Оптимални настройки на WP Super Cache (ръководство)

Оптимални настройки на WP Super Cache - детайлно ръководство

Здравейте отново!

Темата за постигане на оптимална скорост за вашия сайт продължава. Фокусът в тази статия е над един чудесен плъгин за кеширане за WordPress, който аз лично предпочитам. Това е WP Super Cache! В Optibg.com вече съм разгледал неговият най-сериозен конкурент – W3 Total Cache. Изказал съм моите възгледи и за този наистина много добър плъгин и също така съм предоставил линк към ръководство за оптималните за него настройки. Всичко това можете да прочетете в статията: Плъгинът за кеширане за WordPress W3 Total Cache.

Но сега да се върнем към Wp Super Cache и неговите оптимални настройки!

Дълго мислих как ще е най-добре да организирам структурата на това ръководство и в крайна сметка прецених да разгледам нещата в тази последователност:

 1. Инсталиране и активиране на WP Super Cache + стартиране на базовата функционалност на плъгина.
 2. Advanced настройки за WP Super Cache + Preload настройки
 3. Проверка за функционалността на WP Super Cache
 4. Активиране на GZIP компресия
 5. Съвети и алтернативи

Нека да започнем:

1. Инсталиране и активиране на WP Super Cache + стартиране на базовата функционалност на плъгина.

Както всеки друг плъгин за WordPress, така и WP Super Cache може да се инсталира по няколко начина:

 • Чрез качване на инсталационния файл и ръчното му инсталиране през администраторския панел

Инсталиране на WordPress плъгин чрез upload

 • Чрез автоматичната система за инсталиране на нови плъгини на WordPress

Автоматично инсталиране на WordPress плъгин

 • Чрез разархивиране на архива с файловете на WP Super Cache и качване на директорията му в wp-content/plugins

Повечето потребители ще предпочетат втория вариант, тъй като той е най-лесен и най-удобен. Вижте анимирания GIF по-долу и от него ще придобиете представа как бързо и лесно можете да инсталирате WP Super Cache. Лека вметка – както ще забележите този плъгин спада към Featured плъгините и най-вероятно ще бъде представен в началото на Featured списъка. Така, че не е нужно да го търсите чрез търсачката. Но в случай, че не е видим в този списък, то тогава постъпете по този начин:

Инсталиране на WP Super Cache

С това плъгинът е инсталиран и активиран, но не е стартиран. Точно поради тази причина виждате грешката, която WP Super Cache показва.

Стартиране на кеширането с WP Super Cache

За да го стартирате следва или да кликнете на линка в грешката или просто да отидете на Settings – WP Super Cache и от Easy таба изберете Caching On и кликнете на Update Status. Вижте анимирания GIF по-долу:

Активиране на WP Super Cache

С това вече сте стартирали WP Super Cache и следователно разполагате с неговата базова функционалност за кеширане. За начинаещите потребители това би било достатъчно и то само по себе си би могло да предложи доста добри възможности за подобряване на скоростта на вашия WordPress сайт. Лично аз преди време бях напълно доволен от тази базова функционалност, до момента, в който не ми се наложи да развия Optibg.com. Тогава реших да разуча и неговите Advanced настройки. Но за това малко по-късно. 🙂

Още една важна вметка. След инсталирането и конфигурирането на плъгина е възможно да получите грешка за структурата на вашите url адреси. Те не бива да са тези, които WordPress предлага по подразбиране, а следва да са един от custom типовете адреси. Най-добрата практика е да изберете SEO адрес за вашия сайт. В случай, че разполагате с default permalink структура, то както вече стана ясно WP Super Cache ще се постарае да ви уведоми и вие ще трябва да изберете друга custom структура. Това можете да направите от Settings – Permalinks в админ панела на WordPress.

2. Advanced настройки за WP Super Cache + Preload настройки

И така – вашият сайт има нужда от повече скорост и базовата функционалност на плъгина, просто не е достатъчна? В такъв случай кликнете на Advanced таба и поставете отметки (ако не са налични) на следните опции:

 • Cache hits to this website for quick access.
 • Use mod_rewrite to serve cache files.

 • Don’t cache pages for known users.

 • Cache rebuild. Serve a supercache file to anonymous users while a new file is being generated.
 • Mobile device support.
 • Extra homepage checks – ще се появи като опция след първоначалното обновяване на Advanced настройките.

Сега натиснете Update Status бутона. Следва да получите уведомление, че rewrite rules трябва да бъдат обновени. За целта скролирайте малко по-надолу в това поле и кликнете на Update Mod_Rewrite Rules. Ако всичко е минало коректно, цветът на това поле следва да се промени в зелено.

Следващата стъпка е да скролирате докато стигнете до Rejected User Agents. Изтрийте всички записи от полето за тази настройка и кликнете на Save UA strings. Оставете останалите настройки без промяна.

Всичко описано дотук, можете да видите в анимирания GIF по-долу:

Advanced настройки на WP Super Cache

А сега кликнете на Contents таба и след това кликнете първо на Delete Cache и впоследствие на Delete Expired.

Изтриване на кеша на WP Super Cache

След това отидете на Preload таба. Въведете настройките, които виждате на изображението по-долу и след това кликнете на Update Settings.Следващата стъпка е да кликнете на Preload Cache Now, с което казвате на WP Super Cache да генерира статична HTML версия на всички ваши статии и страници и да предложи тази версия на посетителите, вместо да генерира всичко динамично (и съответно по-бавно) чрез PHP.

Preload настройки за WP Super Cache

Preload настройки за WP Super Cache

3. Проверка за функционалността на WP Super Cache

И така – WP Super Cache работи и е конфигуриран. Но дали работи коректно? Сега ще направим тази проверка! Както забелязахте от първия анимиран GIF в тази публикация, веднага след като позволих на плъгина да кешира, аз кликнах на Test Cache бутона от Easy таба. Това всъщност е първата проверка, която следва да направите след като извършите каквито и да е конфигурации по плъгина. Ако получите OK навсякъде (както на изображението по-долу), то значи WP Super Cache работи коректно.

Тест на WP Super Cache

Но проверките не приключват само с това! Всъщност след като сте извършили Advanced и Preload конфигурациите следва да преминете през следните стъпки:

 • Излезте от вашия администраторски акаунт (Log out);
 • Изтрийте историята и кеша на вашия браузър;
 • Посетете началната страница на вашия WordPress сайт;
 • Вижте сорс кода ѝ – трябва да видите нещо подобно в края му:

Проверка на WP Super Cache

Сега проверете показателите на вашия сайт в Google Page Speed Insights или други подобни инструменти. Ако всичко досега работи коректно и имате подобрение, то може би ще пожелаете да преминете към следващата стъпка, а именно:

4. Активиране на GZIP компресия

И така – Google горещо препоръчва да използвате GZIP компресията. Възможно е тя вече да е активирана за вашия WordPress сайт. Ако не сте сигурни, то най-добре отидете на този адрес и направете проверка. Ако видите резултатът от изображението по-долу, то при вас със сигурност няма налична GZIP компресия.

Неналична GZIP компресия

Но не се притеснявайте! WP Super Cache може да ви помогне и за това! За целта се върнете отново на Advanced таба и поставете отметка на Compress pages so they’re served more quickly to visitors.

Активиране на GZIP компресия с WP Super Cache

Напомням, че след тази стъпка отново трябва да кликнете на Update Status и евентуално ще трябва да обновите mod_rewrite rules.

Сега отново отидете на инструмента за проверка за налична GZIP компресия. Трябва да получите този резултат:

Налична GZIP компресия

5. Съвети и алтернативи

Ако случайно нещо до този момент не позволява на вашия WordPress сайт да работи коректно, то винаги можете да постъпите по един от следните начини:

 • Да изберете друг метод за кеширане, различен от Use mod_rewrite to serve cache files.
 • Да възстановите настройките по подразбиране на WP Super Cache (в края на Advanced таба)

Възстановяване на default настройките на WP Super Cache

 • Да спрете кеширането – от Easy таба избирате Caching Off и кликвате на Update Status

Спиране на кеширането чрез WP Super Cache

 • Да деактивирате и изтриете плъгина – едно от нещата, които харесвам в WP Super Cache е, че вероятността да повредите нещо чрез директното приложение на тази стъпка клони към нулата. 🙂 Все пак да се надявам, че няма да ви се наложи да прибегнете до нея.

Ако сте активирали мобилната тема от Jetpack плъгина, то ще е добре да отидете на Plugins таба и да скролирате докато стигнете до Jetpack Mobile Theme. Изберете enabled и кликнете на Update.

Ако пък използвате WPTouch за мобилна тема, постъпете по същия начин. Тази опция е веднага след Jetpack Mobile Theme.

В случай, че сте решили да увеличите сигурността на вашия WordPress сайт чрез преименуване на wp-login.php и сте се водили по статията ми Как да преименуваме wp-login.php? то следва да добавите избраният от вас string-а в настройките на WP Super Cache. За целта отидете на Advanced таба и малко по-надолу от Accepted Filenames & Rejected URIs ще видите поле, под което има бутон Save Strings. В това поле на два отделни реда въведете избраният от вас string, като на единия ред го въведете между две наклонени черти, а на другия ред го изпишете без никакви знаци.

ВНИМАНИЕ: Копирайте кода ред по ред или го препишете ръчно:

Давам пример:

/izbran-string/

izbran-string

Сега кликнете на бутона Save Strings и сте готови!

Също така вече стана ясно, че е възможно да имате леки проблеми с опцията Don’t cache pages for known users и се запознахте с моите възгледи по темата. Само не забравяйте, че при това положение всички промени, които ще извършвате по вашия сайт ще бъдат видими едва след като изтриете кеша от Contents таба. Тази процедура беше разгледана в точка 2. 

С това ръководството за оптимални настройки на WP Super Cache завършва. Ще се радвам да споделите вашия опит с този плъгин с цел постигане на още по-добри резултати за скорост.

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

14 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Rali Sartsanova
9 години преди

Благодаря Даниел!

Статията ми беше изключително полезна. Ндявам се с WP Super Cache да оптимизирам сайта и мисля, че се получава. За съжаление с W3 Total Cache имаше обратен ефект, сайтът ми зареждаше бавно, а и забави работата ми в админ панела,

Rali Sartsanova
9 години преди

Благодаря Дани! Има много полезни статии. Видях, че пишете из guest blogging. В момента съм студент на Jon Morrow в guestblogging и блога Ви ми допълва информацията от лекциите 🙂

Rali Sartsanova
9 години преди

Със сигурност! Благодаря 🙂

viva
viva
9 години преди

Изключително полезна статия! Благодаря! Смятам да сменя W3 Total Cache i WP Super Cache. Надявам се да не се случат някакви проблеми при смяната. Ще съм благодарна и на един урок за превод на wp теми. 🙂

fbet.bg
fbet.bg
7 години преди

Супер полезна и много добра статия. Поздравявам автора за статията, която лично намен много ми помогна.

Veli4ko
Veli4ko
7 години преди

Използвах плъгина WP Super cache преди. Наистина прави това, за което е направен, но не може да използва ресурсите на сървъра (дори и на споделен хостинг) така, както W3Total cache. Препоръчвам WP Super cache за начинаещите, защото той работи добре, дори с настройките по подразбиране.
За тези, които все пак са решили да използват W3Total cache, но имат инсталиран WP Super cache, препоръчвам да следват инструкциите на разработчиците на плъгина за неговото деинсталиране.

Ivan Stoyanov
Ivan Stoyanov
7 години преди

Изключително много благодаря за полезния урок!

Ivan Stoyanov
Ivan Stoyanov
7 години преди

Здравейте! Понеже в един от сайтовете си използвам мобилна версия (WPtouch плъгин), след като изтрих всичко в „Rejected User Agents“ ми излезе съобщение в контрол панела, че е нужно да се конфигурира отново плъгина WP Super cache и по-точно в Advanced таба да се добавят няколко устройства. Предполагам, че не пречи ако се добавят разни мобилни потребителски агенти нали?