Какво вълнува начинаещите WordPress потребители

Най-често срещаните въпроси, които задават начинаещите WordPress потребители и техните отговори

Здравейте, приятели!

През последните седмици силно се вълнувам от интересите на начинаещите WordPress потребители. Разглеждам редица сайтове, форуми и страници в социалните мрежи, които са посветени на този CMS и чета въпросите, които са отправени там.

Ето защо реших да направя едно резюме под формата на FAQ за българските потребители, които желаят да се запознаят с WordPress. То покрива 11-те най-често срещани въпроси, които един начинаещ user би могъл да зададе относно CMS-а.

1. Каква е разликата между WordPress.org и WordPress.com?

Първият вариант дава възможност за безплатно изтегляне и инсталиране на WordPress на ваш хостинг с ваш домейн. Вторият вариант създава директно безплатен (но и много лимитиран) WordPress блог на wordpress.com. Повече по темата можете да прочетете в статията ми: Предимствата и недостатъците на WordPress

2. Какви са предимствата и недостатъците на WordPress?

Едноименната ми статия, линк за която предоставих по-горе, ще отговори на този въпрос в детайли. 🙂

3. Колко сигурен е WordPress?

Принципно CMS-ът е със сравнително добра степен на сигурност. Неговото ядро се обновява непрекъснато, което означава, че всяка открита слабост се отстранява много бързо. Но от друга страна WordPress разчита на плъгини и теми, които не се разработват от основния екип зад CMS-а, а от други екипи. Някои от тези плъгини и теми създават предпоставки за уязвимости и точно поради тази причина съм споменал, че сигурността би могла да бъде считана като недостатък (отново в статията по-горе). Разбира се това важи само и единствено, когато инсталирате ненадежни и нискокачествени плъгини и теми. Ако заложите на такива, които са създадени от специалисти и са получили положителен отзвук от други потребители, то сигурността на вашия WordPress сайт може да бъде изключително висока. Разбира се има и други методи за допълнително подсигуряване, които можете да приложите: ограничаване на достъпа до wp-login; „скриване“ на wp-login; инсталиране на антивирусна защита; редовен бекъп и други.

4. Какво е CMS в крайна сметка?

CMS е система за управление на съдържанието (Content Management System). WordPress е CMS, защото чрез него можете да публикувате, обновявате и управлявате вашето съдържание. Повече по темата можете да прочетете от този пост в Wikipedia.

5. Мога ли сам да изградя сайт чрез WordPress или се нуждая от професионален програмист?

Аз не съм професионален програмист (всъщност не съм изобщо програмист) и съм създал няколко сайта на тази платформа. Това означава, че отговорът на въпроса би могъл да е изцяло „Не!“. Но имайте предвид, че ако желаете да постигнете строго персонализирана функционалност и/или дизайн за вашия сайт е добра идея да се обърнете към:

  • PHP програмист;
  • Web дизайнер;
  • SEO специалист;

Другият вариант е да отделите време за четене на статии и гледане на клипове и да се справите изцяло сами.

6. Как се инсталира WordPress? Сложно ли е? Какво трябва да знам за хостинга и домейна?

Първият от моите видео уроци ще ви покаже точно как да инсталирате WordPress. В Интернет има и много други ресурси по темата. Истината е, че инсталацията е изключително лесна и буквално може да стане за няколко минути. Някои доставчици на хостинг дори предлагат и директна инсталация на WordPress само с един клик. Това може да е полезно за хората, които желаят да създадат личен блог, защото подобно на wordpress.com ще спести време и усилия. Но моята препоръка е да направите инсталация на WordPress по каналния ред.

Съветвам ви да заложите на платен хостинг. При безплатните винаги ще бъдете лимитирани под една или друга форма и няма да имате гаранция за надеждността им. Разбира се това е лично мнение, но виждам, че редица колеги го споделят. Повечето доставчици на хостинг предлагат и възможност за закупуване на домейн. Но това не означава, че сте задължени да купите и двете услуги от един и същи доставчик. Просто преценете офертите и изберете най-изгодните от тях. Останалото е въпрос на елементарна конфигурация, за която всеки доставчик предоставя инструкции.

7. Дали WordPress е оптимизиран?

Моят отговор тук е, че дори и най-базовата инсталация е сравнително добре оптимизирана. Въпреки това „сравнително добре“ изобщо не е достатъчно. Но съществуват множество решения за SEO за WordPress, чрез които сайтът буквално става перфектно оптимизиран. А по-важното е, че това става лесно – изисква се само време, познания и желание. Ако това липсва – насреща са SEO специалистите. Прочетете статията ми SEO спрямо PPC и ще се убедите, че SEO е непрекъснат процес на работа. Тоест няма как да кажете за който и да е сайт, че е финално оптимизиран. Е, поне няма да направите това, ако не желаете да загубите вашето класиране в Google след време. Конкуренцията не спи, а изискванията на търсачките се променят непрекъснато.

8. Мога ли да прехвърля блог от WordPress.com към WordPress.org инсталация на мой хостинг и домейн?

Да! При това има множество информация в Интернет как това може да стане. По-нататък ще предложа статия / видео урок по темата. Дотогава наличните вече ресурси в Интернет са на ваше разположение.

9. Ще загубя ли съдържание, ако сменя темата на сайта си?

Не. WordPress съхранява съдържанието в база данни. Темата не е пряко свързана с него и следователно смяната ѝ няма да го изтрие/промени.

10. Има ли лимит на плъгините и темите, които мога да инсталирам?

Не. Но имайте предвид, че по подразбиране можете да използвате само една тема, без да броим случаите, когато чрез специални настройки някои страници от сайта ви се показват в друга тема, както и случаите, в които сте инсталирали специална мобилна тема, която се различава от основната.

Що се отнася до плъгините – можете да инсталирате и активирате неограничен брой такива (стига да няма конфликти между тях).

11. Мога ли да прехвърля съдържанието си от моя блог в Blogger или Tumblr?

Да, можете. За целта трябва да експортирате съдържанието и да използвате Tools  -> Import от админ панела на WordPress, за да го импортирате.

Имате въпрос, който е различен от описаните по-горе? Не се колебайте да го зададете в коментарите към статията. За мен ще е удоволствие да отговоря.