8 бизнес урока, които се научават от The Founder

 

8 бизнес урока, които се научават от филма The Founder

Здравейте приятели,

Наскоро изгледах филма „The Founder“, който на български се превежда като „Сделка за милиони бургери“.  Това накратко представлява историята по създаването на един от най-могъщите и печеливши франчайзи в световен мащаб, а именно Макдоналдс.

От този филм научих много и със сигурност ще намеря още информация по темата от други източници.

Но на текущия етап бих искал да споделя с вас 8  бизнес урока, които аз лично забелязах в „The Founder“.

Урок № 1: Правилното предварително планиране води до категоричен успех.

Във филма има една сцена, която показва как братята Мак и Дик планират подредбата на уредите и работните места за целия ресторант Макдоналдс. За целта те се намират на една площадка и с помощта на тебешир очертават работните станции за всеки член на екипа. След това разиграват производствения процес на един бургер и установяват своите грешки.

В рамките на няколко изморителни сухи тренировки с помощта на целия си екип, двамата братя успяват да създадат иновативния модел за 30 секундно доставяне на вкусен бургер на клиента, чакащ на тяхна каса.

Разбира се братята можеха да подходят и по друг начин, но той щеше да им отнеме много повече ресурси – времеви и финансови и най-вероятно нямаше да пожънат същия успех. В случая мениджмънт решението им за предварителните сухи тренировки им отне основно време, но за сметка на това откриха печелившия модел на обслужване.

Урок № 2: Внимавайте какво споделяте за вашите бизнес планове и с кого

Ако Рей Крок не беше въведен в детайли в бизнес модела на Макдоналдс лично от двамата братя, то днес най-вероятно нямаше да сме свидетели на феномена на този франчайз. Разбира се въвеждането му в този модел довежда до притежанието на правата над франчайза и бранда Макдоналдс в последствие.

Затова споделяйте всяка бизнес идея само с тези, с които сте сигурни, че искате да се развивате съвместно и като екип. Ако имате и най-малките съмнения за даден човек, по-добре не му казвайте нищо. А ако все пак решите да го направите – разиграйте всички гледни точки и подгответе договор, който наистина да ви защити. Това всъщност е и:

Урок № 3: Обмислете всички възможни ситуации, преди да създадете договор.

Грешката на братята Мак и Дик беше, че мислеха само за процеса на приготвяне на бургерите, както и вътрешното управление на ресторантите от франчайза. Затова и създадоха договор, който да им гарантира пълен контрол над тези стъпки и гарантирана печалба от модела. Това, което не предвидиха е, че те нямат контрол над външните фактори като земята и нейната собственост, желанията на франчайзополучателите, оптимизацията на производствения процес и други.

Резултатът е неспазване на оригиналния договор и принудително изкупуване на правата над франчайза и бранда за много по-ниска стойност от реалната.

Урок № 4: Не притискайте своите партньори в ъгъла и бъдете готови на известни компромиси.

Ако братята Мак и Дик бяха помислили в дългосрочна перспектива за печалбата и възвръщаемостта на инвестицията за Рей Крок, то надали щяхме да сме свидетели на последващите събития. В момента, в който той осъзна, че печалбата не е достатъчна и независимо от огромния успех на все още младия франчайз, той е застрашен от персонален фалит, той помоли за промяна в договора, която да му даде малко повече въздух и възможност за развитие. Вместо това, получи категоричен отказ и беше принуден да търси алтернативи.

Една от тях се състоя в идеята за приготвяне на шейкове чрез прахчета със съдържание на сухо мляко. Това на практика би намалило драстично разходите по съхранението и закупуването на прясно мляко. Но и тази негова молба за промяна на договора срещна категоричен отказ.

Притиснат в ъгъла Крок беше принуден да продължава да търси алтернативи, докато случайността не го срещна с Хари Соненборн. Именно той го посъветва да започне да купува земята под всеки ресторант и така да започне да отдава правата за франчайз. На практика целия ресторант и марка, без ситуацията вътре в него, бяха под контрола на Крок. И това за всеки един ресторант. Автоматично този подход спаси Крок от фалит и му позволи да заеме доминантна позиция над братята на малко по-късен етап.

Какво ли би станало, ако Мак и Дик бяха склонни на компромис в името на развитието на бранда и франчайза? Дали Крок би се замислил да им го отнеме? Можем само да гадаем, но едно е сигурно – ценете качествените кадри и партньори, не ги притискайте и бъдете готови за компромис в името на съвместния успех.

Урок № 5: Името на даден бранд е всичко.

Очевидно Мак и Дик са представяли своя бизнес модел и на други хора. Несъмнено е имало множество опити за копирането и дори кражбата му. Но името на бранда в крайна сметка е привличало на подсъзнателно ниво американските клиенти. Макдоналдс е било гениално замислено като идея и точно поради тази причина копиращите ресторанти не са постигнали същия ефект. Ето това е и причината Рей Крок да се е стремил над придобиването му.

Името на един бранд е много мощен маркетингов инструмент. Това съм го споменавал и в други статии в блога. Затова го пазете и популяризирайте. В даден момент клиентите може да не знаят много за вас, но ще ви разпознават по бранда и самото му звучене ще е равносилно на качество в техните представи. А това води до печалби.

Урок № 6: Анализирайте, анализирайте и не преставайте да анализирате. А след всеки анализ променяйте проекта си към по-добро.

Очевидно Мак и Дик са преминали през различни опити да стартират успешен личен бизнес. Повечето са претърпяли неуспех, но братята не са се отказали, а след всеки провал или частичен успех са анализирали грешките си и са внасяли поетапни подобрения. Именно тези техни действия в даден момент правят Макдоналдс уникално явление на фона на ресторантите в САЩ по това време.

Учете се не само от своите, но и от чуждите грешки – нещо, което съм споменавал и в статията Красотата като мярка за успех.

Урок № 7: Не се отказвайте, ако вярвате в крайния успех на идеята си

Братята можеха да спрат с опитите след всеки неуспех. Въпреки това те продължиха и в крайна сметка създадоха нещо наистина уникално и иновативно.

Урок № 8: Знай мястото си и се адаптирай към промените.

През целия сюжет на The Founder Мак и Дик считаха, че са в позицията на по-силния спрямо Рей Крок. И това беше така през по-голямата част от филма. Но в даден момент везните се наклониха. Братята не усетиха своевременно тази промяна и не се адаптираха към нея. Когато най-накрая разбраха, че вече не са в позиция да настояват за каквото и да е пред Рей Крок, то вече беше прекалено късно и бяха принудени да направят компромиси, които повлияха негативно над печалбата и бизнес модела им.

Крайно мнение за филма The Founder и всички 8 бизнес урока, които научих от него:

Определено историята на бранда и франчайза Макдоналдс е страхотна и много поучителна. Самият филм също е на ниво и определено ще ви хареса.

Ето и неговия трейлър, за да придобиете по-добра представа за The Founder:

До нови срещи, приятели!

 

0 0 votes
Article Rating

1 Коментар
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Мартин
Мартин
6 години преди

Адски полезна публикация!