Статичните сайтове – минало или бъдеще?

Наскоро бях шокиран, когато научих че през 2019 година статичните сайтове не само са актуални, но дори тенденцията за използването им набира широка популярност. Ето защо в тази статия ще ти представя накратко какво представлява един статичен сайт и какви предимства може да ти осигури.

Статичните сайтове – минало и очевидно настояще и дори и бъдеще. Защо?

Нека да се върнем назад във времето! Интернет е създаден и вече имаме HTML v1. Разработчиците започват да създават уебсайтове. Това е около 1992-1993 година. Тези първи сайтове са статични. Това означава, че те имат HTML код, някоя друга картинка и не особено красив (към днешна дата) дизайн. Няма база данни, няма друг програмен език, който да осигури динамично генериране и предоставяне на съдържание. Просто няколко свързани странички с фиксиран текст и визия.

Постепенно навлизат нови технологии и те осигуряват възможност за нов вид сайтове – динамичните. Там съдържанието се генерира при поискване (тоест при посещение) като то се съдържа в бази данни. Тези сайтове позволяват използването на все по-съвременна (през годините) мултимедия, текстово оформление, ефекти, анимации, дизайн и различни функционалности. Например форма за коментари, анкети, вграждане на външно съдържание и други.

Появяват се CMS системи, каквато е любимият ни WordPress. Сайтовете стават все с по-advanced функционалности. Намесват се различни програмни езици и стабилни backend системи, които да се грижат frontend-а да е зареден с коректно съдържание. Започва да се набляга на тема сигурност и защита на сайтовете.

И изведнъж достигаме до една точка, в която започваме да мислим за SEO и в частност увеличаване на скоростта на зареждане на тези сайтове. Опитваме се всячески да подобрим каквото можем, за да постигнем възможно по-добри резултати! Минифицираме javascript и css, използваме различни формати за изображения. И всичко само и само да намалим натоварването на сървъра от една страна и същевременно да задържим посетителя на сайта от друга. Защото в този момент вече сме в епохата, в която сайтовете трябва да са и mobile-friendly и логиката при създаването и развитието им трябва да е насочена към mobile-first решения.

Използва се кеширане, което само по себе си генерира моментни статични страници и така се намалява нуждата от непрекъсната работа на сървъра, за да осигурява динамично съдържание.

Разработчиците осъзнават, че добрите стари статични сайтове не са толкова зле. При тях проблемите със скоростта и дори сигурността ги няма или са минимални. Но все пак сме в епохата на CMS системите и динамичните сайтове са тенденция.

И тук идва шокът, за който писах по-горе. Изведнъж се поема нова посока, в която създаването на статични сайтове отново е актуално!

За целта се използва всичко съвременно откъм технология за frontend (потребителската или графичната част на един сайт), но се избягва нуждата на бекенд и база данни. Съдържанието е фиксирано, а скоростта  на статичните сайтове е светкавична. Посетителите освен по-бързото зареждане на съдържание, имат на разположение и страхотен дизайн, съпроводен с ефекти и никакво ограничение откъм функционалност! Те дори и не разбират, че се намират в статичен сайт. Това означава, че дори и формата за коментари се държи така, както би се държала да речем в WordPress. Страхотно е, нали?

Момент – това означава ли, че ако искам да имам статичен сайт трябва да седна и да си го програмирам сам?

Ако в момента си задаваш точно този въпрос, то бих ти казал браво за него! Той съвсем не е лишен от смисъл. И ето и моят отговор. Ако можеш да си го програмираш и нагласиш дизайна сам, това би било страхотно. Така ще имаш пълен контрол над всичко. Ако обаче не можеш – то не е и нужно. Защото, за да е актуална тенденцията за статични сайтове, са необходими и решения, които да улесняват собствениците им.

Тук идват генераторите на статични сайтове. В отделна статия ще ти представя някои от тях и моето лично усещане за използването им, но сега по-важното е да знаеш, че чрез тях ще получиш сравнително бързо готов и напълно функциониращ статичен сайт, който да задоволи нуждите ти като уебмастър и нуждите на твоите посетители. А ако нямаш търпение (което е напълно разбираемо), тогава посети този линк и научи повече за най-популярните от тях.

А как се поддържат и оптимизират статичните сайтове?

Отново чрез генераторите, за които говорихме преди малко. От теб се иска просто да създаваш уникално съдържание и да попълниш мета елементите, нужни за SEO цели. За последните отново ще имаш асистенция от генераторите на статични сайтове.

Освен скорост, какво друго може да ме накара да помисля за статичен сайт?

Бих искал да вметна, че през 2019 година един статичен сайт намалява изискванията откъм хостинг. Това е така, защото не се нуждаеш от поддръжка на специфичен програмен език или framework. Това означава, че можеш да избереш решение, което да може да работи със статични страници (всички могат) и чисто и просто да може да ги предоставя възможно по-бързо.

По-горе споменахме и сигурността. След като няма да използваш бази данни и програмни езици и фреймърк-ци, тогава няма и какво да ъпдейтваш. А след като няма сложни сървърни системи, които могат да бъдат хакнати поради стара версия пълна с уязвимости, тогава сигурността ще е на топ ниво. Само гледай да не споделяш паролата си за достъп до хостинга с непознати 😛

Ако си разработчик, тогава статичните сайтове ще ти позволят да се възползваш максимално от възможностите на continuous deployment-а. След като си го настроил от теб ще се иска просто да пишеш код и да го push-неш. Да, толкова е просто!

Около генераторите на статични сайтове се създава голяма общност, която както и при WordPress може да ти бъде от полза.

На последно място, но в никакъв случай последно по важност – статичните сайтове са една добра алтернатива на самия WordPress.

Да приемем, че утре неговото развитие спре или се появят множество форк проекти, базирани на него и общността се раздели (дано това никога не става все пак). Тогава какво би направил? Една опция е да се замислиш за друг CMS, но това ще означава и тепърва да свикнеш да работиш с него. В същото време и неговата съдба може да е подобна, както в хипотетичния ни пример с WordPress.

Ето защо опцията за един статичен сайт си остава и потенциален изход от такава ситуация. Отново – дано не се стигне до такава, защото както аз, така и много други хора биха били разочаровани от бъдеще, в което няма WordPress.

А колкото до формите за коментари  – достатъчно е да използваш плъгин за генератора, на който ще се спреш и външна система ще се грижи за тях.

С това тази статия завършва. Ако имаш въпроси или нужда от помощ, формата за коментари е на твое разположение.

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments