SEO спрямо PPC

SEO спрямо PPC

Здравейте!

Както е добре известно има два начина за постигане на чудесни резултати в SERP. Единият е (почти) безплатен, а другият е изцяло платен.

В първия случай говорим за SEO (Search Engine Optimization), което е предпочитаният вариант от повечето брандове, защото постигнатите резултати са наистина качествени и дълготрайни. Освен това финансовата инвестиция може да бъде сведена до абсолютния минимум (или дори да бъде изцяло избегната), поради факта, че можете да се заемете сами с тази дейност. За тази цел разполагате с огромен брой чудесни източници на информация, от които да почерпите полезни практики и от които да получите ценни съвети (надявам се, че считате optibg.com за един от тях 🙂 ).

Във втория случай говорим за PPC (Pay-Per-Click). Тук постигането на резултатите се заплаща. Това удоволствие понякога излиза доста скъпо, но инвестицията си заслужава. Най-малкото защото моментално можете да се озовете на челно място при резултатите от търсене и ако сте избрали достатъчно голяма сума, която сте склонни да заплатите на всеки клик, то със сигурност ще имате и шанс Вашата реклама да се показва с приоритет пред конкуренцията. Е, разбира се трябва да наблегнете и на ключови думи, които са използвани по-рядко, за да сте сигурни, че конкуренцията ще е още по-малка. За постигането на качествени резултати от PPC трябва да положите и определен брой усилия (освен инвестирането на пари). На Ваше разположение са инструменти като Google AdWords, чрез които да анализирате и определите подходящите за Вашата рекламна кампания ключови думи. Само напомням, че този инструмент би могъл да е полезен и за анализ на ключови думи за SEO.

Ето защо някои специалисти са склонни да направят следните сравнения за SEO спрямо PPC:

SEO е като да тренираш за резултати:

SEO спрямо PPC

PPC е все едно да си се подложил на пластична операция:

SEO спрямо PPC

Както сами се убеждавате – и в двата случая е нужно постоянство и желание за резултати. Така че изборът е Ваш – светкавично позициониране на челно място (срещу заплащане) или постепенно достигане до първите позиции в SERP чрез старание, дисциплина и голяма доза търпение.

Кой от тези два подхода е по-добър, според Вас? 🙂

Векторните изображения са благодарение на BSGStudio и icanbecreative.com