13 доказани метода за погубване на екип

Още от студентските си години си задавах въпроса, какво може да предизвика погубване на екип. През годините съм проучвал информация в различни литературни източници. Говорил съм с хора на различни позиции и в различни икономически сфери на дейност. Отделно имам и свои наблюдения (в това число и като бивш мениджър) по темата въз основа на личен опит във всички фирми и организации в които съм работил през годините.

Това ми дава основание да ти представя една прецизно селектирана извадка под формата на 13 доказани метода за погубване на екип.

Преди да продължим трябва да знаеш, че тази статия не цели да ти покаже разликата между шеф и лидер. В интернет пространството има достатъчно примери, които ясно открояват единия от другия. Дори в Optibg.com имам статия, която ще ти даде ясна представя и тя се казва Лидерство vs Камшик. Не пропускай да я разгледаш.

Тази статия не е и за открояването на един лош мениджмънт или лош мениджър. Тя по-скоро има за цел да покаже на добрия и силен мениджър какво НЕ БИВА да прави, ако желае да остане такъв или още по-важно – да стане още по-добър и по-силен лидер!

Ето защо под всеки метод аз ще давам и моите скромни препоръки за избягването му. Считай ги като антидот за отровата, която се съдържа в този метод и която има за цел да погуби твоя екип.

Нека да започнем с въпросните 13 доказани метода за погубване на екип:

Метод №1 – Страх

Страхът като мотиватор и белег за лош мениджмънт

Страхът е един от най-силните мотиватори. Използван е от диктатори за подчиняване на цели нации. Страхът може да тласне продуктивността в един екип, но истината е че това е за кратко.

Заради страх от уволнение, порицание или намаление на заплатата всеки един служител би бил склонен да работи по-бързо и по-усърдно. Но в един момент това ще предизвика и липсата на инициативност в същия този служител.

Защото има и друг вид страх – страх от забележка, стрях от крясъци или обиди (ще стигнем и до този момент малко по-късно в текущата статия).

В крайна сметка ще получиш екип, който ще работи по-усърдно, но и ще те ненавижда като лидер. Екип, който няма да има смелост да предложи иновация или решение на даден проблем, което не съвпада с твоите възгледи. Екип, който е готов да шушука зад гърба ти. Екип, който ще приветства твоята замяна като лидер.

Има и още нещо – ако си целил обединение на екипа си, чрез страх ще го постигнеш. При това дългосрочно. Но това обединение няма да е в името на постигане на по-добри и качествени резултати. То ще е обединение спрямо теб самия!

Разбира се ще има и нагаждачи, които ще виждат възможност чрез подмазване и доноси да се издигнат. Не си прави илюзиите, че тези хора обаче държат на теб! Те ще те ненавиждат още повече и именно те ще са първите, които биха те прецакали, ако имат тази възможност.

Допуснеш ли страхът да влезе в твоя екип и започнеш ли да се доверяваш на всички опортюнисти, които с удоволствие ще излижат задника ти (колкото и цинично да звучи това), можеш да си сигурен, че този екип върви към портите на Ада! А твоите дни като негов лидер вече са преброени!

Метод №2 – Нежеланието да споделиш мъките, болките и отговорностите по справяне с конкретни задачи с екипа си

Нежеланието да споделиш мъките с екипа си е един от начините за погубване на екип

Мениджърът, в ролята си на лидер, трябва да бъде готов да страда заедно със своите служители.

Представи си, че си на война – истинска война, в която умират хора. Ти си генерал, който категорично отказва да излезе от бункера и да поеме риска да бъде прострелян и да кърви заедно със своите войници. Според теб те биха ли били готови да направят всичко възможно, за да спечелят текущата битка или просто ще бранят своите животи на всяка цена?

Нека сега да се върнем там, където единственото нещо, което може да умре е екипът ти в своята цялост – бизнес полето.

Да, тук твоите сътрудници няма да бранят живота си. Но ще бранят кариерата си, заплатата си и спокойствието си.

Ако ги оставиш да се справят сами с прекалено тежка задача и не поемеш отговорност да дадеш насоки и дори да поемеш част от отговорностите по нея, ти обричаш тази задача на провал. А заедно с това обричаш и бъдещето на екипа ти като такъв.

Ако конкретни служители имат проблем и ти откажеш да го чуеш и да реагираш и помогнеш по някакъв начин – ти вече не си лидер в техните очи. Рано или късно те ще се обединят с други огорчени от теб и така твоят трон пак ще бъде разклатен.

Прилагайки този метод може и да не успееш да погубиш екипа си. Но със сигурност си внесъл смущения в неговото функциониране като бизнес единица и система. Със сигурност си допуснал червеят на недоверието към теб да прояде съзнанието на твоите сътрудници. Пътят към гибелта е най-малкото подготвен!

Метод №3 – Неясната задача и чакането на резултати

Неясната задача и чакането на бързите резултати са характерни за всеки лош мениджър

Много мениджъри биха били изкушени да повярват, че обясняват много ясно и всеки член на екипа им ги разбира от половин дума. Де да беше така в действителност! Истината е, че колкото и ясно да обясняваш трябва да вземеш предвид няколко фактора. Време, важност на задачата и характера на човека, на когото я възлагаш.

Ако времето те притиска и ти бързаш да поставиш задачата и да получиш резултати, това означава че времето ще притисне и сътрудника, на когото я възложиш. И двамата ще бързате.

Ако задачата е много важна, а ти не я разясниш – рискуваш тя да се провали, а заедно с нея и твоят сътрудник. Това пък от своя страна означава, че и ти си се провалил като мениджър.

Ако човекът срещу теб не може да асимилира бързо задачата и има нужда от допълнителни разяснения, които не са му осигурени или пък е притеснителен и има склонност към паник атаки, как можеш да очакваш, че той ще се справи адекватно с въпросната задача? Дали изобщо той е подходящ за нея, ако приемем че е важна и спешна? А дори и да не е важна и спешна – трябва ли той да бъде стресиран и да се чуди как да подходи?

Този метод самостоятелно също не би погубил екипа. Но отново както и предходния метод ще породи недоверие към теб, което означава че вече има нанесена щета над екипа и твоят лидерска власт над него.

Метод №4 – Егото ти или синдромът „Аз знам всичко!“

Егото на мениджъра е сигурен метод за провал на един екип

Тук няма смисъл да се пише прекалено много. Колкото повече мислиш, че знаеш и отказваш да чуеш други гледни точки за справяне с даден проблем или изпълнение на конкретна задача, толкова повече караш членовете на твоя екип да се отвращават от теб.

Това ще доведе рано или късно до обединение против теб и в общи линии всичко свързано с първия метод, който ти представих. Дори смея да кажа, че твоето его и нежеланието да видиш другите гледни точки могат да е принудят да използваш именно този първи метод и да започнеш да управляваш със страх.

Метод №5 – Липса на реализъм в преценката

Липсата на реализъм рано или късно ще доведе до разпадане на всеки екип

Тук също няма какво да се изпада в големи детайли. Мениджър, който е откъснат от средата на своя екип (ръководи го от разстояние) и не е запознат с реалните закони, особености и събития в тази среда, няма как да управлява реалистично. Той може да има очаквания, които са валидни за държавата, в която живее той, но те да са напълно неприложими за държавата, в която е неговият екип.

Това води до непрекъснат поток от невалидни изисквания и задачи, на които се отговаря с поток от обяснения и разяснения. Крайният резултат е изнервен мениджър и изнервен екип. Сигурен белег, че нещата не отиват на добре.

Метод №6 – Скрити цели и намерения

Скритите цели и намерения са характерни за лошия шеф и мениджър

„Fake it ’till you make it!“ – всичко което трябва да знаеш за този метод се състои именно в този девиз. И ако до някаква степен е оправдано да се водиш по него за постигане на лични успехи, то прилагането му спрямо твоя екип със сигурност ще доведе до огромно напрежение и недоверие.

Метод №7 – Стиснатост

Стиснатостта като средство за разпадане на екип

Ако ще желаеш постигане на големи и важни цели, няма как да не предвидиш и бюджет за тях. И този бюджет не трябва да е малък и скромен. Тук можеш да си позволиш да си стиснат, само ако си стартиращ бизнес, защото там парите не стигат за почти нищо. Но при развит бизнес със сериозни клиенти, които имат сериозни изисквания, стиснатостта може да ти коства както екипа, така и клиентите.

За последните е ясно – не отговаряш на изискванията им, защото си се чудил как да правиш от нищо – нещо. Просто те заменят с друг изпълнител и ти си аут.

За екипа – точно търсенето на опции за постигането на конкретната цел, без осигуряване на необходимите средства ще предизвика напрежение от една страна и претоварване  от друга. Когато няма пари за закупуване на дадена услуга, а клиентът я очаква, това означава че твоят екип трябва да я осигури. Допълнителна работа, която може да ти коства много повече.

Метод №8 – Лъжи, интриги и неспазване на обещанията

Лъжи и интриги - метод за погубване на екип

Това е частен случай на метод №6. Ако кредото ти за пълна власт над екипа ти е „Разделя и владей“, то имам две лоши новини за теб.

Първо – няма да станеш новия Цезар.

Второ – екипът ти рано или късно ще открие какво се опитваш да направиш и това ще резултатира в сериозна загуба на доверие и мотивация.

Метод №9 – Недоверие към екипа си

Вярваш ли на своя екип?

Сталин е казал, че проверката е висша форма на доверието. И ако има някаква истина в тези думи (виж антидота за метод №5), то непрекъснатата им употреба като ръководство за управление на твоя екип е пагубна за него.

Най-ценният ти ресурс са именно хората в твоя екип! Точка! Ако нямаш никакво или много малко доверие към тях, тогава една от двете страни е излишна. Няма как да работите успешно и съвместно и рано или късно екипът ще се разпадне.

Метод №10 – Обиди и крясъци

Обиждаш ли своя екип? А крещиш ли често?

Най-сигурният начин да бъдеш намразен от своя екип е ако започнеш да му крещиш и обиждаш. Неслучайно народът е казал, че дълбока рана заздравява, а лоша дума не се забравя.

Ако понякога е допустимо повишаването на тон (но наистина в екстремни случаи), то честото повторение на това явление и особено обидите ще доведат до трайни щети по стабилността на екипа в дългосрочен план.

Метод №11 – Предразсъдъци по пол, религия и други признаци

В университета ни учеха, че в бизнеса няма пол, няма религия, няма раса. Склонен съм да приема това за правилно. Важното е с какви хора работиш, как работиш с тях и дали имаш основание да им вярваш.

Но ако наистина държиш да разпилееш екипа си, постави всякакви дискриминационни условия по различни признаци. Гаранция, че скоро ще бъдеш мениджър на едно голямо нищо.

Метод №12 – Незаинтересованост

Ако единственото, което те вълнува в края на месеца е да си получиш парите от клиентите, тогава със сигурност няма да имаш сплотен и здрав екип. Няма просто какво друго да се добави тук.

Да бъркаш имена на хора, да не знаеш кой член от екипа ти какво точно прави и дори по-фрапантното – да не знаеш дори по какви проекти точно работи екипа ти и в каква среда и с каква техника – всичко това няма нужда от допълнителен коментар, нали така?

Метод №13 – Импулсивност

Спомням си, когато четох „Едноминутният мениджър и маймунката“.  В нея се говори за това, как трябва да правим така, че като мениджъри да не вършим чужда работа и в рамките на 1 минута загриженост за екипа си да можем да му помогнем чрез насърчаване, мотивация и съвет. Но всеки да си гледа своите собствени задачи.

Признавам, че идеята за решаване на проблеми в рамките на една минута е много привлекателна. Но в реалността невинаги тази минута е достатъчна. И ако трябва да се вземе важно решение, то не трябва да е импулсивно.

Ако пък вече е взето някакво решение, то пак не трябва импулсивно да се отменя и заменя с ново.

Ако си говорим за изисквания към екипа си – импулсивната им смяна, без наложителна причина просто ще доведе до изнервеност и напрежение.

Представих ти моята селекция от 13 метода за погубване на екип.

Надявам се ДА НЕ ГИ ИЗПОЛЗВАШ по предназначение, за да предизвикаш разпадане на екип. Ако пък имаш какво да добавиш към тях и към антидотите им – формата за коментари е на твое разположение.

Ако не си съгласен с мен – критиката е добре дошла! Помогни ми да направим тази статия ценен ресурс за всички лидери чрез твоите предложения!

До нови срещи!

PS: Всички изображения са благодарение на pexels.com

3 2 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
4 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Nencho Donchev
Nencho Donchev
3 години преди

Поздравления за статията, г-н Ангелов! Дадените примери, изразни средства, съвети и добре оформени точки считам, че много добре предавате действителността, за която сте писали. Като допълнение към статията бих добавил ,ако Вие счетете за релевантно и необходимо, че е полезно за един екип, когато лидерът/мениджърът му организира лични срещи с всеки един и иска обратна връзка за своето поведение, заинтересованост, отношение и желае да получи точки, върху които да работи и да се подобрява и той самият. Освен това като друга полезна точка може да се спомене, че когато един мениджър желае той да даде обратна връзка на служител, да… Прочети повече »

Анонимен
Анонимен
3 години преди

Съветът ми към екипа е, да не влизат в ролята на жертви, сякаш нищо не зависи от тях и все някой друг им е виновен. С шушукане зад гърба няма да постигнат нищо. Така само ще са фрустрирани и няма да си решат проблемите. По-добре да комуникират ясно и открито с мениджъра им, как се чувстват, какви съвети, препоръки (разбира се, представени като идеи за прогрес и подобрения, не като упреци!) и проблеми имат, без да чакат той да ги пита. По всяко време могат да се свържат с него или да си самоорганизират анкета и да му я пратят.… Прочети повече »