Грандиозното завръщане на Facebook Notes

Facebook бележките се завръщат, за да създадат една мощна блог платформа вътре в самата социална мрежа. Дали това може да осигури и реални SEO ползи?

Спомняте ли си добрите стари Facebook Notes? Тези бележки бяха особено популярни в периода 2009-2011, а за бизнес цели се използват и до ден днешен (макар и лимитирано).

Повечето потребители не са използвали тази функционалност на социалната мрежа, а други дори не знаят, че тя е налична. И това е напълно нормално (особено за хората, които са създали акаунт след ноември 2011, когато вече един стандартен статус допуска 60 000 символа), тъй като зад създаването на бележките е имало конкретна цел – да позволят на потребителите да пишат по-дълги постове, в които да изразят своите мисли и чувства. Цел, която вече се постига чрез други функционалности на Facebook, което на практика направи бележките излишни и предизвика забравата им.

Добавянето на Facebook Notes създаде нещо като микроблог в самата социална мрежа.

В бележките всеки можеше да пише по темата, която му харесва като се възползва от поле без сериозни ограничения, което му предоставя възможност за добавяне на заглавие, HTML оформление (картинки, параграфи, heading елементи, линкове и други). В зората на Facebook Notes можеше да се търси и реална SEO полза от тях, особено за бизнес страниците. Имаше един момент, в който търсачките успяваха да индексират бележките, а някои специалисти твърдяха, че линковете от тях  могат да спомогнат за подобряване на видимостта на сайта ви в резултатите от търсене. И истината беше, че тези твърдения бяха верни до известна степен и дори аз самия съм прибягвал до тази техника. Повече информация по темата можете да получите от тези два източника: Using Facebook Notes for Search Engine Optimization (SEO) и Facebook Notes for SEO Purposes?

Разбира се, за да има такава полза бележите трябва да бъдат създадени от Facebook страница, да бъдат направени публично достъпни, да съдържат релевантни ключови думи и фрази (все едно пишете стандартна блог публикация) и най-вече да бъдат с уникално съдържание. След това тези бележки трябва да бъдат споделяни и коментирани, а най-добре е когато се поставят в отделни табове на страницата (тук не бива да се прекалява – направете това с 1-2 бележки). Добра идея е да тагнете и хора в бележката, за да увеличите видимостта ѝ. Всички тези сигнали бяха засичани от Google и другите търсачки и поради тази причина можеше да се говори, че има реална SEO полза от тях. За ефекта от тази полза обаче може да се спори дали е голям, среден, малък или почти нулев. 

В даден момент търсачките са успявали да индексират всяка бележка поотделно – поне има такива слухове в Интернет. Аз лично не съм виждал индивидуален Facebook Note, който да се появява в резултатите от търсене. Това, което съм забеязвал (когато бележките, които искате да бъдат класирани не са в отделни табове на страницата) е, че търсачките индексират ключовите думи от всички бележки накуп и резултатите от търсене водят към секцията с бележки на страницата. Тоест, ако имате малко бележки и всички те са видими на началната страница (преди текста „Още“), то може и да успеете да привлечете органичен трафик към тях, а след това и социален – от тях към вашия сайт.

Това беше едната полза от Facebook Notes, Другата беше свързана с провеждането на Facebook конкурси.

Изискването беше, че е възможно да опишете правилата на конкурса в бележка и да я интегрирате в отделен таб. Така не нарушавате правилата на социалната мрежа и промоцията ви е легитимна. Тази практика се прилага и до ден днешен от много Facebook страници, а факта, че можете да оформите текста в бележката чрез HTML дава възможност за чудесно визуално изживяване от страна на потребителите, които желаят да участват в конкурса.

Но защо ви занимавам с всичко това, при условие, че тези бележки на практика са почти неизползваеми. Защото скоро ще можем да кажем: Facebook Notes са мъртви – да живеят Facebook Notes!

Дните, в които потребителите и Facebook страниците можеха да пишат кратки статуси отминаха. С лимит от 60 000 символа вие можете да публикувате в рамките на 9 поста цял роман, който съдържа около 500 000 символа. Сами виждате защо бележките станаха ненужни – хората можеха да изливат душата си само чрез статуси.

Но всичко това е на път да се промени! Според тази новина Facebook работят по добавяне на нови функционалности в социалната мрежа, пряко свързани с бележките. Целта е да се създаде мощна система за съдържание тип блог вътре във Facebook. Работи се над нови начини за тагване на потребители, оразмеряване на изображения, добавяне на линкове и хаштагове, докато в същото време се запази възможността за контролиране на поверителността на съдържанието във Facebook Notes.

Блогването е изключително популярно, особено сред тийнейджърите. Възможността да се пишат блог публикации в социалната мрежа ще намали нуждата да се използват външни блог платформи и така потребителите ще прекарват още повече време във Facebook.

За бизнес цели това означава, че страниците ще могат да поддържат корпоративен блог, без да се налага да инвестират в допълнителни решения. Комбинирано с плановете на Facebook да има оригинално съдържание в социалната мрежа, което да се използва и за рекламни цели срещу заплащане (за момента това се планира само за видео съдържание) означава, че бележките биха могли да се радват на по-добър reach вътре в социалната мрежа, което ще доведе до увеличен трафик и (може би) още по-големи SEO ползи за разлика от сегашните бележки.

Какво ще покаже бъдещето предстои да разберем, но някои потребители вече имат новите Facebook Notes, които изглеждат така:

Новият формат на Facebook Notes (Фейсбук Бележки)

Можете да видите тази бележка от тук.

Очаквайте ъпдейти на тази публикация!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments