Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви

Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви - три варианта

Здравейте!

Питали ли сте се какво се случва със старата ви Facebook страница, когато ви се наложи да смените търговската марка (бранда) на проекта, върху който работите? По-точно тук следва да се запитате как да постъпите с последователите ви, с тези фенове, които са ви „харесали“ и които не желаете да изгубите.

В тази статия ще се опитам да предложа три алтернативни подхода, чрез които ще можете да запазите вашите Facebook фенове и ще успеете да им предоставяте качествено съдържание, дори и след евентуалната смяна на вашия бранд.

Преди да продължите да четете по-нататък, ще ви помоля да осъзнаете, че всичко описано в тази статия би било валидно само и единствено, ако новата ви търговска марка (бранд) е много близка или почти същата по своето същество като старата. Например няма как да накарате потребителите, които се интересуват от аксесоари за кучета да харесват страници свързани с продажба на аксесоари за котки, нали така?

И още една важна уговорка – безспорно най-коректният вариант при смяна на бранда е да създадете нова Facebook страница и да започнете да я развивате от нулата. Така ще привлечете само потребители, които наистина са заинтересовани от тази нова търговска марка. Но в случай, че наистина имате прекалено много фенове на старата ви страница, то тогава можете да се запознаете с тези варианти:

 1. Поддържане на две Facebook страници едновременно;
 2. Преименуване на настоящата ви Facebook страница и промяна на нейният адрес (vanity URL);
 3. Сливане на близки Facebook страници

Започвам с първия от тях

Вариант 1

Става въпрос за поддръжката на две (или повече) Facebook страници, чрез които да комуникирате с вашите последователи след смяна на бранда.

Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви - вариант 1

Едната от тях, съвсем логично, е старата (първоначално създадената), в която имате по-голямата част от вашите последователи. Другата е фейсбук страницата, която сте създали за новата ви търговска марка.

Едно важно уточнение за този вариант – той е приложим само, когато първата страница е била с име, което не съвпада с 1:1 с името на стария ви бранд.

Какво имам предвид? Да речем, че сте в бизнеса с парфюми и името на стария ви бранд е бил „X“ . Създали сте страница, която се казва „Аз обичам приятните аромати“ (не се смейте за избора на име – на прима виста е 🙂 ). Постъпили сте така, защото идеята е била най-вероятно да проучите колко хора биха се интересували от вида парфюми, които тепърва сте искали да продавате. В последствие в нея сте промотирали  вашите нови парфюми с търговска марка „X„, но след време по различни причини решавате да я промените на „Y„. Създавате нова страница, която да речем се казва „Y – ароматът за мен„. По своето същество X и Y са много близки и вие целите да запазите вашите Facebook последователи чрез поддръжката на старата страница, тъй като вашите маркетинг специалисти са убедени, че голяма част от тях биха възприели Y безпроблемно. Въпросът е да откриете, кои са те. Същевременно сте си поставили за цел да привличате нови фенове чрез новата страница, тъй като сте убедени, че този бранд може да достигне до нови пазари и да донесе много по-големи продажби от стария. Надявам се този пример да прави смисъл.

За да запазите вашите последователи при избор на този вариант следва да направите следното:

 1. Да ги уведомявате последователно (и в никакъв случай прекалено често), че брандът ви е променен и че вече е налична нова фейсбук страница. Предоставете линк и ги поканете учтиво да ви последват на нея. Ако по-голямата част от вашите последователи направят това, то преспокойно можете да спрете до тази стъпка и постепенно да преустановите употребата на старата страница. Дори след време бихте могли да я изтриете. Но тъй като в реалния живот нещата не са идеални, то най-вероятно ще ви се наложи да продължите със стъпка 2, а именно:
 2. Да публикувате съдържание и в двете страници едновременно. Да, пак ще напомняте на вашите последователи, че е желателно те да харесат новата страница, но ако все пак мнозинството се чувства комфортно на старата, то чисто и просто следва да предоставяте полезно и качествено съдържание, свързано с новия ви бранд и чрез нея. Но тук е наистина важно да не публикувате едно и също на двете страници. Направете си план кое, кога и къде следва да се появи. Продължете да спазвате принципите, заложени в статията „17 начина за популяризиране на една Facebook страница„, като имате предвид, че описаното в точка 15 от тази статия следва да бъде с името на новата ви страница за постовете и в двете страници. Що се отнася до хаштаговете – след като новата ви търговска марка е в същата индустрия като старата, то е съвсем логично да използвате еднакви хаштагове, за да увеличите reach-а на вашите публикации в двете страници.

Толкова по тази стъпка. Този вариант не е най-добрият от моя гледна точка. Дори смея да твърдя, че е най-лошият. Въпреки това е възможно да ви се наложи да прибегнете до него. Пригответе се психически, че почти всеки ден е възможно да има минимум 1 unlike на старата ви страница, докато не отсеете последователите, които възприемат положително новата ви търговска марка. Повече за проблемните Facebook фенове и как да се справите с тях можете да прочетете от тази статия в Optibg.com. Някои от потребителите, които са решили да премахнат своето „харесване“ ще са се прехвърлили окончателно на новата, а други – ще ви напуснат безвъзвратно. Въпреки това ще продължавате да трупате харесвания и на двете – това е просто неизбежно. Старата ще генерира нови фенове заради идеята зад името ѝ (тоест, че е неутрална на пръв поглед), а новата – заради успешния ви нов бранд. 🙂

Втори вариант

Сменете името и vanity url-a на сегашната ви страница

Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви - вариант 2

Този вариант е по-удачен, когато името на старата страница съвпада със стария ви бранд „X„. Тогава просто избирате от настройките на Facebook опцията за смяна на името ѝ и следвате стъпките. Ако страницата ви има под 200 харесвания, то промяната става мигновено. Ако последователите ви са над 200, то ще трябва да изпратите молба до Facebook за смяна на името на страницата. Повече по темата, можете да прочетете тук: How do I change my Page’s name?

