VR-ready сферични видеа във Facebook

Здравейте приятели!

Facebook продължава да се развива (както и следва да се случва). Най-новото, което ще можем да очакваме са VR-ready сферични видеа в newsfeed-а на социалната мрежа. Това бе обявено от Марк Зукърбърг на ежегодната конференция за разработчици F8 в Сан Франциско.

Какво е VR?

Съкращението идва от Virtual Reality (виртуална реалност). Това е компютърно симулирана среда, която може да симулира физическо присъствие на места в реалния свят или въображаеми светове. Виртуалната реалност може да пресъздаде сетивни преживявания, които включват виртуален вкус, зрение, обоняние, звук и докосване.

Как тази технология ще бъде интегрирана във Facebook?

Сферичните видеа ще представляват 360-градусови видеа, които ще бъдат вградени и респективно стартирани в самия newsfeed. Те са заснети с 24 камери с изключително висока резолюция.  Освен чрез вграждане в newsfeed-а, видеата ще могат да бъдат гледани чрез headseats като Oculus Rift и Gear VR на Samsung.

Зукърбърг обяви още, че участниците ще имат възможност да изпитат сферичните клипове по време на конференцията в специални „станции за телепортация“.

Обявяването на това нововъведение идва като отговор на въпроса какво Facebook обмисля да прави със закупената от него компания Oculus. Именно тя е тази, която създава VR-ready headset-а Oculus Rift. Цената, за която Facebook закупи компанията е 2 милиарда щатски долара.

В заключение може да се заяви, че сферичните видеоклипове са само бегъл пример за бъдещите VR амбиции на компанията.

Oculus Rift. Изображението е вградено от Mashable.com

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments