Ползата от breadcrumbs за SEO

Ползата от breadcrumbs за SEO

Изображението е благодарение на wikipedia.org

Правило ли Ви е някога впечатление как някои сайтове имат един по-особен вид навигация, която дава възможност на потребителите да разберат къде се намира текущата разглеждана страница в контекста на цялостната структура на уебсайта?

Този тип навигация е известен като breadcrumb trail или просто breadcrumbs. Буквално преведено това означава „диря от трохи“ и е по аналогия с известната приказка на братя Грим  „Хензел и Гретел„, където Хензел пускал трохи от хляб, за да не се изгубят заедно с Гретел и  да могат да се върнат после безпроблемно в тяхната къщичка.

Но нека да се върнем към ползата от breadcrumbs за SEO. Тази навигация е типично йерархична и в повечето случаи започва с началната страница на сайта (home page) и достига до най-последната страница от дадена категория. Разбира се, това не е задължително. Breadcrumbs могат да започват и от някоя по-главна категория и да преминават през подкатегориите ѝ, докато достигнат до даден продукт.

Все още не знаете за какво говоря? Тогава вижте примера на изображението по-долу. Той е от e-bay.com и илюстрира breadcrumb trail за една от категориите на този портал.

Ползата от breadcrumbs за SEO

А ето и един пример от българското интернет пространство:

Ползата от breadcrumbs за SEO

Това е сайтът на МАРИСАН (www.marisanbg.com). Breadcrumbs тук са разположени над името на продукта от изображението; започват от началната страница на този сайт и достигат до последната подкатегория, към която спада и самия продукт (в случая това е „Пастообразни мазилки“).

След като вече е изяснено какво представлява тази навигация, то сега нека да видим каква е ползата от нея за SEO:

Първо breadcrumbs осигуряват още един механизъм, който поставя акцент над важните ключови думи и така улеснява допълнително роботите на търсачките, защото последните ще знаят на какво да обърнат внимание в структурата на Вашия сайт.

Второ – тази навигация осигурява релевантност на съдържанието на Вашия сайт. С това ползата от breadcrumbs за SEO става още по-значима, защото по-релевантното съдържание се позиционира много по-добре в резултатите от търсенето. Релевантността, която те осигуряват за Вашите страници се дължи на факта, че breadcrumbs са интензивни на ключови думи, които са свързани смислово една с друга. Например: Електрически уреди -> Електрически уреди за кухнята -> Кухненски робот

Третият елемент, който потвърждава ползата от breadcrumbs за SEO е, че те осигуряват допълнителен on-page SEO акцент чрез специфичните anchor текстове, които линкват към вътрешните Ви страници. Anchor текстът все още е много важен за SEO, както и наличието на повече вътрешни връзки. В случая breadcrumbs осигуряват и двете.

Когато Google индексира breadcrumbs във Вашите страници, то те биват включени в резултатите от търсенето и изглеждат по подобен на този начин:

Ползата от breadcrumbs за SEO

Това допълнително улеснява самият процес на търсене и помага на потребителите да открият желаната от тях информация. Уместно е да сложите breadcrumbs навигация, когато сайтът Ви има дълбока йерархична структура или пък той е онлайн магазин с много категории, подкатегории и продукти, като това не означава, че не можете да поставите такъв тип навигация и на Вашия блог (например).

Надявам се, че съм спомогнал при разясняването на ползата от breadcrumbs за SEO.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments