Проверка за уникалност на текста

Инструменти, чрез които да проверите до каква степен вашият текст е уникален и дали някой не се опитва да краде съдържание от вашия сайт. Жизнено необходима процедура за целите на SEO

Здравейте!

За да може съдържанието на един сайт да бъде индексирано успешно, то трябва да отговаря на някои изисквания. В предишен мой пост акцентирах над важността на техниките за SEO copywriting за постигането на интересно съдържание, което да грабне посетителите и да ги накара да го прочетат и споделят впоследствие. В друг пост писах по темата за анализа на ключовите думи и подходящите за тази цел инструменти, а в трети – за дължината на текста и защо това е необходимо за целите на SEO. Всички тези фактори спомагат за създаване на уникално съдържание и именно то ще бъде индексирано най-добре от търсачките.

Но кое съдържание е уникално?

Това е успешната комбинация между текст, изображения и друг вид мултимедия, което е създадено специално за един сайт и не се среща никъде другаде частично или изцяло в Интернет. От посочените елементи безспорно с най-голямо значение е текста, защото именно в него има наличие на най-много ключови думи. Това означава, че за да бъдете сигурни, че той ще се индексира максимално добре, то той трябва да бъде създаден специално за Вашия сайт и освен това не бива да се дублира частично или изцяло с други текстове от други сайтове.

Как да сме сигурни, че текстът ни е уникален?

Съществуват различни инструменти за проверка на уникалност на текста на един сайт. В този пост ще Ви представя трите, с които аз лично боравя.

Няма как да не започна с лидера – Advego Plagiatus.

Това е една малка програма, която можете да свалите от този линк. Това, което Advego Plagiatus прави е да провери дали текста, който желаете да публикувате на Вашия сайт е изцяло уникален. За целта програмата го сравнява с наличното съдържание в Интернет и накрая Ви съобщава резултата. Принципно всичко над 98% според тази програма би трябвало да бъде ОК. Единственият недостатък на Advego Plagiatus е, че интерфейсът му е на руски. Програмата е предназначена за MS Windows.

Проверка за уникалност на текста

Advego Plagiatus – интерфейс

Вторият инструмент, с който аз работя, за да направя проверка за уникалност на текста за дадена SEO публикация е Uniq4o.

Това е удобно онлайн решение, което Ви позволява да съпоставите два текста и да видите до каква степен те са различни. Много подходящ инструмент, особено ако ще създавате множество версии на една статия с цел изграждане на линкове. Запомнете, че спининга може да Ви изиграе лоша шега, затова винаги се опитвайте да създавате уникални варианти. С малко повече въображение и използване на синоними можете да постигнете чудеса! Ако Uniq4o Ви каже, че текста е над 69%, то Вие най-вероятно сте се справили успешно! Не забравяйте да направите проверка и с Advego Plagiatus, ако съдържанието, за което изграждате варианти, е вече публикувано някъде в мрежата.

Проверка за уникалност на текста

Uniq4o – проверка за уникалност между два текста

Третият инструмент се намира на този линк: кликнете.

Той също дава възможност за съпоставяне между два текста и може да Ви насочи към приликите между тях, за да ги премахнете. Единствен негов недостатък е, че не може да се справи с прекалено дълги текстове. Освен това, сигурно ще Ви направи впечатление, че е възможно Uniq4o и този инструмент да дават различни степени на уникалност. Не се притеснявайте – това е напълно нормално! Разликите идват от начина на съпоставяне, заложен в алгоритъма на тези инструменти. Принципно ако третият инструмент Ви покаже уникалност над 90%, а Uniq4o – над 69%, то по всяка вероятност сте успели да постигнете чудесна уникалност на текста! Отново напомням, че е най-добре да направите и проверка с Advego Plagiatus, ако ще правите SEO варианти на публикуван в Интернет текст с цел изграждане на линкове или друг вид реклама.

UPDATE: Plagiat Finder

 

Plagiat Finder - български софтуер за проверка за уникалност на съдържанието и наличие на плагиатство (кражба)

Plagiat Finder в действие. Изображението е вградено от официалния сайт на програмата.

 

Представям Ви и един съвсем нов играч на пазара за откриване на дубликати – Plagiat Finder, разработен от sciseo.com. Този създаден от българи инструмент прави проверка за уникалност на съдържанието и посочва директен линк към всеки сайт, който може да го е копирал 1:1 (или в по-малък процент) от Вас.

Реално погледнато ползата от Plagiat Finder може да се търси в две направления:

  • проверка за уникалност на новия текст, който създавате – по този начин ще разберете до каква степен създавате уникално съдържание и кои сайтове биха могли да бъдат Ваши конкуренти по дадената тема;
  • проверка за плагиатство (кражба) на Вашето съдържание – не познавам автор, който да обича да бъде окраден, без дори да е получил елементарна признателност и благодарност за своя труд. Ето защо ползата от Plagiat Finder в този случай е наистина уникална (да не говорим, че е огромна). Чрез този инструмент ще откриете плагиатите и ще можете да предприемете необходимите действия. Най-малкото следва да се свържете с тях и да изискате едно или повече от следните действия: пълното премахване на дублираното съдържание, неговото деиндексиране (чрез таг noindex) и/или цитиране на оригинала с dofollow линк към него (ако сайтът на плагиата не е качествен, може би ще пожелаете това да е nofollow линк).

Към настоящия момент Plagiat Finder е наличен само за Windows, като изисква наличието на .Net Framework 4.5, за да може да функционира коректно. Да се надяваме, че след време ще има и версия за други платформи. Програмата на този етап е безплатна за България, а интерфейсът ѝ е изцяло минималистичен и изчистен. Реално погледнато се нуждаете само от текста, за който ще направите проверка за уникалност и връзка към Интернет. След това програмата ще направи необходимата проверка и ще предостави линк към дублираното съдържание, както и процентът на плагиатство. Ще можете да разгледате всеки адрес във вградения браузър, а също така ще можете да съхраните резултатите от проверката в HTML файл.

Създателите на Plagiat Finder демонстрират начина на работа с него в това видео:

Ако проявяват интерес към тази родна програма, можете да я изтеглите от този адрес, който е и нейната официална страница. А от тук ще можете да прочетете повече за начина на работа с нея.

Ще следя развитието на програмата и ще обновявам тази публикация при нужда, а ако се наложи ще направя ревю в отделен пост.

До нови срещи, приятели!

0 0 votes
Article Rating

4 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
maria rangelova
maria rangelova
8 години преди

Здравейте 🙂 Много полезна статия,но когато клихнах на споделяне с G+ гласът ми не се отбеляза,каунтера си остана 3.Случвало ми се е и на други сайтове ,какви са причините за това ?Имате ли възможност да споделите,кое кара бутоните за споделяне в различните социални медии да са не работещи?

Мария Лазарова
Мария Лазарова
8 години преди

Здравейте аз съм на Windows XP не може ли програмата да се направи да работи на тази версия. Трябва ми за работата ми. Благодаря за отговора.