Как да използваме Pinterest за B2B и B2C продажби?

Как да използваме Pinterest за B2B и B2C продажби

Здравейте!

След като вече стана ясно защо е чудесна идея да използвате Pinterest като поредния социален канал за вашия бранд, то сега нека да навлезем малко повече в темата за спечелването на пари с помощта на тази социална мрежа. В крайна сметка оптималната крайна цел на всеки съвременен бизнес е да успее да предостави необходимата стойност на потребителите и да получи за това респективното заплащане. Казано по друг начин – трябва да бъдат осъществявани редовни продажби.

И точно тук социалните мрежи могат да бъдат наистина полезни! В днешно време можете да продавате директно чрез тях (по пряк или косвен начин), като разбира се спазвате златното правило – не пренебрегвате смисъла от съществуването на конкретната социална мрежа и не прекалявате с рекламирането на вашите продукти и/или услуги.

И тъй като тази публикация е свързана с конкретна социална мрежа, то нека да разгледаме какви са възможностите на Pinterest за подпомагане на вашите продажби.

Тази платформа може да бъде от полза както за B2C (Business to Customers), така и за B2B (Business to Business) продажби. Както ще установите сами, след като се запознаете с цялото съдържание на тази статия, подходите и за двата типа са сравнително еднакви с някои дребни, но достатъчно съществени разлики.

Нека да започнем с употребата на Pinterest за B2C продажби.

Как да използваме Pinterest за B2B и B2C продажби

Ето какво следва да направите, за да може вашият бизнес профил в Pinterest  да успее да подпомогне вашите B2C продажби:

  1. „Забодете“ промоциите на онлайн магазина ви в специална дъска – за целта създайте дъска в бизнес профила си, в която да поместите пинове на всички актуални и най-вече дългосрочни промоции (последното е важно най-вече от гледна точка на SEO). Така ще позволите на всички потребители на Pinterest, които по един или друг начин са разбрали за вашия бранд от търсенето в нея или от органичното търсене чрез Google или другите водещи търсачки, да научат веднага какво могат да получат като допълнителна стойност или като отстъпка, ако пазаруват от вашия онлайн магазин. Постарайте се всички пинове да съдържат линкове към страницата с промоции от вашия сайт, както и достатъчно ясни описания за продукта/услугата и промоцията.
   Важно е потребителите да разберат какво ще получат, но същевременно да не издържат на изкушението да кликнат и да прочетат за промоцията в подробности. Тоест изображението на самия пин и описанието трябва да предизвикват голям интерес, за да могат да реализират посещения към онлайн магазина ви и респективно след това да се трансформират в продажби. Не забравяйте, че крайната цел е този пин или цялата дъска да бъдат забождани от потребителите в техните профили, както и да бъдат споделяни между тях. Тоест – трябва да постигнете вирусен ефект и както сами се досещате – ако се справите с тази задача ще сте успели да създадете всички условия за подпомагане на вашите продажби.
   Помислете и за възможността да създадете купони на вашия онлайн магазин с промоции. Процедурата след това е същата – „забождате“ линка към купона в специално създадената ви дъска, избирате възможно най-креативното и грабващо интереса изображение и добавяте описание, което просто да създаде усещането в потребителя, че това е неговият продукт и трябва да кликне, за да получи повече информация за невероятната промоция, която предлагате. Simple as that 🙂
  2. Използвайте Pinterest за SEO – част от тoва начинание беше загатната в предната точка, а също така съм написал и специална публикация по темата, с която можете да се запознаете от тук: Как да използвам Pinterest за SEO
  3. Създавайте Rich Pins – тези пинове са една нова функционалност на Pinterest, която мисля, че съвсем скоро ще стане изключително популярна. Това е просто една невероятна възможност за подпомагане на вашите B2C продажби. Rich Pins ви дават възможност да включите много повече информация за вашите пинове и тази информация да се обновява автоматично.
   Например тази фунционалност позволява да актуализирате мигновено цените, наличността на продуктите, различните съставки в рецептата за дадено ястие (ако продавате такъв вид продукти) и дори филмовите ревюта (ако имате онлайн магазин за филми и клипове). Rich Pins са дори много по-приятелски настроени спрямо екраните на различните мобилни устройства (нещо, което в днешната мобилна ера изобщо не бива да бъде пренебрегвано).

   Трите вида Rich Pins в момента са: продуктови пинове, пинове с рецепти и филмови пинове. По-долу ще видите вградени в тази публикация примери за всеки един от тях. Актуализираната информация в Rich Pins се появява в светлосив цвят веднага след заглавието на pin-а, когато го разглеждате индивидуално (кликнали сте на него).

  4. За да можете да създавате Rich Pins трябва да кандидатствате пред администрацията на Pinterest и също така вашият сайт трябва да съдържа необходимите мета елементи в неговия код. Повече за Rich Pins можете да прочетете от тук: Rich Pins for Business

  5. Провеждайте конкурси и игри в Pinterest – това е просто най-добрият начин да увеличите вашите последователи; да постигнете вирусен ефект за вашите пинове с продукти и промоции за отрицателно време; да увеличите вашия brand awareness и да активизирате максимално ангажираността на потребителите с вашия бизнес профил. Един конкурс в Pinterest трябва да е креативен и да носи допълнителна стойност за вашите последователи. Рано или късно успешно проведената кампания ще подпомогне драстично вашите продажби. Просто развихрете вашето въображение, изберете подходяща награда, увеличете последователите си и анализирайте ефекта спрямо B2C продажбите. Добра идея е да помислите за периодично провеждане на такива игри и конкурси. В крайна сметка Pinterest, подобно на Facebook е социална мрежа, в която хората искат не само да се забавляват, но и да получат вдъхновение. Помислете над това и действайте смело! 🙂 Моля само да имате предвид, че Pinterest наскоро затегнаха контрола над игрите от типа „Pin it to Win it“. Вече не е позволено просто да поискате от вашите последователи да пре-забодат вашите пинове, чрез които провеждате конкурса, за да спечелят обявената от вас награда. Вие трябва да създавате конкурси с малко повече субстанция Освен това не може да загатвате, че Pinterest подкрепя вашата промоция под формата на игра и конкурс! Новите правила са наистина добра практика за провеждането на тези кампании. В Интернет можете да откриете различни приложения от трети страни, които ще ви улеснят и също така ще гарантират, че вашите конкурси са винаги в крак с най-новите правила.
  6. Промотирайте пиновете с продукти в различните социални мрежи и блогове – това означава, да се погрижите да споделяте вашите промоции във всички социални мрежи, които използвате, както и в корпоративните ви блогове. Целта е отново да постигнете вирусен ефект и по-голяма ангажираност от страна на последователите ви.

А сега да разгледаме възможностите на Pinterest за подпомагане на вашите B2B продажби:

Как да използваме Pinterest за B2B и B2C продажби

Както виждате от изображението по-горе – стъпките са почти същите. Значимите разлики са свързани с подхода, спрямо вашите клиенти. B2B продажбите изискват такт и финес, защото вече вашата цел е да продадете продуктите и/или услугите си на юридически лица от различни браншове. Също така може би ще поискате част от тези B2B клиенти да се превърнат на по-късен етап и във ваши доверени партньори. Ето защо тук просто трябва да използвате друг изказ, друг вид визуално съдържание за вашите пинове, както и подходящи за B2B продажби страници на вашия корпоративен магазин или онлайн магазин. Съдържанието, различно от вашите продукти и услуги, с което можете да увеличите вашите B2B продажби включва:

 • Снимки на вашата компания, екип и партньори;
 • Визуализации от вашите блогове с линкове към съответните статии;
 • Инфографики и друг вид статистически схеми;
 • Дъски с пинове, представящи вашите бизнес видео клипове;
 • Дъски и пинове, водещи към най-новите whitepapers и e-books, които сте създали;
 • Снимки на вече доволни клиенти (разбира се, след тяхното изрично съгласие)

Обръщам внимание на стъпката: „Съберете данни за вашите B2B клиенти“. Тук може би ще поискате да използвате качествена CRM система, чрез която да анализирате вашите leads. Стъпката „Изявете се като лидер във вашата индустрия“ означава, да „забождате“ такова съдържание под формата на пинове, чрез което вашите B2B клиенти да получават полезна за тях информация и винаги, когато се нуждаят да научат нещо ново, свързано с вашата индустрия те да поглеждат първо във вашия бизнес профил, преди да прибегнат до търсене в мрежата или най-лошото, което може да се случи – да прибегнат до вашите преки конкуренти преди вас. Стъпката „Покажете вашата бизнес личност“ означава да създадете такива дъски, чрез които да позволите на вашите B2B клиенти да се запознаят с екипа ви от професионалисти. Можете да забождате изображения от работния процес, от важни семинари с ваше участие, както и от други мероприятия. Погрижете се да покажете наградите и отличията на вашия бранд. Всичко това може да предразположи вашите B2B клиенти да пожелаят да купуват точно от вас, както и да ви изберат за техен доверен партньор. Това е накратко от мен по темата за употребата на Pinterest за B2B и B2C продажби. Надявам се тази статия да ви е била полезна! До нови срещи!

Векторните изображения са благодарение на icanbecreative.com
0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments