Facebook реклама – как да започна и първа аудитория?

В тази статия ще представя няколко техники за изграждане на първа аудитория и пускане на първа Facebook реклама за начинаещи. Ще научиш как да не изразходваш средства за безсмислени кампании.

Кратко разяснение по статията:

Това е публикация, която обмислям да подготвя отдавна. Тя е базирана над реален горчив опит (както мой, така и на мои приятели) с неподходяща Facebook реклама. Подходихме погрешно при таргетиране на нова аудитория в ниша, в която нямахме достатъчно познания и в крайна сметка изразходвахме средства, без особен успех. И то просто, защото подходихме така, както сме подхождали в други ниши, където знаехме какво да правим и как да го направим.

Добрата новина е, че получихме безценен урок, който ще ни позволи да не допускаме подобни грешки в бъдещи кампании в непознати ниши.

Бих желал да споделя този урок с теб, защото:

 • ти може би си начинаещ дигитален маркетолог, който ще пусне скоро първата си реклама;
 • или ти имаш опит с Facebook реклами, но също като нас ще се впуснеш в нова и непозната ниша;
 • или пък просто искаш да се запознаеш с начина, по който рекламите във Фейсбук работят.

Всичко в публикацията ще обхване общите принципи за Facebook реклама за начинаещи. Няма да задълбаваме в неща, като Facebook Pixel, Lookalike Audiences и други подобни.

Това означава, че приемаме една от следните две стартови ситуации (или пък и двете, защо не):

 • Реклама за действия по Facebook страницата ти (харесвания, съобщения, кликвания на бутони, гледания на видео и други);
 • Реклама за landing page в твой сайт, без настройки за pixel (блог, портфолио, каталог, e-commerce сайт и други);

След прочитане на статията ще имаш ориентир, как да:

 • Създадеш първата си аудитория за Facebook реклама;
 • Създадеш последващи аудитории за тестване на други рекламни стратегии;
 • Пуснеш първата си рекламна кампания;
 • Отчетеш резултатите от нея;

Какви са генералните проблеми при създаване на аудитория за Facebook реклама?

Преди да продължим, ще обърна внимание на нещо важно. В тази статия няма да видиш скрийншоти с обяснения, защото Facebook секцията за реклами се мени непрекъснато. Да не говорим, че има и бизнес мениджър за реклами, който се различава от личния рекламен профил. Той също се развива с течение на времето. Променят се и правилата на социалната мрежа за рекламиране. Ето защо считам, че за теб ще е по-важно да получиш принципи за рекламиране, за които е по-малко вероятно да се променят с течение на времето, отколкото текущо how-to с конкретни стъпки, което може да не е актуално след няколко месеца (примерно).

И така – да се върнем към проблемите, с които може да се сблъскаш:

Проблем №1 – Да решиш да използваш режима за бързо създаване на реклама.

Това ще те улесни и само с няколко клика ще имаш кампания с една или повече реклами, които чакат одобрение. Но проблемът тук е, че е възможно да ти бъдат предоставени доста по-малко възможности за прецизиране на аудиторията. В повечето случаи ще избереш демографски данни и няколко свързани интереса с конкретната ниша и дотук. Ще видиш доста добри възможности за достигане до брой хора по посочените от теб критерии (последното все пак зависи и от бюджета, който ще предоставиш, но за това след малко). Както ще се убедиш в последствие, рекламата ти няма да достига до най-подходящите хора и ти ще пилееш пари, без да получаваш достатъчно добри резултати и статистики.

Решението е да използваш опцията за детайлизирано създаване на реклама. Това е нещо като wizard, който ще ти помогне при прецизирането на аудиторията. Може да се активира от режима за бързо създаване на реклама. Като цяло стъпките, през които ще минеш са подобни на бързото създаване, но тук за всяка от тях ще имаш възможности да приложиш много повече опции.

Проблем №2 – Множеството фалшиви, непълни или некоректно попълнени профили във Facebook.

Конкретно за България ти гарантирам, че има тонове такива! Независимо, че правилата на Facebook не позволяват наличието на повече от един профил, то съм сигурен, че познаваш поне един човек, който има минимум два профила. Въпросът е, че ако приемем, единия профил за пълен и коректно попълнен, то втория най-малкото съдържа поне една неточност. И ако тази неточност е част от твоя таргет, ти ще си изразходил пари за импресия пред ненужен профил.

Но пък от друга страна имаме и множество некоректно попълнени профили. Виждал ли си информация за работно място от типа на „работя над себе си“ или „работи във Facebook“? Хайде сега да помислим – таргетът ти е всички жени, от град София (и областта), които са на възраст между 18 и 40 години и са работещи. Направих експеримент и умишлено за целите на примера сложих за работодател Facebook. При дневен бюджет от 5 евро и не повече от 35 евро за седмица и кампания тип изпращане на съобщения, то броят на аудиторията е от 810 до 2.3K. Честно казано не знаех, че Facebook имат толкова много служители в софийска област! Последното е в кръга на шегата, ако не си е проличало. 🙂

Същото го има и за възраст, образование, интереси и т.н.

А сега си представи колко профили пък са коректни, но поради съображения за сигурност хората не са въвели всичко в тях. Не можеш да се сърдиш за това, особено с оглед на факта, че личните данни са чувствителна тема, а опциите за източването им са много, дори и при топ мерки за сигурност.

Решението за този проблем, за съжаление е частично. И то се състои отново в използването на опцията за детайлизирано създаване на реклама. При всяка стъпка подходи така, че интересите да не са в една секция, защото логиката е, че ще таргетираш хора с поне един от тях. Вместо това се възползвай от стесняване на аудиторията и добави втори и дори и трети панел с интереси (при нужда) и направи логическа връзка тип „и“ между всяка група интереси (в групата връзката е „или“).

Проблем №3 – Неправилен избор на бюджет или разпределението му за Facebook реклама.

Тук няма да се спирам в детайли. Лично аз през годините съм пускал различни кампании и съм се убедил, че колкото повече харчиш, толкова повече получаваш от Facebook. В крайна сметка социалната мрежа съществува, благодарение на печалбите от продажба на рекламни възможности. Съвсем логично е да предоставя повече резултати, за повече пари. Разбира се това не означава, да пръскаш хиляди левове, особено, когато ги нямаш.

Това, което мога да предложа като решение е следното:

 • прецени правилно какви са финансовите ти възможности за първата кампания;
 • прецени колко реклами ще са ти необходими в нея и дали всички ще са насочени към една и съща аудитория или различни;
 • тествай с първоначална малка сума и след постигане на някакви положителни резултати увеличавай сумата и рекламите. Това се нарича ads scaling и горещо те съветвам да прочетеш повече за него онлайн и да се възползваш от съветите на Facebook гуру-тата. Скалирането е ефективно, особено когато след успешни продажби реинвестираш част от печалбата в нови реклами.;
 • по възможност не сетвай бюджет на отделните реклами, а използвай опцията за CBO (Campaign budget optimization). Така бюджета за цялата кампания ще се разпределя автоматично от Facebook между отделните реклами в нея и повече средства ще отиват за по-ефективните кампании. Приеми, че вместо с един топовен изстрел, ще стреляш с множество патрони по целта си. Все някой от тях ще я улучи, докато в първия случай си изразходил мунициите на един път, без реално поражение.

Проблем №4 – Не се изкушавай в подсилването на публикация с Facebook реклама.

Това е много лесно за постигане и е по-бързо дори и от бързото създаване на обикновена реклама. За съжаление ще се сблъскаш отново с недобре оформена аудитория.

Решението тук е да не започваш с подсилване, докато дадена реклама или обикновен пост в страницата не се е доказал с ефективност. Тогава вече при нужда можеш да си позволиш да го подсилиш (ако е пост) или да създадеш пост като рекламата и след това да boost-неш.

