Guest blogging – една чудесна SEO техника (ако се използва правилно)

Искате по-добро позициониране на Вашия сайт в SERP? Тогава не забравяйте и за off-site SEO техниките като guest blogging-а!

 

Guest blogging - една чудесна SEO техника (ако се използва правилно)

Една от основните причини, поради които ще искате да включите guest blogging-a във Вашата маркетинг стратегия е свързана с уникалната възможност за link building, която тази техника Ви позволява. Но това далеч не е всичко! Guest blogging-а Ви позволява да рекламирате под една или друга форма Вашия сайт. Освен това тази техника спомага не само за увеличаването на органичния трафик (чрез по-доброто позициониране в SERP), но и за по-големия трафик от препратки и дори може да увеличи и социалния трафик. Да не говорим, че споменаването на Вашия бранд в качествен блог с много посетители, повечето част от Вашата целева група, може да спомогне за постигането на по-голям brand awareness.

Както можете да се убедите guest blogging-a е наистина една чудесна SEO техника, но както съм загатнал в заглавието на тази публикация – само ако се използва правилно!

Какво означава „правилен guest blogging“?

Сменете думата „правилен“ с „качествен“, ако това Ви звучи по-добре. В общи линии това означава, че не бива да публикувате кратки, нерелевантни и наблъскани с линкове статии в анонимни и нискокачествени блогове с цел link building, защото това Ви застрашава да бъдете строго наказани от Google.

Правилният guest blogging е:

 • Публикуване на статия с по-голяма дължина (поне над 800 думи) с наистина качествено съдържание в блог с релевантна тематика;
 • Избягването на прекомерно оптимизирани anchor текстове за линковете от тази статия към Вашия сайт;
 • Избягване на насищането с линкове в статията;
 • Публикуването да става в блог, който позволява верификация за авторство с Вашия Google+ профил или профила на собственика му;
 • Използваният профил за верификация трябва да бъде реален;
 • По-възможност блогът да притежава и Google+ страница, която да е използвана в rel=publisher тага;
 • Линковете трябва да са естествени;
 • Блогът да е авторитетен, споменаван, цитиран, с висок PR и по-възможност линкван от други релевантни сайтове;
 • Guest blogging статията трябва да бъде разпространена във всички възможни социални канали, след нейното публикуване;
 • Тя трябва да получи много добри и много на брой социални сигнали;
 • Публикацията трябва да е наистина полезна за аудиторията. Това означава, че нейното заглавие трябва да предизвиква интерес, а съдържанието ѝ трябва да отговаря на въпросите от типа: Как, Защо, Какво, Кога, Как и други;
 • Най-вече тази публикация трябва да е написана професионално и с голямо желание!

Всичко останало, което не се вписва в горните условия ще бъде третирано като guest blogging само и единствено с цел изграждане на линкове и повярвайте ми – това рано или късно (по-скоро рано) ще бъде наказано от страна на Google. За да се убедите в това, моля изгледайте клипа по-долу. В него Мат Кътс (човекът, начело на Webspam екипа на Google) обяснява защо неправилният или некачественият guest blogging ще доведе до наказания за сайтовете, които разчитат на него:

Как да пиша качествени копирайтинг guest blogging публикации?

Можете да се възползвате от описаните в тази статия: Копирайтинг съвети за guest blogging

Как да намеря качествени блогове, в които да стана гост автор?

Това е правилният въпрос, който вече трябва да си задавате, след като сте прочели написаното дотук. Това е нещо, което ме е вълнувало и мен и истината е, че постигането му всъщност е много просто! За целта потърсете в Google със следните ключови думи: гост автор *ключова дума*; стани автор *ключова дума*; напиши статия  *ключова дума* и други подобни комбинации.

Това в крайна сметка ще Ви покаже най-различни резултати въз основа на използваната от Вас ключова дума, която трябва да бъде свързана с тематиката на Вашия сайт. Така ще попаднете на релевантни сайтове. След това трябва да проверите показателите им: PR; Domain authority; Page authority; Alexa rankings. Убедете се, че те имат верификация и са много посещаеми. Не на последно място – ще искате да публикувате в блогове, които допускат да поставите линкове във Вашите guest blogging статии, при това линкове, които са do follow! UPDATE: Вече са в сила нови правила за изграждане на връзки и може би ще искате да получите по-скоро sponsored линк. Научете какви са новите изисквания за линк билдинг, считано от септември 2019 година. В противен случай ще получите всички ползи от guest blogging техниката без най-важната и може би най-необходимата от тях – изграждането на качествени линкове с цел по-добро позициониране в SERP. А това далеч не помага на Вашата off-site SEO стратегия!

Не забравяйте да се запознаете с условията за публикуване като гост автори и ги спазете! Опитайте се създадете партньорски взаимоотношения със собствениците на тези сайтове и това ще е поредната полза, която guest blogging техниката може да осигури за Вашия сайт и бранд!

Надявам се с тези разяснения да съм внесъл повече светлина по въпроса с guest blogging-a като един от най-качествените начини за изграждане на линкове за целите на SEO, при условие, че го използвате правилно!

Желая Ви успех и до нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments