сигурност ще искате да наблегнете на полезно съдържание.
И все пак – какво точно получавам, ако имам бизнес профил в Pinterest?

  1. Повече последователи, които могат да се превърнат в клиенти.
  2. Увеличена разпознаваемост на Вашия бранд.
  3. Повече трафик към корпоративния Ви сайт, блог и онлайн магазин.
  4. Повече социални сигнали.
  5. Възможност за вирусен социално-медиен маркетинг.
  6. Повече линкове, които се индексират успешно от Google и предоставят възможност за бързо достигане до Вашия сайт.
  7. Повече leads.
  8. Възможност за социално споделяне на Вашето съдържание в редица други социални мрежи.
  9. Още един канал за социална комуникация с Вашите потребители и много други ползи.

Надявам се, вече да сте получили отговор на въпроса. 🙂

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments