E-mail кампании – изпращане и проследяване

E-mail кампании - изпращане и проследяване

Здравейте!

Един много добър начин за достигане до Вашите клиенти и/или партньори е чрез така нареченият e-mail маркетинг. За целта Вие трябва да създадете списък с e-mail адреси и в последствие да подготвите подходящо съобщение (най-често се практикува изпращането на бюлетин или някаква конкретна оферта). След това, съвсем логично, следва да го изпратите до Вашите потенциални и настоящи клиенти и/или партньори.

Какви са плюсовете на този вид маркетинг:

1. Достигате до голям брой потенциални клиенти и/или партньори максимално бързо.

2. Привличате тяхното внимание.

3. Осигурявате си повече трафик към Вашия website.

4. Превръщате една значителна част от получателите на Вашият e-mail маркетинг в реални клиенти и/или партньори.

Какви са отрицателните черти на този подход:

1. В голяма част от случаите Вие просто ще бъдете набедени, че изпращате спам.

2. Хората като цяло избягват да четат рекламни съобщения и бюлетини, особено ако не очакват да видят нещо конкретно в тях.

3. Има голям шанс Вашето e-mail съобщение да не достигне до всички получатели, поради прихващане от анти-спам защитите им.

Разбира се, не твърдя, че съм изчерпателен по темата с положителните и отрицателните черти на e-mail маркетинга. Нещата, които споделям с Вас са от моя професионален опит до момента. И в този ред на мисли – ето нещо наистина важно, което ще Ви заинтересува – дали изпращането на масови e-mail кампании е позволено от закона?

Отговорът е – ДА, но при определени условия. Тоест, за да изпращате масови e-mail съобщения, техните получатели трябва изрично да се се съгласили да ги получават. За целта можете да поискате съгласието им по телефона, чрез лично e-mail съобщение или да създадете форма на Вашия website, от която потребителите да се абонират собственоръчно за Вашите бюлетини и друг вид съобщения. Много е важно винаги да предоставяте възможност за отписване от масовите e-mail кампании!

Една много погрешна практика е изпращането на така наречените „непоискани търговски съобщения“. Различни „търговци“ ще се опитат да Ви продадат списъци с хиляди e-mail адреси. Моята препоръка е да не ги купувате. Една от причините е, че не можете да сте сигурни дали тези адреси са коректни и актуални. Втората причина е, че по този начин можете да нарушите закона. Изпращането на непоискани търговски съобщения се разглежда в Закона за електронната търговия член 6.

От този текст се разбират няколко неща:

  • непоисканото съобщение следва да бъде определено изрично като такова;
  • нямате право да изпращате такива съобщения на юридически лица, които са се регистрирали в електронния регистър на електронните адреси на юридическите лица, които не желаят да получават непоискани търговски съобщения;
  • нямате право да изпращате непоискани търговски съобщения на потребители, които не са се съгласили предварително.

За по-голяма яснота, моля запознайте се с оригиналните текстове от Закона за електронната търговия. Що се отнася до споменатия регистър – той се намира на този URL адрес. От него имате възможност да проверявате целите си списъци с e-mail адреси чрез специално създаден софтуер. Така винаги ще сте сигурни, че не сте нарушили закона. Моята лична препоръка е да не прибягвате до e-mail кампанни, които целят разпространяването на непоискани търговски съобщения.

Как можем лесно да създадем съдържанието на нашата e-mail кампания и след това да я изпратим?

E-mail кампании - изпращане и проследяване - Mailchimp

От моя опит до момента, съм стигнал до извода, че съобщенията в HTML формат са най-добрият подход. Чрез тях си гарантирате качествено форматиране на текст и изображения. Също така системи като MailChimp Ви позволяват не само да създадете бързо и лесно HTML темплейт за Вашите e-mail кампании, но и да ги изпратите до техните получатели. Такива системи позволяват и проследяването на ефективността на самите кампании, като дори могат да добавят код за Google Analytics, стига да пожелаете това.

Но как да проследим e-mail кампаниите, които изпращаме чрез нашите собствени e-mail адреси? Отговорът отново се крие в Google Analytics. Чисто и просто трябва да добавите някои елементи към линковете, които ще включите в e-mail кампанията. За целта трябва да имате коректно поставен Google Analytics код на Вашия website. След това можете да посетите този линк и да въведете полетата в него. Накрая ще получите генериран нов линк, който да поставите в e-mail съобщенията си. При кликване на него ще виждате данни в Google Analytics в категорията: Acquisition -> Campaigns.

E-mail кампании - изпращане и проследяване

В заключение бих искал да кажа, че най-добрата практика е да изпращате e-mail кампании на потребители и/или партньори, дали своето изрично съгласие за това, като използвате системи подобни на MailChimp и като проследявате ефективността от тези e-mail кампании чрез Google Analytics.

А ето как можете да настроите Google Analytics така, че да отчита възможно най-коректно времето за всяко посещение на вашия сайт.

Желая Ви успех!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
1 Коментар
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Кирил Йовев
Кирил Йовев
7 години преди

Бих желал да препоръчам и Acyba Enterprise, който софтуер е разработка за Joomla – превъзходен е. Лично го преведох на български език.