Сменете и vanity url-a, като изберете за него името на новия ви бранд. Имайте предвид, че последното може да се прави само веднъж, така че ако ви се наложи трети път да сменяте вашия бранд, то този вариант вече става неприложим.

Останалото е въпрос на добър маркетинг от ваша страна. Имайте предвид, че и в този случай ще ви се наложи да обясните на последователите ви защо е било необходимо да смените името на страницата – а именно, че сменяте търговската си марка. Пригответе се за негативна реакция от част от вашите последователи.

Трети вариант

Сливане на две Facebook страници

Смяна на търговската марка и връзката с Facebook страницата ви - вариант 3

Този вариант е много добър, но за съжаление и той е лимитиран до конкретен частен случай. Удачно е да го използвате, ако имате 2 страници, които са изключително близки по смисъл една до друга и може да се счита, че буквално са дубликати. Това означава, че ако новата ви страница дублира под някаква форма старата  „Аз обичам приятните аромати„, то вие ще имате възможността да ги слеете и така да създадете нова страница.

UPDATE: Този вариант е подходящ и за случаите, в които сте превърнали бизнес профила си във Facebook страница за фирмените ви цели и искате да слеете новата страница с вече съществуващата ви официална.

Ето какви са критериите, за да получите правото да извършите тази дейност:

 1. И двете страници трябва да бъдат ваша собственост и да имате административни права над тях;
 2. Страниците трябва да имат сходно съдържание. Това означава, че преди да преминете към сливане е удачно да заделите неутрални статии от вашата индустрия и да ги споделяте паралелно и в двете страници. Също така и двете страници трябва да бъдат от еднаква индустрия и тип;
 3. Страниците трябва да имат сходни имена. Тоест, ако старата е „Аз обичам приятните аромати„, то новата следва да наподобява това име. Ако това е неприложимо във вашия случай (а имайте предвид, че е много вероятно това да е точно вашият случай), то следва да смените името на една от двете страници. Препоръчвам да направите това с новата, тъй като по всяка вероятност тя ще бъде с по-малко харесвания. Имайте предвид, че именно страницата с повече фенове трябва да бъде тази, чрез която ще осъществите сливането и затова запазете възможността си за смяна на нейното име след като то е факт и то само ако е необходимо. Тоест не я използвайте предварително за старата, а по-скоро действате над новата. Условията за промяна на името вече бяха описани в предния вариант;
 4. Ако е приложимо, страниците трябва да имат еднакъв vanity URL. Адресът също може да бъде сменен, но само еднократно (както вече описах по-горе);

Имайте предвид, че е възможно да пожелаете да слеете вашата стара страница с нова, която е създадена от ваш клиент. Както знаете феновете ви могат да пожелаят да създадат страница за любимите си продукти. И тук дори не говорим за смяна на бранда, а за частен случай, в който парфюмите „X“, дотолкова са спечелили някой фен, че неговата любителска страница е натрупала повече харесвания от вашата официална.

За целта моята препоръка е първо да се свържете с администратора на новата страница и да го помолите да ви предостави достъп до нея. Ако той откаже и страницата е с много близко име до вашата, тогава можете да поискате от Facebook да ви предостави правата над нея. Ще ви се наложи да докажете, че вие сте представител на този бизнес.

Ето как става това:

 • Посете страницата и кликнете на менюто („…“). Изберете „Is this your business?“ и попълнете фомата;
 • Може да бъдете помолени да предоставите документи, които доказват собствеността ви над този бизнес. Ако молбата ви бъде удовлетворена, вие ще получите право да слеете двете страници

След като вече имате право да слеете двете страници, трябва да преминете към следните стъпки:

 1. Запазете съдържанието, което считате за полезно. Всички картинки, статуси, видео клипове и връзки, които сте споделяли досега в страниците, които ще сливате с главната ще бъдат изтрити след сливането. Затова ги изтеглете и качете наново в новополучената страница;
 2. Сега отворете страницата с повечето харесвания. Вече сте се погрижили за нейното име и адрес, така че спокойно можете да преминете към Settings от администраторския ѝ панел;
 3. Кликнете на Edit;
 4. Кликнете на „Merge duplicate Pages„. Този линк се намира в долната част на менюто. Ако не го виждате, то Facebook не счита, че отговаряте на критериите за сливане на страници. Това означава, че нещо сте пропуснали в стъпките досега и ще се наложи да огледате всичко наново и много внимателно. Но ако виждате този линк, то тогава просто кликнете на него;
 5. Потвърдете сливането. Ще видите списък с всички страници, които Facebook счита за дублиращи. Изберете тези, които искате да слеете. Техните фенове ще бъдат слети с главната ви страница, а тяхното съдържание (както вече стана ясно) ще бъде изгубено, ако не сте го запазили.
 6. Изчакайте около 14 дни, за да получите одобрение от Facebook за молбата ви за сливане на страниците. След това ще можете да пожелаете да смените името на новополучената страница, както и нейният адрес (ако има нужда, разбира се и ако не сте ги променили преди сливането).

Това е всичко! Вече трябва да разполагате с една нова страница с много фенове за новата ви търговска марка.

Желая ви успех! И нещо като бонус – на този линк ще откриете перфектен Photoshop темплейт за създаване на дизайн за вашата страница. Лично аз се възползвах от него, за да създам изображенията към всеки от вариантите.

Приятно творене и до нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

1 Коментар
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vasko
Vasko
3 години преди

Nojdaq se ot nqkoi koito da mi popolqzira staranicata i da me gledat poweche hora