Линкове към части от съдържанието на страницата

Линкове към части от съдържанието на страницата

Здравейте!

Налагало ли ви се е да създадете връзка от дадено място в една страница/публикация към друго място в същата? Например в едно своебразно меню в началото на текста? Е, ако сте се чудили как това може да се постигне в WordPress (и не само), то тогава тази статия ще отговори на този въпрос.

За целта следва да използвате така наречените anchors и с малко HTML код ще успеете да създадете линкове към части от съдържанието на страницата.

Да започнем:

 1. Изберете частта от страницата, в която искате да създадете линка. Маркирайте тази ключова дума (или израз) и кликнете на бутона за създаване на линк във визуалния редактор на WordPress.
 2. В появилия се диалогов прозорец изтрийте всичко от полето URL (по-точно изписаното по подразбиране http://) и въведете следното:

  #heading2-1

  Имайте предвид, че текстът след знака „#“ може да бъде изцяло с думи или цифри по ваш избор. Това е просто част от начина за създаване на име на anchor линк към част от съдържанието на страницата.

 3. В полето Title можете да не въвеждате нищо. Въпреки това от гледна точка на usability за посетителите (а и от гледна точка на SEO) мисля, че е добра идея да подберете подходящ израз, който ще се показва, когато задържите мишката над линка. Така става много по-ясно накъде сочи тази връзка.
 4. Сега имате право да изберете един от следните два начина за завършване на процедурата по създаване на линкове към части от съдържанието на страницата:
  1. връзка към Heading 2 елемент от текста (може да бъде и Heading 3 и така нататък) – за целта маркирайте параграфа, който следва да бъде с таг <h2> (за Heading 2) и в текстовия редактор на WordPress добавете болдната част от следния код в скобите на <h2> за този таг:

   <h2 id=“heading2-1″>Параграфът за Heading 2</h2>

   Напомням, че текстът след „id=“ следва да съвпада с избраното от вас име на anchora (тоест това, което въведохте в стъпка 2). В случая то е heading2-1.

   Анимираният GIF демонстрира нагледно как да се справите с това:

   Линкове към части от съдържанието на страницата (вариант 1)

  2. връзка към изцяло произволен параграф – тук не е нужно да маркирате Heading 2 (или друг вид) елементи. Просто поставете следния код преди началото на параграфа:

   <div id=“heading2-1″>

   След което затворете div тага като добавите следното веднага след края на същия параграф:

   </div>

   Вижте как става това на този анимиран GIF:

   Линкове към части от съдържанието на страницата (вариант 2)

 5. Готово – вече разполагате с коректно създадени вътрешни линкове за вашите статии и страници. А ето как изглежда и HTML кодът на самия линк (това, което постигнахме чрез стъпки 2 и 3):

  <a title=“ТОВА, КОЕТО ВЪВЕДЕТЕ В ПОЛЕТО TITLE“ href=“#heading2-1″>ЧАСТТА ОТ ТЕКСТА, КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ЛИНКА</a>

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
mariq11
7 години преди

Благодаря за полезната статия 🙂
Интересувам се как се правят линкове от една страница към друга страница, как се правят custom links към страница, която принадлежи на един и същи сайт, които могат да бъдат част от менюто.