Инструменти за анализ на ключови думи

Инструменти за анализ на ключови думи

Здравейте!

Анализът на ключови думи е много важна част от изграждането на SEO стратегията за даден бранд. Правилният им подбор може да гарантира много по-добро позициониране в резултатите на водещите търсачки. Анализът на ключови думи изисква да прецените кои от тях са най-важни за Вашата сфера на дейност. Също така трябва да прецените дали избраните от Вас ключови думи ще бъдат използвани от потребителите при търсенето на информация от тяхна страна. Тук се проявява типичният маркетингов аспект на анализа на ключовите думи. Да не забрявяме, че релевантните ключови думи следва да бъдат поставени и в мета елементите на изображенията, които ще използвате на вашия сайт. Последното е важно за получаване на по-голям органичен трафик, вследствие търсенето на картинки в Google. Ето как можете да извършите оптимизация на снимки и други изображения.

А също така не бива да пропускаме и факта, че анализът на ключовите думи може да подпомогне и правилният избор на хаштагове за вашия бранд в социалните мрежи.

Някои собственици на сайтове имат правилна интуиция и тя им подсказва какво да изберат за своето съдържание. Въпреки това тази стратегия не е от най-правилните, тъй като по този начин не можете да сте напълно сигурни, че дадената ключова дума ще бъде използвана от потребителите.

Добрата новина е, че съществуват различни инструменти за анализ на ключови думи. И в тази публикация ще споделя с Вас, тези които аз лично използвам:

1. Google keyword planner – за мен най-ценната функция на този инструмент е, че ми дава да разбера какво е средното търсене за дадена ключова дума. Така аз преценявам дали е уместно да я използвам или не. Също така чрез този инструмент бихте могли да прецените какви средства да заделите за една Adwords кампания, както и да разберете ориентировъчно какъв трафик можете да очаквате, ако я използвате за Вашето съдържание.

2. Ubersuggest – много полезен инструмент, който Ви позволява да получите предложения за ключови думи. Изберете една ключова дума или израз и я въведете в него. Ще получите алтернативи, от които бихте могли да изберете най-подходящите за Вас.

3. Google trends – този инструмент Ви позволява да разберете какви са тенденциите за търсене за определен период от време както и по региони.

4. Mergewords.com – ако сте подбрали ключовите думи, които считате за важни за Вашия бранд, но желаете да получите идеи как да ги комбинирате, то този инструмент е създаден точно с тази цел.

5. Може би ще Ви стане малко странно, но на последно място аз използвам… самият Google. И по-точно възможността му да показва предложения по време на търсене. Така се получава някаква представа дали този израз е бил използван като заявка и какви негови алтернативи съществуват.

6. UPDATE: Joost от yoast.com е създал свой инструмент, който ви позволява да намирате синоними на въведената от Вас ключова дума. Може да се каже, че работи подобно на Ubersuggest. За целта не се плашете от ограниченият брой езици в падащото меню. Изберете английски и въведете българска ключова дума (или израз) и инструментът ще Ви предложи синоними. А ако ще оптимизирате съдъръжанието за един от поддържаните езици (английски, немски, испански, френски и нидерландски) то този инструмент би Ви бил от още по-голяма полза. Намира се на този линк: Yoast Google Suggest Output expander

7. UPDATE: Имах възможността да работя с Prodvigator.bg Serpstat.com (разработен от Netpeak) и смея да твърдя, че това е един наистина уникален инструмент за анализ на ключови думи.

Prodvigator.bg - изключително ценен инструмент за анализ на ключови думи за българския пазар

Чрез него вие ще можете да:

  • откриете, анализирате и създадете семантичното ядро от ключови думи за вашия сайт (бранд);
  • анализирате ключовите думи на вашите конкуренти;
  • да анализирате в детайли страниците, които са с най-голяма видимост;
  • да научите какъв е трафикът на вашите конкуренти;
  • синтезирате топ 100 по всички ключови думи, по които вашият сайт се класира (органично и за AdWords позиции);
  • получавате идеи за нови ключови думи;
  • търсите пълнотекстово в базата данни на продукта;
  • получавате SERP история;
  • сегментирате по категории, host и url и много други ползи

Serpstat.com е наясно с всичко, което се случва в българската версия на Google. Тоест чрез инструмента вие получавате достъп до над 2 500 000 ключови фрази, които вече са част от Keyword Planner-а и които се характеризират с честота (брой месечни търсения) различни от нула. Това е един наистина уникален продукт, който е създаден за SEO нуждите на българските сайтове. Но не си мислете, че нещата спират дотук! Serpstat може да ви помогне да оптимизирате вашия сайт и за държавите, които използват кирилица. Това е една чудесна възможност да стъпите на международни пазари, особено ако имате онлайн магазин.

8. Update: Можете да изпробвате и тези страхотни инструменти за анализ на ключови думи:

Някои от тях са безплатни, а други лимитирани в безплатните им версии/периоди. Въпреки това те са чудесна алтернатива на всички останали в тази статия (а в някои случаи са и по-добри).

Това са инструментите, на които аз залагам. Разбира се, не твърдя, че списъкът е най-изчерпателният и поради тази причина ще се радвам да чуя мнението Ви за него. Разбирайте, че съм отворен към всякакви предложения за тест на други инструменти за анализ на ключови думи.

До нови срещи!