XAMPP за предварителен тест на вашия сайт

XAMPP за предварителен тест на вашия сайт

Здравейте!

Всеки един сайт има нужда от развитие. В противен случай той просто ще остарее морално и няма да отговаря на изискванията на Интернет потребителите. А те могат да бъдат най-различни! Едно нещо обаче е сигурно – Интернет потребителите ще очакват всеки един сайт да е удобен за навигиране, да е бърз и най-вече да предоставя ценно и уникално съдържание. Тогава те ще се превърнат в последователи на този сайт и периодично ще разчитат на него, за получаване на необходимата им информация.

Ето защо не само честото публикуване на качествено съдържание, но и регулярните промени във външния вид и функционалността на сайта ви са изключително важни.

Ако са извършени коректно те ще позволят на вашите последователи да изпитват още по-голяма наслада от браузването сред страниците ви. Също така не бива да забравяме, че регулярните промени позволяват да бъдат отстранени някои рискове за сигурността на вашия сайт, както и подобряването на неговата скорост. Последното е важно не само от потребителска гледна точка, но и от гледна точка на SEO.

Тоест промените и подобренията за всеки един сайт са нещо изключително полезно, ако бъдат направени както трябва! Ето защо те трябва да бъдат тествани преди да бъдат приложени официално!

Един ефективен начин за провеждане на предварителен тест на промените по вашия сайт е чрез XAMPP.

Това е най-популярната среда за разработка на PHP уеб решения, която някога е създавана! Продуктът съдържа в себе си Apache, MySQL, PHP и Perl. XAMPP е изцяло безплатен, а най-добрата му черта е, че той е изцяло с отворен код! Също така той е и мултиплатформен, което означава, че можете да го инсталирате и конфигурирате изключително лесно под Windows, Mac OS X и Linux.

XAMPP, както вече стана ясно, е среда за разработка на PHP решения.

Идеята зад създаването на този продукт с отворен код е той да позволи на всеки разработчик да изгради и тества своя проект на личния или служебния си компютър и след като остане доволен от резултата да приложи промените на официалния сървър (production server).

Тоест можете да използвате XAMPP за предварителен тест на вашия сайт като или започнете изграждането му на локалния ви сървър, или копирате официално изградения ви сайт от production сървъра към localhost-а.

По този ще можете да прилагате каквито и да е промени, без да се притеснявяте, че ще повредите нещо, тъй като вашият сайт ще остане незасегнат от тях, докато не прецените, че сте изцяло готови. Чудесно е нали?

Аз лично използвам XAMPP за да тествам функционалността на различните плъгини за WordPress и Joomla преди да ги инсталирам и конфигурирам на production сървъра. Работата с този локален сървър е изключително лесна, дори и да не разполагате с development умения. Истината е, че предварителния тест чрез XAMPP, преди прилагането на промените по официалния вид на сайта ви, както и редовния бекъп спестяват много главоболия! Така че без значение дали вашият проект е изграден чрез WordPress, Joomla, друг вид CMS или е уникално разработен за вас, то най-добрия и най-сигурния начин да направите промени по него е чрез преминаването им през вашия локален XAMPP сървър.

Ето как можете да инсталирате и конфигурирате XAMPP с цел последваща локална инсталация на WordPress:


 

Още полезна информация по темата: