Силата, която придобиваш, научавайки се да отказваш

Здравейте приятели,

В този пост ще бъда много откровен с вас. Защото в него ще споделя някои мои виждания, свързани с нормалния човешки разговор (в ежедневна или бизнес среда) и последствията от погрешно взетите решения.

Ще се спра над силата, която всеки може да придобие, когато се научи да отказва. А тя може да бъде и е огромна!

Защо да отказваш каквото и да е било?

Защото приемайки го, то може да бъде вредно за вас, за близките ви и за всичко останали, които по един или друг начин са във вашето обкръжение.

Можем ли винаги да отказваме нещата, които считаме за нередни?

Зависи от ситуацията. В бизнеса и в политиката много често човек е принуждаван да се съгласява да изпълни нечия воля, дори и когато се знае, че действията му ще са неправилни или не съвсем правилни. Затова в такива случаи е добре да се прецени внимателно кое е по-важно – моралът и личното спокойствие или кариерата на всяка цена. И тук вече се стига до възможността този човек да се откаже от едно от двете. Кое? Всеки от нас ще прецени сам за себе си.

Запомнете – винаги имаме избор, дори и в ситуации, в които това изглежда невъзможно на пръв поглед.

А какво се случва в личния ни живот и в отношенията с хората в нашето обкръжение, ако не можем да отказваме?

Ще разгледам следния пример:

Получавате предложение за нещо от хора, които са привидно ваши близки. Може да не искате да ги обидите (все пак си мислите, че те са ви близки). За съжаление съгласявайки се с тяхното предложение, после можете да съжалявате за това. В крайна сметка може да се стигне дотам, че да прекъснете контакти с тези хора.

Защо?

Защото не ги познавате достатъчно добре. Защото не знаете какво точно да очаквате от тях. И най-вече, защото можете да не отговорите и на техните очаквания.

Толкова много неизвестни създават предпоставка за потенциален конфликт или поредица от конфликти. И в крайна сметка ефектът би могъл да бъде крайно негативен – много излишни нерви и емоции и за двете страни.

Какво следва да се направи в такава ситуация? Трябва да опознаете всички хора във вашето обкръжение и да сведете горните неизвестни до минимум. В противен случай по-добре е човек да отказва подобни предложения.

Нека да не забравяме, също така, че хората, които не могат да отказват, не могат и да спечелят уважение от тяхното обкръжение (бизнес или лично). Ако целите да бъдете непрекъснато използвани, тогава продължавайте да не отказвате. Изборът е ваш!

Кога да отказваме?

Когато не сте сигурни от ефекта на приемането. Казано по друг начин – когато ви липсва информация или просто не чувствате приемането като правилно.

С това тази публикация приключва, приятели. Надявам се съм успял да вдъхновя тези от вас, които все още се чудят дали трябва или не трябва да отказват. В нейния край бих желал да споделя, че няма нищо по-хубаво от това да приемаш предложения, ако знаеш, че те ще донесат успех, щастие и удовлетворение на вас и на хората, около вас. Затова наистина е важно да знаем кога да отказваме и кога – не.

До нови срещи, приятели!