Как да се справим с проблемни Facebook „фенове“?

Искате да се намалите негативните коментари и действия от страна на проблемните фенове? Тези прости съвети могат да ви бъдат от много голяма полза.

Поддържате Facebook страница, която има много фенове? Тогава съветите по-долу могат да Ви бъдат полезни, за да се справите с проблемните от тях!

В днешно време е изключително лесно да се създаде една Facebook страница. Влизате в профила си, отивате на менюто за страници, избирате името и вида ѝ, попълвате още няколко детайли и вече Вашият сайт си има своето място в голямото семейство на тази социална мрежа. От там насетне просто трябва да поддържате страницата си редовно и рано или късно тя ще се сдобие с определен брой фенове и колкото повече са те, толкова по-добре. Точно това е крайната Ви цел – максимален брой харесвания. За съжаление между хората, които наистина се интересуват от Вашия сайт (респективно страница) винаги ще се появят и такива, на които определено нещо по нея няма да им допада.

Имайте предвид, че най-острата реакция от Вашите проблемни фенове може да настъпи, когато решите да смените Вашата търговска марка (бранд) и респективно да отразите тези промени над Facebook страницата Ви.

Въпреки това и те са част от Вашите „фенове“ и като такива те ще се възползват от правото си да коментират и изказват негативно мнение за почти всичко, което правите. Принципно в това няма нищо лошо – свободата на словото е важен фактор за всяко едно демократично общество, каквото се стреми да бъде Facebook. Също така е напълно нормално да не се харесате на всички хора и те да имат правото (и възможността) да изразят своето недоволство спрямо Вас. За тази цел е предвидена възможността за „unlike“ на страницата, както и скриване на публикациите ѝ. Разбира се, тези действия указват своето негативно влияние над рейтинга ѝ, но в крайна сметка това е начинът да покажеш, че не харесваш даден бранд във Facebook. Или поне така се предполага… Ето защо е добре да знаете как да се справите с тези потребители, които са недоволни от Вас, но същевременно не напускат страницата Ви и така обезпокояват Вас и истинските Ви фенове.

Вариант 1: Скриване на коментари

Да предположим, че проблемите Ви фенове не са чак толкова много, не са агресивни в коментарите си и също така не коментират толкова често. В такъв случай скриването на коментарите им може да бъде достатъчно решение за опазване на мира и спокойствието на Facebook страницата Ви. Още по-добрата новина е, че тези „фенове“ изобщо няма и да разберат, че публикацията им е скрита. А Вие винаги можете да я накарате да се появи отново, ако кликнете на „Unhide“.

Как да се справим с проблемни Facebook "фенове"?

Скриване на коментари във Facebook

Вариант 2: Изтриване на пост или коментар

Ако си имате работа с по-агресивно настроени хора, то тогава тази стъпка е за предпочитане. Тук обаче трябва да знаете, че човекът, чиито пост/коментар сте изтрили ще разбере това и със сигурност ще реагира остро. Но добрата новина е, че освен опцията „Delete“ можете да предприемете и една по-радикална стъпка, а именно „Delete and Ban User“. Така не само ще премахнете неприятният пост/коментар, но същевременно ще се освободите и от присъствието на проблемния „фен“.

Как да се справим с проблемни Facebook "фенове"?

Опции за изтриване на пост или коментар във Facebook

Вариант 3: Докладване на пост или коментар

Facebook има администратори, които полагат големи усилия всичко в тяхната социална мрежа да бъде наред. Ако проблените Ви „фенове“ са прекалено крайни в своите действия, то може би ще поискате да ги докладвате. За целта можете да изберете опцията „Report/Mark as Spam“ и след това да изберете причините за доклада в появилия се прозорец.

Как да се справим с проблемни Facebook "фенове"?

Докладване (report) на коментар във Facebook

Вариант 4: Отговор на негативни коментари

Една от идеите за създаването на социалната мрежа е тя да бъде точно такава – социална. Това означава, че Вие като собственик и администратор на дадена страница следва да комуникурате с Вашите фенове. В крайна сметка те ще очакват именно това от Вас. В такъв случай, ако даден фен във Вашата Фейсбук страница е написал негативни коментари за Вашия бранд, но с цел да изкаже свой проблем, а не чисто и просто да се заяжда с Вас и останалите потребители, то най-добрият вариант е да опитате да му отговорите. Добрият тон и коректно поднесеното решение могат да превърнат негативно настроеният човек в истински фен и привърженик на Вашия бранд. Самият факт, че Вие сте отделили време, за да отговорите на потребителя, няма да остане незабелязан!

Вариант 5: Преместете дискусията извън рамките на Facebook

Ситуацията е следната: Някой от Вашите фенове е спечелил в обявения от Вас конкурс (което е чудесен начин за увеличаване на харесванията, но това ще е тема на друга публикация). Вие сте спазили всички правила и сте го уведомили кога и как ще получи своята награда. Но поради независещи от Вас обстоятелства това не се е случило. Човекът се е почувствал излъган и е решил да се свърже с Вас, но не чрез лично съобщение а директно чрез публикация на Вашата Фейсбук страница. Това е с цел и другите фенове да видят, че Вие не си държите на думата.

За да избегнете множество негативни реакции, то е най-добре да проведете диалог с потребителя, в който да му обясните какво е станало и кога ще разполага със своята награда. Но най-добре е това да стане извън Facebook като за целта можете да използвате e-mail, чат система или разговор по телефон. За да се случи това, просто напишете коментар, от който да стане ясно, че съжалявате за ситуацията и предложете на потребителя да се свърже с Вас, за да изясните нещата като му предоставите Ваш контакт за връзка. Така има голяма вероятност той да Ви потърси и да решите проблема, а поставеният коментар ще вдъхне доверие във Вас за останалите Ви фенове.

Вариант 6: Бан за проблемния „фен“

Тази стъпка не мисля, че има нужда да я описвам в подробности. Просто прибегнете до нея, когато някои от Вашите „фенове“ е толкова драстичен в заяжданията си с Вас и останалите потребители, че просто не виждате друго решение. Все пак съм длъжен да предупредя, че това е много радикална стъпка и не бива да я прилагате без сериозни причини.

Вариант 7: Игнорирайте проблемните „фенове“

Ако разполагате с много фенове и те са активни в своите коментари, тогава вероятността някой да обърне внимание на негативен такъв сред морето от положителни е малка. Затова най-добре е в такъв случай да не отговаряте на проблемния „фен“ и така неговото мнение да бъде забравено скоро. Ако все пак решите да влезете в дискусия, то рискувате да привлечете вниманието и на други Ваши фенове, а това не е нещо, което бихте желали да се случи в една такава ситуация.

Като заключение бих искал да кажа, че силно се надявам да не Ви се налага да използвате която и да е от стъпките по-горе! Но както се казва – „А дано, ама надали!“. За съжаление проблемни Facebook „фенове“ ще има винаги и това са едни от начините за справяне с тях.

Успех с администрирането на Вашата страница и до нови срещи!