DuckDuckGo – алтернативната търсачка

Всеки от нас ползва Google всеки ден или може би е по-редно да кажа, че това важи за повечето хора. И също така е редно да отбележа, че говорим в частност за България. Останалите търсачки също се радват на голяма популярност в различните части по света. Yandex и Bing са част от добрите примери. Но една търсачка набира популярност почти навсякъде и това далеч не е случайно! Нейното име е DuckDuckGo! Посети я от тук! Остани с мен до края на статията и ще разбереш на какво е способна тя и защо е добра идея да помислиш за оптимизация (SEO) спрямо нейните изисквания.

Научи защо е важно да помислиш за SEO за DuckDuckGo и с какво тази търсачка може да ти бъде от полза!

С какво DuckDuckGo е по-специална от другите търсачки?

Тя предлага нещо, което другите не могат – защита на личните данни на потребителите. В дигиталната ера, в която живеем, те са просто един продукт, който всеки се стреми да продава и експлоатира. И независимо от всички мерки, които се взимат с цел защитата им (справка GDPR), течовете и кражбите им са все по-често срещано явление.

Ето защо продукти като DuckDuckGo, които си поставят за цел от самото си създаване да пазят личните данни (доколкото това е възможно – моя вметка), заслужават внимание.

Екипът зад проекта е съгласен, че информацията на всеки посетител не бива да бъде за продан! За да предоставят услуга, съобразена с това си виждане, те осигуряват следното:

 • Блокиране     на всички рекламни тракинг системи;
 • Поддържане     на поверителна история на търсене;
 • Предоставяне     на контрол над личните данни;

Как работи тази търсачка?

Посещаваш сайта, въвеждаш ключова дума или фраза и получаваш същите резултати, но без предварително филтриране на база посещаваните от теб сайтове. Поради това, че няма персонализиране, търсачката може да осигури същите резултати и за други потребители за една и съща дума/фраза. Това от своя страна позволява на DuckDuckGo да сформира сериозна общност от разработчици и потребители, които подпомагат развитието ѝ чрез постоянно предоставяне на нови източници за отговори/резултати.

Понякога инстантните отговори на въпросите (критериите за търсене) са способни да предоставят по-добри резултати от Google.

Има ли нещо, което тя да може да прави, а Google не?

Всъщност има! И то не е само едно нещо, а доста. Ето част от способностите на DuckDuckGo, с които тя може да те спечели:

 1. Търсене с лекота в социалните мрежи – за целта просто въведете следната комбинация: !+името на социалната мрежа + @ + профил или бранд (пример: !youtube @optibg.com). Това ще отвори резултати от търсенето от съответната социална мрежа, без да се налага да я посещаваш предварително;
 2. Лесно откриване на алтернативи на приложения и сайтове – просто напиши „alternative to “ + името на приложението или сайта и ще получиш карусел с предложения и кратки описания;
 3. Можеш да използваш DuckDuckGo като URL shortener или expander. За първото – съкращаваш дълъг URL и получаваш негова кратка версия. За второто – откриваш кой реален адрес се крие зад дадена дълга връзка. За първия вариант използвай shorten + връзката, а за втория – expand + съкратената връзка. Пример: expand https://bit.ly/2LlNAkE ще върне резултат, че това е адресът за страницата за видео уроци в Optibg.com;
 4. Лесно генериране на пароли – напиши Password 20 и ще получиш сигурна парола с 20 символа. Смени цифрата за различен брой знаци. Искаш изцяло произволна парола – напиши random passphrase и ще получиш лесна за запомняне, но сложна за разбиване xkcd парола – научи повече за нея от тук;
 5. Хронометър! Ако поради някаква причина ти трябва инстантен хронометър, отваряш търсачката и изписваш stopwatch;

  Има ли още? Да, разбира се!

 6. Бърза обработка на форматиране на текст. Въвеждаш какво желаеш като краен резултат – titile case, Uppercase, Camelcase и други подобни команди (обърни внимание на главната буква, макар и понякога да става и с малка) + текста, който желаеш да форматираш. Получаваш го инстантно!;
 7. Проверка дали даден сайт е онлайн или е спрял да работи. Изпиши is optibg.com down и ще провериш!;
 8. Проверка за рими! Ако поради някаква причина ти трябват всички фрази, които се римуват с дадена ключова дума напиши следното rhymes with ключова дума. Понякога е нужно да кликнеш на появилия се таб Rhymes, за да видиш римите;
 9. Kалендар за конкретен месец за конкретна година. Примерно напиши calendar march 1912 и ще получиш информацията;
 10. Полезни отговори за програмисти и IT хора – различни команди като html for heart – ще покаже Unicode за сърце и изобразено сърце. Lorem ipsum ще генерира кратък текст базиран на този текст генератор за тестови цели и т.н.;
 11. Инстантни отговори навсякъде – чрез extension-а за всеки браузър при търсене в друга търсачка, ще можеш да виждаш инстантни отговори от DuckDuckGo над резултатите от съответната търсачка;
 12. Изобрази ASCII графично оформен текст. Полезно, ако искаш да имаш готино лого в конзолно приложение/скрипт или в текстов файл. Изпиши figlet optibg.com и enjoy! 🙂

Търсачката има и други способности – например кредитен калкулатор, анализ на съвместимост на кръвни групи и още и още! За повече информация можете да разгледате и тук.

Как да оптимизирам сайта си за SEO в DuckDuckGo?

След като вече стана ясно, защо тази търсачка има все по-голяма фен маса (напомням защита на лични данни и уникални способности), то е съвсем логично да помислим за SEO в нея. Тя обхожда страници чрез своя бот DuckDuckBot. Отделно изтегля информация от другите търсачки.

Затова на първо място трябва да получиш качествени линкове от надеждни сайтове (примерно Wikipedia). Това е съвет директно даден от разработчиците на DuckDuckGo. Отделно добавянето на информация за даден бранд в инстантните отговори се случва посредством информация, която е получена отново от сериозни сайтове като Wikipedia, Github, Crunchbase, Free Dictionary и wikiHow.

На второ място – помисли какви фрази биха изписали потребителите в търачката. Примерно тя не може да направи 100% точна геолокация, защото защитава твоите лични данни. Но ако търсиш за ресторанти в близост до твоето местонахождение, тогава трябва да добавиш и един или няколко geo-qualifiers към заявката си. Така на практика ти подсказваш на търсачката какви по-точни резултати да ти осигури. Ролята на SEO експертите в случая е сериозно проучване на ключови думи и варианти.

Оптимизация за Bing и Yahoo е също много важна дейност. Помниш ли, че споменах как DuckDuckGo изтегля данни от други търсачки. По данни на SearchEngineJournal е напълно възможно тя да се влияе главно от тези два играча.

Вместо заключение – DuckDuckGo се развива, но има какво още да се желае. Въпреки това е страхотна алтернатива на големите и известни търсачки.

Лично аз считам, че популярността ѝ ще продължи да расте. Особено в дни, когато личните данни трябва да бъдат пазени по всички възможни начини. Какво мислиш за DuckDuckGo? Би ли я добавил в браузъра си? Сподели в коментарите по-долу и до нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ивайло Русев
Ивайло Русев
4 години преди

+ това някои неща са open source (за програмисти и IT хора)
https://help.duckduckgo.com/…/open…/opensource-overview/