Плъгинът за кеширане за WordPress W3 Total Cache

Плъгинът за кеширане за WordPress W3 Total Cache

Кеширането е един от най-важните фактори за бързината на един сайт. Бързият сайт пък е много по-добре оптимизиран за търсачките, което означава, че неговите страници ще бъдат показани на по-челни позиции в резултатите от търсенето. Това, както сигурно вече знаете, позволява на потребителите да достигнат много по-лесно до Вашия сайт и да се запознаят с бранда Ви, което рано или късно ще доведе до печалба.

Но нека да се върнем на кеширането като важен SEO фактор. Всеки един сайт следва да има система за кеширане. Точно поради тази причина би било някак странно точно WordPress да бъде лишен от такава функционалност. Както вече споменах в предишна публикация, съществуват наистина много плъгини за WordPress, които увеличават неговите възможности. В областта на кеширането също има много решения, но едно от тях се откроява и това е плъгинът за кеширане за WordPress W3 Total Cache.

Обичан и мразен, този плъгин определено ще Ви бъде от полза, но само при условие, че го настроите както трябва. Силата на W3 Total Cache се състои в това, че освен кеширане (като тук имате избор от различни възможности), този плъгин може да минифицира кода на сайта и така да увеличи още повече скоростта му. Това решение е наистина ефективно и може да „изстреля“ сайта Ви към по-челните позиции (поне от гледна точка на скорост).

Но, както споменах вече – само и единствено, ако настроите W3 Cache правилно! Какво означава това? Първо (и това го казвам от личен горчив опит) проучете как точно работят инсталираните до момента плъгини и след това потърсете дали няма някакъв конфликт между тях и W3 Total Cache. Също така не си и помисляйте да го инсталирате, ако използвате други кеширащи решения. В Google е пълно със сайтове, от които да получите  тази ценна информация. Ако откриете възможност за конфликт, тогава потърсете какви настройки следва да направите, за да го избегнете. Едва след като направите това можете да инсталирате W3 Total Cache. От там насетне следва да спазвате инструкциите, описани в официалната страница на плъгина на wordpress.org.

След инсталацията, може би ще поискате да спазите инструкциите, описани на този линк: The ultimate guide to W3 Total cache settings. Въведете и по-специфичните настройки за Вашите плъгини (ако има нужда от такива). Примерно, ако ползвате NRelate, то задължително трябва да спазите тези инструкции, ако не искате W3 Total Cache да минифицира некоректно кода му и така да му попречи да изпълнява своите функции.

След правилното инсталиране и конфигуриране, този плъгин ще си върши работата и Вашият WordPress сайт ще стане светкавично бърз. Но, това е идеалният случай! Както можете да се досетите, W3 Total Cache има и своя тъмна страна, която може да повреди част от сайта или всичко по него. Затова преди да си и помислите да инсталирате W3 Total Cache направете пълен backup на базата данни на Вашия WordPress сайт, както и на файловете му. Повярвайте ми, това ще Ви е нужно, освен ако внезапно не сте решили да изградите своя сайт наново, ако нещо не сработи по време на инсталацията и/или употребата на плъгинът за кеширане W3 Total Cache. Някои потребители докладват за получаване на грешка тип 500 веднага след инсталацията му. Добрата новина е, че не бива да се стряскате, тъй като е много вероятно решението на този проблем да е много просто и да е подобно (или същото) като описаното в този линк: Internal 500 Server Error After Activating W3 Total Cache WordPress Plugin

При определени обстоятелства (дори и всичко да работи както трябва) може би ще поискате да деинсталирате този плъгин. Това може да бъде сложна процедура, но в Интернет има ръководство и за това! То е достъпно от този линк: How to remove W3Total Cache – The Proper Way

Моето лично мнение е, че този плъгин е наистина много добре решение за кеширане. Въпреки това той може да бъде и много проблемен. Наскоро реших да пробвам един негов конкурент – WP Super Cache. Определено той е по-лек и по-удобен. Ето и детайлно ръководство за оптимални настройки на WP Super Cache. Независимо от това, аз считам, че W3 Total Cache си заслужава вниманието и е по-доброто решение за кеширане за WordPress.

Вие как мислите?

 

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments