Източници на качествени IT знания

Когато човек започне работа в сферата на IT, той трябва да обогатява непрекъснато своите умения и да придобива нови. В този пост ще представя няколко източници на качествени IT знания, които аз използвам почти всекидневно. Някои от тях са безплатни, други платени, но с приемлива цена. Общото е, че всички те носят полезност и сега аз ще я споделя с теб.

Защо се нуждая от източници на качествени IT знания, ако съм завършил технически университет или дисциплина?

Ти със сигурност имаш познания, особено ако си учил, а не просто „студентствал“, но трябва да си зададеш въпроса дали са достатъчно актуални. В IT няма такова нещо като „Знам и мога всичко“. Дори и да си топ специалист днес, утре ще има нова технология и ако не я разучиш, то ти си изостанал. Затова трябва непрекъснато да се учиш. Ако пък си самоук в областта (като мен, впрочем), тогава трябва да започнеш от нулата и да напреднеш бързо, за да си конкурентоспособен.

Затова искам да разясня две неща. Първо независимо какво точно правиш като IT (дали е дигитален маркетинг, SEO, програмиране или нещо друго), ти наистина трябва да си в крак с последните тенденции. Второ – аз винаги съм твърдял, че самообучението чрез директно прилагане на знанията на практика е най-добрият начин за развитие.

Говорейки за самообучение –  ето аз, човекът завършил икономически дисциплини, в момента съм широк IT специалист, който има умения в областите: Дигитален маркетинг, SEO, WordPress, IT Project Management, SCRUM и Software Quality Assurance. Отделно имам и опит в програмирането, защото за автоматизираните тестове така или иначе трябва да се пише код. Да не говорим, че чрез самобоучение съм придобил и други умения в различни области. Ако те вълнува какво точно умея – виж моето портфолио в сайта. Алтернативно посети моя LinkedIn профил.

И тук искам да добавя и още нещо – всеки ден аз знам, че имам нужда от нови знания. И всеки ден ги търся в местата, които сега ще споделя с теб.

Кои са тези източници на качествени IT знания, които аз ползвам?

Подредбата е по честотата на използването им. Нека да започнем с най-често използвания и може би най-богат източник:

I. Google за търсене на множество източници на качествени IT знания

ОК – знам, че сега си направил физиономията в стил „Сериозно ли?!“. Може да прозвучи смешно или клиширано, но Google е може би най-добрият ти приятел! Ако даден сайт е добре оптимизиран, ти можеш да откриеш полезност от него директно в снипет извадките в търсачката. Отделно чрез Google можеш да достигнеш до практически необятни извори за знания във всички сфери. Можеш да използваш и други търсачки, разбира се. Важното е да знаеш какво търсиш и как да го търсиш. Ако не получаваш правилни източници, пробвай да смениш ключовите думи, по които търсиш. В близкото бъдеще (възможно е към датата на отваряне на статията от теб това вече да е факт), Google ще има доста по-добро разбиране на проблемите ти и ще може да ти предостави полезна информация, без да се налага да специфицираш ключови фрази. Обаче към днешна дата е важно да си формулираш проблема коректно.

Какво имам предвид? Пробвай да търсиш решения по следния начин: технология, която ползваш + версията ѝ (ако е важна) + грешка (ако има такава) + въпрос за крайната ти цел (ако имаш такъв).

II. StackOverflow

Ако си в IT и нямаш профил в този сайт, незабавно коригирай тази грешка. Независимо, че за повечето неща не ти трябва акаунт там, защото твоят проблем вече има решение или поне идея как да го решиш сам, аз те съветвам да си активен член на неговата общност. Не се знае кога ще ти потрябва да зададеш въпрос, а защо не и да отговориш на такъв и така да помогнеш на колега в бранша.

StackOverflow е и най-честият топ резултат в Google и другите търсачки по почти всички IT проблеми. Затова се регистрирай, запознай се с правилата и ги спазвай. След това се учи и помагай на другите. Simple as that! 🙂

Линккликни тук

III. YouTube

Тонове качествени и в повечето случаи напълно безплатни видео уроци. Хей, дори WordPress уроците на Optibg.com са там! Ако мога да се върна към добрата стара максима, че една картина е 1000 думи, то какво остава за едно видео?

Задължително потърси там или разгледай резултатите за видео от Google. Акаунт не ти е нужен, но към днешна дата е добре да имаш. Пък и ако разполагаш с Android устройство, ти със сигурност си част от семейството на Google и имаш профил.

IV. W3 Schools

За един по-опитен IT специалист, този източник ще е много назад в класацията или няма да се ползва изобщо. Но за начинаещи е доста добър. Тук можеш да получиш базови познания по различни теми и вече да започнеш да надграждаш. Също много често срещан топ резултат при търсене в Google. Безплатен е и не ти трябва акаунт.

Линккликни тук

V. Udemy като един от сериозните и удобни източници на качествени IT знания

Този сайт ме впечатли. Като цяло в него има платени видео уроци, но определено можеш да попаднеш на качествени знания в множество области. Конкретно за IT е ценен източник. Можеш да откриеш и безплатни курсове, но повечето са платени. Добрата новина е, че можеш да получиш добра представа от коментари и мнения дали даден лектор е добър и колко качествено е обучението му. Също така периодично има сериозни намаления и можеш за сравнително малко пари да закупиш доста добри курсове. Отделно всеки курс се обновява периодично, а видеата и новите ресурси са достъпни по всяко едно време и в общи линии завинаги.

Другото, което е много добро за Udemy е, че ти позволява да се обучаваш и в движение. За целта имат мобилно приложение, което ще запомни докъде си стигнал и при следващ логин ще продължиш от същото място.

За приключен курс получаваш и сертификат. Приложението е налично за Android и iOS.

Линккликни тук

VI. Приложението Solo Learn

Необходима ти е регистрация. Безплатният му вариант ти позволява да получиш базови познания за даден програмен език. Отделно имаш възможност за изпробване на код чрез приложението, решаване на задачи и съревнования. Има и доста добра общност, от която можеш да получиш помощ. Платеният вариант маха рекламите и ти дава допълнителни придобивки. Полезно е докато си в движение и искаш да се запознаеш с нов език или да си припомниш нещо чрез мобилния си телефон. Отделно можеш да учиш и на сайта им. Приложението е налично за Android и iOS. И тук можеш да получиш сертификат при приключен курс.

Линккликни тук

С това моите най-често използвани източници на качествени IT знания се изчерпват. Но както сам се убеждаваш чрез първият от тях – Google на практика имам неограничен ресурс под ръка.

Надявам се да ти бъдат полезни и на теб!

До нови срещи!