SendPress & WP Email Delivery – една добра комбина

Здравейте приятели,

Наскоро написах 2 гост публикации в TheCMSPlace, които представляват своеобразни ревюта на SendPress – едно разширение за WordPress, чрез което ще можете да създадете оптимално добър бюлетин и WP Email Delivery – имейл услуга, предоставена от екипа зад SendPress, чрез която ще можете да изпращате безпроблемно вашия бюлетин и въобще всеки един административен имейл.

 

Линкове към тези ревюта ще откриете в края на публикацията, а сега нека да се спра над тяхна комбинирана функционалност в тази статия в Optibg.com.

Използвайте съвместно SendPress и WP Email Delivery, за да създадете, изпратите и проследите вашата имейл маркетингова кампания

Защо да използваме SendPress и WP Email Delivery?

Ще започна с имейл услугата, която представлява custom имейл сървър. Причината да използвате такъв тип услуги е, защото не желаете да натоварвате имейл сървъра на вашия хост. Също така не желаете да получите негативен СПАМ рейтинг от факта, че изпращате прекалено много имейли. И двете ситуации е много вероятно да се случат, защото бюлетинът ви е предназначен за огромен брой абонати и честото му изпращането му в рамките на един ден (или два) от имейл сървъра на вашия хост със сигурност ще доведе до повишаване на негативния СПАМ рейтинг, особено, ако някой от вашите абонати е забравил, че се е абонирал за вас или не знае как да се отпише и е маркирал писмото ви като СПАМ или пък даден имейл доставчик е решил, че щом бюлетините ви не се четат, значи са СПАМ и автоматично ги маркира като такива. Да не говорим за натоварването – то ще е огромно. Възможно е и да имате лимит на изпращане и по този начин вие със сигурност ще сте застрашени от преминаването му.

По един или друг начин използването на мейл сървъра на вашия хостинг е рисково начинание и освен ако не обожавате да се разправяте с хостинг доставчика ви, то най-добрата алтернатива е да интегрирате custom имейл сървър или услуга. Това е важно не само за WordPress, но и за всеки един сайт. И тъй като WP Email Delivery е такава услуга, която на всичкото отгоре е предназначена специално за WordPress, то мисля, че вече стана ясно защо е добра идея да я използвате. Дефакто WP Email Delivery замества WP_MAIL () функцията и по този начин вашият WordPress сайт ще използва по подразбиране сървърите на услугата, вместо имейл сървъра на вашия хостинг.

SendPress (дори и в безплатната си версия) ви позволява да сглобите адски бързо качествен HTML бюлетин с приличен дизайн и да го изпратите на вашите абонати. За разлика от други подобни разширения за WordPress тук нямате лимит за хората, които могат да се абонират за бюлетина ви. Разполагате с няколко шаблона за дизайна му, а също така можете да настроите и Double Opt-in (двойно потвърждение) при абонамент. Това е много важно особено в държавите, в които сте задължени по закон да го изисквате от посетителите на сайта ви.

SendPress позволява и създаването на форми за абонамент, пренасочване към конкретни страници при двойното потвърждение и/или отписване от бюлетин и множество други черти, характерни за такъв тип разширения (плъгини) за WordPress.

Признавам, че в Optibg.com аз използвам друг плъгин, който предоставя подобна функционалност. Това е MailPoet и за момента съм доволен от него. Въпреки това, докато създавах ревюто за SendPress за TheCMSPlace, аз се удивих от възможностите му и е вероятно след време той да стане основен и за моя блог. Определено SendPress предоставя много повече функции и е подходящ както за малък фирмен сайт (в безплатната му версия) до сериозен онлайн магазин (в платения му вариант).

Задължително ли SendPress и WP Email Delivery следва да се използват съвместно?

Не! И двата плъгина могат да се използват отделно, но това не е препоръчително. Причината за това мое твърдение се крепи на факта, че и двете решения са създадени и се поддържат от един и същ екип. Това означава, че вероятността нещо да не сработи е минимална спрямо вариантът да комбинирате функционалностите им с тези на други разширения/услуги.

Въпреки това вие имате право на избор, като вариантите са следните:

 • Използвате друга имейл услуга/custom сървър чрез плъгина WP Mail SMTP (който също преконфигурира WP_MAIL() функцията) и настройвате SendPress да използва сървъра на вашия сайт, за да работи. Дефакто по този начин SendPress (дори и в безплатния си вариант) би могъл да се комбинира с друга услуга. Въпреки това има риск това да не сработи. Отделно винаги можете да рискувате с имейл сървъра на вашия хостинг и пак да използвате SendPress без да го комбинирате с WP Email Delivery;
 • Използвате Gmail акаунта си съвместно със SendPress – това е възможно, но сте лимитирани до 500 имейла на ден и е може би добре да помислите за dedicated gmail акаунт, ако ще използвате тази комбинация;
 • Закупувате платения вариант на SendPress и получавате възможност за интегриране на други имейл услуги/custom сървъри като Mandrill, Sendgrid, Mailgun и Elastic Email;
 • Използвате WP Email Delivery за основен имейл сървър за административни имейли, но използвате SendPress с Gmail – наистина не знам защо бихте се спряли на това решение, но въпреки това то е възможно като опция;
 • Използвате само WP Email Delivery и разчитате на друго решение за изпращане на HTML бюлетини;

И така отново стигаме до извода, че най-добрата (и най-сигурната) комбинация е съвместното използване на WP Email Delivery и SendPress.

Безплатни ли са и двете решения?

И да и не. WP Email Delivery може да се тества с безплатен акаунт, който позволява изпращането на 50 имейла. За съжаление след това следва да помислите за някои от месечнит или годишни планове за услугата и да го закупите. Но за сметка на това получавате надеждна функционалност и качествена поддръжка.

SendPress е безплатен и както споменах по-горе в тази си форма може да се използва за сайтове като блогове, малки фирмени страници, малък онлайн магазин и други подобни.

Но с платената му версия получавате:

 • Възможност да комбинирате други имейл сървъри/услуги чрез API;
 • Автоматизирана обработка на bounce имейлите;
 • По-детайлни доклади, които ще ви позволят да проследите много по-ефективно имейл маркетинговата ви кампания;
 • Възможност за повече HTML шаблони, които да разкрасят бюлетина ви;
 • Интеграция на проследяващи кодове за Google, KissMetrics и други – отново с цел по-качествено анализиране на резултатите от вашите имейл маркетингови кампании;
 • Проверка на СПАМ резултатите чрез Spamassasin;
 • Надежден и качествен съпорт

Как да настроя WP Email Delivery и SendPress?

Тук вече дойде времето за линковете към двете ревюта. В тях съм описал в детайли различните опции и за двата плъгина. Ако имате въпроси, за мен ще е удоволствие да се опитам да ви помогна. Отправете ги в коментарите по-долу или използвайте страницата за контакти в Optibg.com.

Ревю на SendPress: https://thecmsplace.com/sendpress-review/

Ревю на WP Email Delivery: https://thecmsplace.com/wp-email-delivery-a-reliable-mailing-service/

До нови срещи, приятели!