Как да направим backup на WordPress?

Ефективни съвети за създаване на резервни копия (backup) на файловете и базата данни на един WordPress сайт

Backup! Запомнете добре тази дума, защото тя ще Ви бъде най-големият приятел, когато притежавате сайт направен на WordPress.

Впрочем, без значение от дейността Ви, правенето на резервни копия винаги е важно и полезно. Но нека да се върнем на WordPress.
Принципно има няколко начина за backup на сайт, създаден с този CMS. Всички те са описани най-подробно в кодексът на wordpress.org. Това, на което аз ще обърна внимание е моята лична практика при създаването на резервни копия на администрираните от мен сайтове.

Първо аз правя backup на базата данни. За целта използвам плъгина BackWPup, защото той ми спестява нуждата от това да влизам всеки път в phpMyAdmin. За целта просто активирам този плъгин и изтеглям копие на базата данни от Dashboard-а му. Бързо и лесно! BackWPup може да прави бекъп и на WordPress файловете, като дори имате възможността да си настроите автоматични архиви през определен период от време. Но аз лично не използвам тази функционалност на плъгина и съм се ограничил до способността му да ме улеснява само при свалянето на базата данни.

Как да направим backup на WordPress?

Самите файлове аз свалям на хард диска си чрез FTP програмата FileZilla. Създавам си папки с датата на бекъпа и във всяка от тях аз поставям извлечената с BackWPup база данни и цялата root папка с WordPress файловете. Имайте предвид, че при различните hosting доставчици тази папка носи различни имена, но ще я познаете по това, че в нея са  директории като wp-admin, wp-contents и други.

След това аз преминавам спокойно към обновяването (update) на WordPress и/или на инсталираните плъгини.

Това, което мога да Ви посъветвам е да изберете hosting доставчик, който Ви предлага качествен backup. Така ще бъдете още по-сигурни, че дори и нещо да се обърка ще можете безпроблемно да възстановите Вашия сайт. Тази опция е още по-важна, когато са налични автоматични ъпдейти на WordPress и те по някакъв начин са повлияли негативно над функционалността му.

UPDATE: Създаване на цялостен бекъп само с един клик чрез All-in-One WP Migration

Това решение е предвидено за трансфер на Вашия WordPress сайт от един хостинг на друг или създаване на локално копие за тестване чрез XAMPP или друг локален сървър по Ваш избор. Въпреки това, този плъгин може да се използва за създаване на цялостен бекъп (файлове и база данни) и така при евентуален проблем бихте могли да възстановите всичко изключително бързо. All-in-One WP Migration е толкова мощен, че дори и да успеете да счупите целия сайт, то просто се нуждаете от нова WordPress инсталация с примерен админ и инсталация на плъгина. Да – това е всичко, което е необходимо, за да възстановите Вашия сайт 1:1 преди повредата по него. Разбира се, това следва да бъде направено при трансфер на нов хостинг или при наистина изцяло повреден сайт. При всички други обстоятелства винаги можете да използвате и текущо инсталирания сайт. Плъгина ще презапише всички файлове и ще замени базата данни. Инсталирайте решението, активирайте го и след това създайте Вашия бекъп. Той може да бъде локализиран на хостинга или на външен източник (Google Drive, Dropbox и други облачни услуги). Препоръчвам за целите на бекъпа да изберете създаване на единичен файл, който да бъде на Вашия сървър. След това го свалете и ако имате нужда от дисковото пространство изтрийте файла от хостинга. 

All-in-One WP Migration работи коректно, но за да се възползвате максимално по-добре от неговата функционалност следва да имате предвид, че не бива да имате файлове с имена на кирилица. Запомнете това! То касае всички видове мултимедия или друг вид съдържание. Има наличен проблем с енкодинга и просто рискувате да си създадете редица проблеми, свързани с липсващи файлове, които дефакто ще са в бекъпа, но с грешно презаписано файлово име, което ще ги направи неизползваеми. Впрочем това важи за всички видове бекъп, затова за миг следва да загърбим патриотичният порив, който би ни накарал да създаваме файлови имена на кирилица и да използваме лаитиница за тази цел. Разбира се допълнителните тагове като описание и алтернативен текст, както и самия title вече не само, че могат да бъдат на кирилица, но дори е задължително, ако това е азбуката, която използвате за Вашето съдържание.

Още нещо, което следва да не забравяте, ако искате да създадете перфектен бекъп – преди да направите резервното копие СПРЕТЕ плъгина за кеширане, който ползвате! Нямате нужда от кеш файловете – повярвайте ми. Ако нямате възможност да направите временна пауза на използваното от Вас решение, то поне изтрийте кеша, който то е създало.

Третото нещо, което следва да знаете за All-in-One WP Migration е, че безплатната му версия работи идеално за сайтове до 512 мб. Тоест ако имате голям по файлов размер мултимедиен сайт, ще трябва да използвате бекъп решенията от по-горе или да закупите професионалната версия на плъгина.

А Вие как правите backup на WordPress?