Лесна миграция към SSL за WordPress

Здравейте приятели,

В този пост ще представя накратко възможността за бързо и лесно мигриране към SSL за вашия WordPress сайт.

За да можете да използвате вашия SSL сертификат се нуждаете единствено от разширението Really Simple SSL.

Лесна миграция към SSL за WordPress чрез плъгина (разширението) Really Simple SSL

Преди да го представя накратко бих желал да се спра над важността от нуждата от SSL енкрипция за всеки един сайт (не само WordPress базираните).

SSL е съкращение от Shared Sockets Layer. Чрез него се осъществява персонална и интегрална конекция между даден уебсайт и браузъра, от който потребителя вижда съдържанието му и взаимодейства с него. Благодарение на тази енкрипция се намалява риска от кражба на лични данни и друг вид поверителна информация. Това увеличава сигурността при браузване и съответно ще привлече повече посетители. Отделно  сайтовете, които разполагат със SSL енкрипция се класират по-добре и по-нагоре в Google.

Има и един друг важен момент, който налага миграцията към SSL – браузърите и техните изисквания. Съвременните версии на популярните програми за браузване в Интернет предупреждават потребителите за достъп до сайт, който не е защитен със SSL.

След като се спрях над важността от нуждата от SSL, нека сега да разгледаме и над плъгина Really Simple SSL, чрез който ще можете да извършите лесна миграция към енкрипция на връзката.

Изтеглете разширението, инсталирайте го и го активирайте. След това Really Simple SSL ще ви попита дали желаете да позволите наличието на SSL и ако се съгласите всичко ще бъде конфигурирано автоматично само с един клик. Просто е, нали?

ОК, от какво се нуждая, за да може Really Simple SSL да проработи на моя WordPress уебсайт?

Сертификат за SSL. Такъв може да бъде закупен онлайн и след това да бъде конфигуриран за работа с вашия домейн. Другата опция (подходяща за лични сайтове или сайтове на малък и среден бизнес) е безплатният сертификат, който се предлага от Let’s encrypt. Това е популярен метод и реномираните хостинг доставчици го предлагат в техните планове. Ще имате възможност да го генерирате и управлявате от вашия cPanel. За повече информация, посетете официалния сайт на проекта – letsencrypt.org.

Какво следва да направя, след като Really Simple SSL е проработил за моя WordPress уебсайт?

Посетете профила си в Google Analytics и изберете съответния Website Property. От там посетете Property Settings и настройте акаунта да работи с https (SSL). Същото направете и за съответното View и неговите View Settings.

Следващата стъпка е да посетите Search Console (бившият Webmaster tools) и да създадете нова регистрация за вашия сайт, само че този път с неговата https версия. Настройте всичко, както досега (не забравяйте да предадете наново вашите sitemaps) и след това свържете тази регистрация с вашия Google Analytics акаунт.

Най-накрая редактирайте вашия robots.txt файл и добавете https в URL-а на сайта.

С тази стъпка следва да се отпуснете и да се наслаждавате на вашия SSL сертификат. Имайте предвид само, че всички стари вградени картинки и друг вид мултимедия, които са качени на сайтове с non-https съдържание, няма да бъдат показвани. Това е отново от гледна точка на сигурността и поради тази причина е добра идея да прецените дали можете да изтеглите съдържанието и да го качите на вашия WordPress сайт. Разбира се, следва да направите това с оглед спазване на авторските права на съответния сайт и само и единствено, ако лицензът на мултимедията позволява да се направи това.

Използвам плъгина Really Simple SSL и коментарите ми от Facebook изчезнаха. Как да ги възстановя?

Проблемът не е в плъгина, а се дължи на новия статус на сайта, който вече е защитен със SSL. Чисто и просто добавете към файла functions.php на вашата WordPress тема следния код:


function rsssl_exclude_http_url($html) {
//replace the https url back to http
$html = str_replace('data-href="https://www.domain.com', 'data-href="http://www.domain.com', $html); return $html;
}
add_filter("rsssl_fixer_output","rsssl_exclude_http_url");

Заместете domain.com с вашия домейн (с или без www) и запазете файла. Изтрийте кеша и коментарите от Facebook следва да се появят отново. Препоръчително е да създадете нов functions.php файл за вашата дъщерна тема и да добавите този код там. Така ще можете да запазите коментарите при обновление на темата. Повече информация по проблема с изчезналите коментари, можете да откриете тук: How to recover Facebook likes after moving to https/ssl.

Това е приятели! Ако имате въпроси, не се колебайте да ги отправите в коментарите по-долу или чрез един от начините, посочени в страницата за контакти на Optibg.com.

До нови срещи!