Подобрено общуване с клиенти във Facebook

Здравейте,

Новите функции на Facebook страниците са налице и те целят да подобрят общуването с клиентите чрез персонализирано потребителско изживяване.

Ето и какви са новостите:

1. Директно съобщение към страница при локални awareness реклами

Потребителите ще могат да кликнат на бутон „Send Message“, който е директно вграден в рекламата. В резултат на това може да се проведе много по-лесна комуникация, която да ви позволи да извършите директна продажба. Администраторите на страници във Facebook ще виждат за коя реклама се отнася полученото съобщение и това ще им позволи да реагират много по-бързо на запитването.

Запитване директно от рекламния пост във Facebook

2. Отговор към коментар под формата на лично съобщение

Досега страниците можеха да отговарят на коментари както всеки един друг потребител. Това беше удобно, но създаваше някои проблеми, като например обсъждане на факти относно запитването, които не са предназначени за публично показване. Ето защо сега админите на Facebook страници ще могат да спестят това неудобство на потребителите като отговарят директно чрез лични съобщения на техните коментари. Потребителите ще виждат въз основа на какво получават съобщение от страницата (копие от собствения им коментар ще бъде добавен към съобщението) и това също така спомага за подобряване на общуването с клиенти във Facebook.

Отговаряне на потребителски коментар чрез лично съобщение във Facebook

3. Степен на отговаряне на съобщения (Page Responsiveness)

Тази функционалност вече е достъпна за всички страници и показва до каква степен потребителите получават отговор на отправените запитвания. Колкото по-голяма е тази степен, толкова по-положителен е ефекта, защото това създава доверие в потребителите и желание за комуникация чрез системата за лични съобщения във Facebook. Над тази функционалност съм се спрял вече в един от ъпдейтите на статията „17 начина за популяризиране на една Facebook страница„.

Степен на отговаряне на запитвания чрез лични съобщения във Facebook

4. Шаблони на отговори за запитвания чрез лични съобщения

С тази нова функционалност на Facebook админите на страници ще могат да избират между предварително зададените шаблони за отговори или да зададат свои собствени такива. Целта е изключително проста – максимално бърз отговор на често срещани запитвания. Това спестява време и усилия, а същевременно спомага за подобряване на степента на отговаряне на съобщения, която разгледах малко по-горе.

Въпреки това ви съветвам да внимавате с тази функционалност. Да, тя е удобна, но създава някои рискове. В днешно време потребителите очакват максимално по-персонализирано отношение и затова понякога готовите отговори могат да бъдат разпознати и това да доведе до негативна реакция. Моята препоръка е да използвате шаблони за наистина максимално често срещаните запитвания, а за всичко останало да отделите няколко минути и да отговорите персонализирано. 🙂

Част от информацията в тази статия  е базирана на публикацията New Facebook Page Features Seek to Help Personalize the Customer Experience от socialmediatoday.com. Използваните изображения са също вградени от този уебсайт.