Anchor линковете на WordPress не работят с Chrome? Ето бързо решение!

Здравейте приятели,

В тази статия ще опиша накратко един често срещан проблем при остарели WordPress теми и/или плъгини и две потенциални решения.

Като едното би следвало да се нарече универсално. Разбира се винаги има шанс проблемът при вашия сайт да е от друго естество. Затова първо се убедете, че имат точно този проблем, който ще представя по-долу.

В какво се състои той? Anchor линковете към части от конкретна страница на WordPress сайта ви не функционират в Chrome.

Тоест приемаме, че сте тествали сайта под всички други браузъри и по възможност под възможно по-различен брой и вид устройства.  Приемаме и че сте се убедили, че единствено при Google Chrome нямате функциониращи линкове към части от съдържанието на страницата. Без значение от операционна система и устройство.

Най-често този проблем се среща при Single Page сайтове (такива, които са една голяма начална страница и всеки линк води към нейна секция). Но далеч не може се каже, че ще се срещне само на тях.

Кога се поражда този проблем с Google Chrome?

Когато поради някаква причина темата или плъгинът, който използвате са остарели до такава степен, че Google Chrome не възприема версията на jQuery в тях за адекватна. jQuery е разновидност на JavaScript, която до голяма степен е по-опростена и лесна за работа. Без да навлизаме в детайли за програмирането на вашия WordPress сайт, нека просто да приемем, че освен PHP и HTML има голямо наличие на класически JavaScript и jQuery.

В някои теми и плъгини се използва друга специфична версия на jQuery. Поради тази причина, ако не ги ъпдейтнете то в даден момент тази версия ще остарее и това няма да пасне на Google Chrome, а след време и на други браузъри (по всяка вероятност).

Е ето и неговите два варианта:

Вариант 1 – Имате тема или плъгин, който използва jquery.scrollTo.js.

В такъв случай, ако няма никаква възможност за ъпдейт на темата или плъгина (да речем вече не се поддържа от програмистите) и не искате да ползвате алтернативи, тогава трябва да замените jquery.scrollTo.js с неговата по-нова версия. Това може да стане като посетите този адрес и следвате инструкциите в него. Алтернативно погледнете и този линк. Разбира се трябва да знаете и къде точно в директориите на вашата тема/плъгин да поставите новата версия на jquery.scrollTo.js и най-вече – дали те изобщо я използват.

Вариант 2 – Не знаете дали темата/плъгина използват горната библиотека или пък сте сигурни, че това не е така.

Тогава ви съветвам да посетите този адрес и да копирате кодът, който който е маркиран с „WordPress Navigation Fix“ (освен, ако авторът не обнови своята публикация, това трябва да е второто поле с код). Поставяте го или в отделен javascript файл или най-добре в плъгина Insert Headers and Footers. При първата опция трябва да добавите сорса на този файл към WordPress. Това отново може да стане чрез споменатия плъгин, като най-лесен начин.

След въвеждането на сайта ви, най-вероятно anchor линковете ще проработят отново с Chrome.

На практика това е всичко, ако проблемът ви попада в описаните категории.

До нови срещи, приятели!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments