Красотата като мярка за успех

По какъв начин красотата от нашия труд ни показва, че сме се справили успешно с поставените ни задачи?

Когато работя над даден проблем, аз никога не мисля за красотата, но когато съм приключил и решението ми не е красиво, аз знам, че то е неправилно.

Ричард Бъкминстър Фулър

Винаги съм се стремял да завършвам всяко започнато начинание с успех. Невинаги съм успявал, но това не означава, че съм се предавал. От всяка несполука аз съм се стараел да извлека максимална полза за бъдещите ми проекти. Но в никакъв случай не съм си позволявал лукса да се уча само и единствено от моите грешки, защото както казваше един мой преподавател – „Само глупакът се учи от собствените си грешки!.  Още когато чух тези думи разбрах смисъла зад тях. Защото на този свят винаги има хора, които вече са вървяли по пътя, по който ние тепърва поемаме. Те вече са се сблъскали с редица проблеми и определено имат какво да ни кажат. Дали ще ги чуем и дали ще се поучим от техния опит – това е наш избор.

Широко разпространено е, че истинският провал идва, когато спреш да опитваш да постигнеш успеха.

Да опитваш, но как? От един друг мой преподавател съм възприел тезата, че в бизнеса (а доста често и в личния живот) невинаги е удачно да се опитваш да спасиш губещите и неспасяеми проекти (или например взаимоотношения, ако говорим за личния ни живот). Тази упоритост и страх от провал може да доведе до още по-големи проблеми. Но нима решението да спреш животоподдържащите системи на изпадналия в мозъчна смърт проект задължително означава провал? Разбира се, че не! Но за целта следва да анализираме наученото от работата по този „жив труп“, да разберем къде сме сбъркали и дали не е можело да постъпим другояче. Не бива да забравяме да потърсим и съвета на по-опитните и по-мъдрите от нас и да почерпим от опита им! Ако можем да спасим нещо от работата ни по този проект, то нека да го направим, дори и ако това ще доведе до пълната му трансформация. Всъщност последното доста често би могло да доведе до абсолютен успех!

Но какво точно е успеха? Как да определим дали даден проект е наистина успешен?

Какво е успеха? Кога може да се каже, че сме успели да се справим с нашия проект?

За мен отговорът се крие в думите на Ричард Бъкминстър Фулър, които прочетохте в началото на тази статия. Красотата е най-добрата мярка за успех не само на проектите, по които работим професионално, но и на всяко едно начинание в личния ни живот. Още от дете аз съм искал крайният вид на моя труд да изглежда красиво. И когато съм постигал това, аз съм знаел, че съм се справил с поставената задача. Ако е имало и едно нещо, което да не ми е харесвало, то тогава съм продължавал докато не видя, че полученото е красиво (дори и да не е било това, което първоначално съм искал).

Красиво, но за кого?

Красотата е измерител на успешния проект. Но тя трябва да бъде оценена от клиентите ни.

От гледна точка на бизнеса – красиво за клиента! От гледна точка на личния ни живот – красиво за нас самите, ако правим нещо за себе си и то трябва да ни направи щастливи или красиво за любимите ни хора – тогава определено трябва да се постараем то да изглежда така в техните очи.

И когато постигнем критериите на тази красота, то ние сме успели! Успели сме да създадем нещо, което да накара нас и околните да се усмихнем, което да носи реална стойност и нещо, което да наречем с гордост наш успешно приключил проект!

Ето защо думите на Ричард Бъкминстър Фулър са източник на вдъхновение за мен самия. Аз просто разсъждавам по същия начин!

Но красотата не е само мярка за успех! Тя е и генератор на позитивна енергия за нови и успешни проекти и начинания!

Тя ни помага да се развием и да надминем себе си и така плодовете на нашия труд да бъдат винаги красиви. Тази енергия ни дава сили да повярваме в себе си и да не се страхуваме от провала. Ще сме се сдобили с нужната увереност и самочувствие, които да ни помогнат да монетаризираме нашия труд. Ще имаме волята и силата да спечелим доверието на нашите партньори в дългосрочен план. И когато нещо просто не се случва (най-често поради причини изобщо независещи от нас), то ние ще имаме волята да „трансплантираме“ успешната част от постигнатото по този проект в друг или други бъдещи проекти.

И точно тук аз считам за уместно да се каже, че не бива да се страхуваме да се откажем от неуспешните проекти, а по-скоро трябва да направим всичко възможно да не се откажем да се развиваме в областта, в която сме постигали успех или сме имали реалната възможност да успеем!

Защото точно тогава успехът ще дойде при нас и ние ще го разпознаем чрез красотата от нашата работа!

Съгласни ли сте?

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
2 Коментари
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Валентин Попов
9 години преди

Много точна статия. Аз съм на мнение, че много хора не знаят какво искат и как да го постигнат в живота си, а също така не знаят как да създадат нещо красиво и успешно. Общо взето, или са много критични към себе си и не могат да оценят своите собствени усилия, или се отказват след най-малкото препятствие. Някак си не умеем да извличаме поука от собствените си грешки и пропускаме възможността да станем по-добри в това, което вършим.

Даниел Ангелов
9 години преди

Благодаря за коментара и се радвам, че статията ти е харесала! 🙂