Shortened URLs и SEO

Здравейте!

От няколко години все по-популярни стават услугите за съкращаване на адресите с цел постигане на shortened URLs. Със сигурност сте забелязвали линкове от вида на: goo.gl/**** ; tinyurl.com/*** и други подобни.

Но защо тези shortened URL’s са популярни и по какъв начин употребата им може да повлияе за целите на SEO? Дали това влияние ще е позитивно или негативно?

Защо съкратените адреси (shortened URLs) са толкова популярни?

Основната причина е, че те спестяват място! Точно поради тази причина ще ги забележите най-вече в публикации в социалните мрежи. Например един tweet в Twitter ви предоставя правото само на 140 символа. Чрез съкратените адреси можете спокойно да подготвите текста му и да вмъкнете линк, без да се притеснявате от липса на пространство или пък, че той ще изглежда грозно.

Абсолютно същото важи и за Facebook, Google+ и всички останали социални мрежи. В общи линии употребата на shortened URLs става дори наложителна, ако погледнем нещата през призмата на оптималната дължина на текста към всяка наша социална публикация.

Съкратените URLs имат и още една много важна полза – те могат да увеличат CTR на вашия сайт, като наблюденията са, че това отново се случва главно при употребата им в социалните мрежи. В този ред на мисли е уместно да бъде споменато, че някои от лидерите в тази област имат свои собствени услуги за съкращаване на адреси. Пример за това е LinkedIn (адресите са от типа linkd.in/****). Други социални мрежи, като Pinterest, предпочитат да ограничат URL-а до името на домейна под формата на anchor текст. Все пак имате възможността да използвате и други URL shorteners. 🙂

Какво е влиянието на shortened URLs над SEO? Негативно или позитивно?

Преди години това беше наистина болна тема, обвита от множество съмнения. Всички се чудеха до каква степен употребата на съкратени адреси е полезна за целите на SEO. В крайна сметка днес всички съмнения са премахнати, тъй като от Google обявиха, че повечето (дори всички) URL shorteners ще използват препратка тип 301 за всички съкратени адреси, които те генерират. Това означава, че всеки един такъв линк ще носи реална SEO полза.

Според някои специалисти дори част от сайтовете, предоставящи услугата за съкращаване на адреси, могат чрез нея да подпомогнат по-доброто индексиране и позициониране на съдържанието ви. Разбира се, за да се случи това следва да бъдат взети предвди и множество други фактори: дали съкратеният адрес е използван в социална мрежа; дали не е добавен параметър за nofollow; каква е интеракцията на посетителите с този съкратен адрес и много други.

Все пак съм длъжен да предупредя за следното: Независимо, че вече е ясно, че всички shortened URLs ще са с препратка тип 301, то все пак има известна опасност за доброто SEO. Възможно е да попаднете на некачествен доставчик на услугата за съкращаване на адреси, който или да не използва 301 redirect или да няма намерението и възможността да поддържа сървърите си онлайн в дългосрочна перспектива. Последното означава, че ако доставчикът реши да преустанови своята дейност и спре сървърите си (временно или постоянно), то всички генерирани адреси ще станат неактивни и това ще доведе до негативни последици за целите на SEO. Тоест потенциалният проблем е, че съкратените адреси „живеят“ на неговите сървъри и чрез употребата им вие сте зависими от тях.

Също така употребата на съкратените адреси извън социалните мрежи би могла да се стори подозрителна на някои потребители (особено на тези, които не са свикнали да ги виждат). Това крие минимален (но все пак реален) риск от неосъществени кликвания.

Ето защо моята гореща препоръка е да използвате известни и надеждни url shorteners и да използвате съкратени адреси предимно в социалните мрежи.

Ето и някои примери за сайтове, които предлагат тази услуга:

Goo.gl 

Няма как да не започна с url shortener-а на самия Google. Това е възможно най-надеждната услуга за съкращаване на адреси, която в момента можете да предпочетете (мое лично мнение). Goo.gl може да се използва и без да сте влезли в своя Google профил. За добро или зло линковете ви са публично достояние и всеки може да получава статистики за тях. Добрата новина е, че статистиките дават една що-годе прилична информация за посетителите ви. Но все пак е по-добре да си генерирате линк с проследяващ код (за повече информация вижте тук) и след това да го съкратите чрез тази или друга услуга за генериране на shortened URLs.

Shortened URLs и SEO

Shortened URLs и SEO

Bitly.com

Това е също изключително надежден url shortener. Има платена и безплатна версия и може да се ползва и без регистрация. Предоставя много добри (да не казвам дори чудесни) статистически данни и различни други функции. Разбира се, безплатната версия си има своите лимити, но ако спадате към категорията „Малък и среден бизнес“ или пък искате да генерирате shortened URLs за лични цели, то това не би следвало да е проблем за вас. 🙂

Shortened URLs и SEO

Shortened URLs и SEO

Пример за статистиките в Bitly

TinyURL.com

Удобен, бърз, неангажаращ и безплатен. Ако искате да генерирате много бързо съкратен адрес, който да бъде надежден, то това е услугата, която бих препоръчал.

Shortened URLs и SEO

Кои други? Изборът е голям! Потърсете в Google с ключова дума: url shortener и изберете един от всички резултати. Все пак имайте предвид препоръките, които споделих с вас по-горе, за да останете максимално доволни от генерираните shortened URLs.

До нови срещи!