Проблем №5 – Помисли до каква степен аудиторията ти ще търпи твоята Facebook реклама.

Аз не познавам човек, който обича реклами. Макар, че през 2015 Jon Loomer пусна една е-книга, в която описа свой експеримент с Facebook Ads. От нея видях един интересен подход, който предизвикваше хората буквално да очакват неговите реклами. Просто беше предложил нещо като безплатен курс, в който дава полезни маркетинг съвети за всеки кликнал на първата реклама от поредицата му. Тогава се задействаше Facebook pixel, който създаваше вторична аудитория от само кликналите на първата реклама. Тези хора получаваха оставащите реклами (всяка за следваща отделна част от курса). Хората от първата аудитория не виждаха останалите реклами, а тези, които пожелаеха да се откажат или бяха спрели да кликат до определена част от курса, не виждаха повече реклами. Това е накратко по експеримента му – за детайли потърсете повече инфо онлайн.

Какъв беше смисълът от всичко това? Не се предизвикваше дразнение и излишно докладване и/или скриване на реклами от хората, които не искаха да виждат конкретна реклама. Също така се спестяваха и пари и аудиторията се прецизираше.

Как се постига това – чрез използване на опцията за изключване на хора по един или няколко интереса при създаването на реклами, дори и без Facebook Pixel (за който казахме, че няма да говорим в тази статия). Отново подходи с отделни панели и логически връзки „и“ между панелите и „или“ вътре в тях и отсей неподходящите за теб хора от самото начало. След това прецизирай в последващи аудитории.

След като вече поговорихме за бюджет и аудитория, нека да видим за какво още трябва да внимаваш при създаване на Facebook реклама:

Преди да започнеш да правиш каквото и да е по рекламите, се постарай да:

 • прочетеш правилата за рекламиране във Facebook (те се променят с течение на времето);
 • провериш изображенията, които ще качваш за качество, подходящи размери (изискванията също се променят с течение на времето), авторски права и наличие на прекалено много текст в тях. Последното се постига чрез този инструмент: Text Overlay Tool;
 • прецениш за дължината на текста в рекламата и потенциалното му въздействие над аудиторията – използвай ясни за разбиране кратки текстове. Не прекалявай с emojis. Старай се текста да е call-to-action;
 • прецениш най-добрия тип на рекламната кампания за твоите цели;
 • помислиш за видео реклама, вместо изображения – в момента Facebook се конкурира с другите видео платформи и може да имаш предимство от създаване на видео съдържание за рекламните си цели;
 • избереш най-подходящия криейтив за рекламата си – разгледай възможностите на:
 • помислиш за ROAS (return on ad set) и ROI (return on investment), за да знаеш дали рекламната кампания е била успешна. Прочети повече за тези метрики онлайн и си изгради добра финансова стратегия. Това впрочем ще подпомогне и избора ти на бюджет (прочети по-горе);
 • не бързаш да пуснеш рекламата веднага. Понякога е добре да създадеш кампания, която да мине одобрение, но да стартира в определен момент, без да губиш време тогава.
 • не пускаш рекламата да върви непрекъснато – докато тестваш, пускай рекламите за няколко дни и спирай тези, които не са ефективни. Прочети по-горе отново за ползите от скалирането и потърси онлайн инфо от експертите в областа;

С това тази статия приключва. В никакъв случай не твърдя, че съм изчерпал темата. Просто ти споделям някои принципи, които се надявам да са възможно по-дълготрайни, що се отнася до рекламирането. Когато натрупаш повече опит, можеш да помислиш за употреба на Facebook Pixel, отново прословутото скалиране, за което споменавам за трети път и създаване на Lookalike Audiences.

Желая ти успех и ако имаш нещо, което желаеш да споделиш по темата, формата за коментари е на твое разположение!

До нови срещи!