Успешен пример за комбиниране на онлайн и офлайн маркетинг стратегии

За всеки съвременен маркетолог онлайн маркетинг стратегиите трябва да бъдат с приоритет. Това е така, защото живеем в ерата на социалния интернет, който позволи на потребителите да контактуват активно с брандовете.

По този начин практиката, породена от класическия маркетинг, компаниите да излъчват едностранни съобщения към потребителите се ограничи драстично. В днешната маркетинг ера комуникацията е двустранен процес. И това, ако се замислите това съвсем не е грешен подход! Точно обратното – това е най-бързият начин  за постигане на целите, заложени в маркетинговата стратегия на една компания. Брандът пита, а потребителят отговаря и в крайна сметка последният получава точно това, което иска – качествен продукт/услуга с оптимална цена и добавена стойност.

Красота!

Но нека да не забравяме, че тази практика не е започнала с откритието на социалните мрежи, форумите и блоговете. Директният маркетинг отдавна предоставя възможността за пряк контакт между представител на бранда (маркетинг специалиста) и потребителя. И това е давало и продължава да дава качествени резултати, ако разбира се се използва правилно.

В тази публикация искам да споделя с вас, моята аудитория, един успешен пример за комбиниране на онлайн и офлайн маркетинг стратегии. Цялата ситуация е свързана с осъщестяването на личен контакт с крайния потребител, за да се разбере неговата нагласа, както и да му се осигури нужната помощ за работа с промотирания продукт.

Целта на тази маркетинг кампания беше следната:

1. Проверка дали софтуерното решение се беше справило коректно с поставените му задачи.

2. Получаване на допълнителна информация директно от потребителя (импровизирано маркетингово проучване по телефон и имейл).

3. Стимулиране на потребителите да продължават да използват софтуерното решение и подобряване на доверието в неговата ефективност.

Без да се хваля изрично – резултатите бяха повече от задоволителни! Директният маркетинг по телефона никога не е бил моя силна страна, но когато го съчетах със стратегията за имейл маркетинга и социално-медийния маркетинг нещата просто се случиха.

За целта направих следното:

1. Подготвих списък с потребителите, на които трябваше да позвъня. Той беше базиран над резултатите, които получих от софтуерното решение. По-конкретно – това беше тест дали алгоритъмът на една социална платформа е успял да прецени правилно уменията на регистрираните в нея потребители с цел кандидатстване за нова кариерна възможност.

2. Подготвих материали за социалните канали на тази софтуерна платформа, които имаха за цел да демонстрират възможностите ѝ. Тази стъпка всъщност беше стартирана месеци преди да се роди идеята за провеждането на телефонните обаждания с цел директен маркетинг. Голяма част от тези материали бяха оценени от потребителите заради допълнителната стойност, която те им предоставяха и така това съдържание бързо стана вирусно.

3. Въз основа на подготвените материали аз създадох сценарий за разговор с потребителите. В него предвидих различни възможности на протичането му (положително и отрицателни). Нагодих го така, че при всяка една ситуация да се постигне поне една от поставените цели: получаване на информация дали алгоритъмът е дал коректни резултати; получаване на информация каква е нагласата на потребителя спрямо работната позиция, за която му звъня; подобряване на доверието му към платформата и бранда ѝ; стимулиране на потребителя да предприеме по-нататъшни действия

4. Подготвих и сценарий за последващ разговорите имейл (отново спрямо различните реакции на потребителите)

5. Създадох електронна таблица, в която да опиша резултатите с цел получаване на повече знания за интегриране на директния телефонен маркетинг като част от бизнес модела на платформата

Какво стана след това?

Първите няколко разговора (съвсем логично) не бяха особено успешни. След това обаче нещата се подобриха драстично. Дори създадох и допълнителни версии на сценариите, въз основа на опита, който придобих след разговорите с потребителите. Информацията, която получих от тях ми помогна да създам допълнителни материали за социалните медии, както и да дам предложения за подобрение на функционалността на самата платформа. Голяма част от потребителите бяха благодарни за специално обърнатото им внимание и откликнаха на призива ми за последващи действия.

В общи линии целите бяха постигнати, а наученото си остава безценно!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments