Как да използвам Pinterest за SEO?

Как да използвам Pinterest за SEO

Здравейте отново!

Моята „рубрика“ (ако мога да я нарека така) по темата за невероятните бизнес ползи от Pinterest продължава. В тази публикация ще обърна внимание на една възможност на Pinterest, която изобщо не бива да бъде подценявана. Тази социална мрежа може да ви помогне да подобрите позиционирането на сайта ви в резултатите от търсене. Както вече сами се досещате – тази статия ще ви покаже как можете да използвате Pinterest за SEO.

С какво Pinterest помага за SEO?

Всъщност аз вече загатнах за тази способност на въпросната социална мрежа в предните публикации по темата. Тоест вече най-вероятно сте разбрали, че Pinterest предоставя възможност за получаване на множество качествени социални сигнали и отделно съдейства за изграждането на мощна система от линкове към вашия сайт, които спомагат за силен социален трафик. Именно тези два параметъра (социалните сигнали и големият социален трафик) спомагат драстично за употребата на Pinterest за SEO. За съжаление, както вече съм споменал в предишните публикации – множеството линкове, които ще изградите ще са nofollow. Това принципно означава, че те няма да придадат допълнителна тежест и авторитет на сайта ви, което би било много лоша новина. Но тъй като принципът тук е различен (линковете от Pinterest не са просто referral links, а са линкове от призната от Google социална мрежа), то това означава, че вие все пак ще имате голяма полза от тях. Просто тя ще се състои точно в получаването на повече социални сигнали и наистина качествен социален трафик. Тоест по този начин рано или късно сайтът ви ще получи нужната подкрепа, за да може да се изкачи на по-челни позиции в SERP. Разбира се, не бива да се уповавате само на социалните мрежи, а трябва да продължавате да прилагате и останалите правила за SEO.

Добре, а какво да направя, за да постигна ефекта на Pinterest за SEO?

 1. Оптимизирайте профила сиПодобно на другите социални мрежи, така и тук някои части от вашия Pinterest профил (например потребителското ви име и разделът About) подлежат на индексиране от страна на търсачките. Ето защо е много важно потребителското име на бизнес профила ви да съвпада с наименованието на бранда ви или поне да съдържа възможно най-много релевантни за вашия бизнес ключови думи. Същото се отнася и за разделът About, в който имате свободата да представите бранда си в детайли. Тоест тук трябва наистина да наблегнете на най-релевантните ключови думи и изрази.
  За целта разполагате с пространство от 200 символа – използвайте го оптимално! За да постигнете по-голяма консистентност, нагодете това описание спрямо описанията, които използвате в другите социални мрежи.
 2. Максимизирайте социалните сигнали – харесвайте, забождайте пинове от бизнес профила ви във вашия личен профил и помолете сътрудниците и колегите ви да направят същото. Това е правилният подход и за другите социални мрежи, които използвате – например Facebook. Не забравяйте да коментирате и да споделяте пинове с вашите контакти в Pinterest и също така разпространявайте пиновете от бизнес профила на бранда ви в останалите социални мрежи. За целта дори можете да настроите Pinterest да прави това автоматично. Не забравяйте, че повечето социални сигнали са много важни, за да можете да използвате Pinterest за SEO. По този начин всъщност наблягате и над увеличаването на интеракциите на последователите ви с вашите бизнес пинове и над затвърждаването на тяхната обвързаност към профила ви, което също е важно за SEO.
 3. Изградете повече линкове – това вече беше обяснено в детайли по-горе. Но все пак – повечето линкове (макар и nofollow) ще осигурят повече социален трафик – възползвайте се от тази възможност на Pinterest за SEO! За целта не се ограничавайте само до „скрития“ зад картинката на пина линк, а поставете такъв и в описанието му. Наблегнете най-вече на тази част, когато качвате изображения под формата на pins (тоест не такива, които сте „заболи“ от вашия сайт). Освен това дори и в този случай можете да превърнете това изображение в линк, като след upload-а редактирате pin-а и поставите линка в съответното поле. 🙂 Един съвет – не прекалявайте! Както вече споменах в предните публикации по темата, идеята на Pinterest е да споделяте външно съдържание, а не само да акцентирате над вашето собствено.
 4. Създайте фокусирани над бранда ви дъски – така ще увеличите шанса си те да бъдат индексирани от търсачките. За целта наблегнете над:
  • кратки, привличащи интереса и съдържащи релевантни ключови думи заглавия;
  • описания, които представят идеята на дъската максимално добре и които са богати на ключови думи (старайте се да използвате до 200-300 символа от общо позволените ви 500);
  • най-добрите, привличащи интереса изображения от всички пинове в дъската, които да поставите за корица на дъските си
 5. Оптимизирайте редовете от пинове – повечето потребители на Pinterest няма да скролират до края на дъските ви, за да решат да ви последват. Ето защо вие трябва да направите така, че първите два реда да съдържат най-интересните и най-актуалните пинове, чрез които да привлечете последователите си.
 6. Вмъкнете категории за дъските си
 7. Забождате свежо съдържание (най-вече външно), за да привличате интереса на последователите си и да увеличите ангажираността им с вашия бизнес профил.
 8. Използвайте богати на ключови думи описания на всеки pin във вашите дъски – възползвайте се от 500-те символа, които Pinterest ви дава за всеки pin. Използвайте и повече хештагове (#) за най-важните ключови думи, свързани с вашия бранд (например хештаг #SEO, ако се занимавате с оптимизация).
 9. Оптимизирайте изображенията, които възнамерявате да качите в дъските си – използвайте файлови имена с релевантни ключови думи и винаги включете вашия бранд в тях. След това можете смело да качвате в Pinterest.
 10. Верифицирайте бизнес профила си – това ще привлече внимание към URL-а на вашия корпоративен сайт, а и също така ще вдъхне доверие към последователите ви, че това е наистина вашият официален бизнес профил в Pinterest.
 11. Останете видими за търсачките – всичко, което написах по-горе би било безсмислено, ако от опциите на вашия бизнес профил в Pinterest забраните индексирането от страна на търсачките. Ето защо проверете дали тази опция е изключена и се погрижете тя да остане така, за да се възползвате максимално от силата на Pinterest за SEO.
 12. Добавете вашата локация чрез възможността на Pinterest за показване на карта с пинове от различни географски точки за всяка дъска. Мисля, че е излишно да казвам колко полезно е това за локалните бизнеси (най-вече) и как това може да ви помогне не само за SEO, но и за постигане на повече продажби за вашата локация.

Това е засега! Очаквайте още публикации, свързани с Pinterest и неговите възможности. Имате въпроси или нещо не е станало ясно? Моля, използвайте системата за коментари под тази публикация.

До нови срещи!