Хаштаг Facebook конкурси

Как можем да проведем facebook хаштаг конкурси?

Здравейте!

Хаштагът отдавна вече е наличен като технология във Facebook и трябва да призная, че употребата му нараства все по-често (което всъщност е чудесно). Потребителите на Twitter и Google+ бяха сред първите, които можеха да се възползват от неговите възможности. Впоследствие и социалните мрежи като Pinterest, Instagram и други също въведоха хаштаговете.

И така – Facebook, хаштагове… Защо трябва да ги използвам?

Първият и най-логичен отговор е: с цел популяризиране вашия бранд. Повече информация по темата можете да откриете в статията: 17 начина за популяризиране на една Facebook страница. Както ще забележите, в нея аз съм разглеждал възможността за включване в дискусии (посредством хаштаг технологията), които са свързани с вашия бранд (пряко или косвено). Това е чудесен начин да бъдете забелязани от потенциални последователи и те да посетят и харесат вашата фейсбук страница. Всъщност това е най-честото приложение на хаштага във всяка една социална мрежа (поне от гледна точка на обикновения потребител).

Но то далеч не е достатъчно за постигане на максимални резултати от гледна точка на специалиста по социално-медиен маркетинг!  Ето защо в тази публикация ще представя някои много по-ефективни начини за употреба на хаштага, които ще можете да използвате конкретно с цел осъществяване на Facebook конкурс.

Нека да започнем с най-важните неща, които трябва да знаете за хаштаг технологията във фейсбук:

 • Подобно на останалите социални мрежи, тя позволява на множество потребители да се включат в един виртуален разговор за една и съща тема (обозначена чрез самия хаштаг). Това означава, че когато кликнете на линка на хаштага (или потърсите този хаштаг в търсачката на фейсбук) ще се появят всички снимки, статуси и споделени линкове, които са маркирани с него. Но забележете – това важи само за публичното или споделеното с вас съдържание. Ако даден хаштаг е използван за (примерно) статус, но настройките за поверителност не позволяват вие или вашите приятели да видят това съдържание, то съответно вие няма и да разберете за неговото съществуване.
 • Хаштаговете не бива да бъдат използвани произволно. Заложете на релевантни ключови думи за вашия бранд и ги маркирайте като хаштаг. Разбира се първо трябва да проверите дали тези хаштагове вече се използват от потребителите. А най-добре ще е да измислите уникален хаштаг, който да използвате с цел брандиране във фейсбук. За добро или зло на този етап нямате възможност да резервирате хаштагове (да речем чрез покупката им). Но чрез подходящото послание до вашите настоящи и бъдещи последователи, вие можете да ги направите ваши. Е, поне до степента, в която вашите преки конкуренти няма да имат практическата полза от употребата им, освен ако не желаят да ви правят безплатна реклама. 🙂 След малко отново ще се върнем на уникалния хаштаг за целите на един фейсбук конкурс и как можете да накарате вашите последователи да го използват в споделеното от тях съдържание.
 • Хаштаговете са част от функционалността на Facebook. Това означава, че трябва внимателно да прецените по какъв начин да ги включите във вашите конкурси, без да нарушите общите условия на социалната мрежа. Според тях нямате право да използвате функциите на Facebook с цел промоции, с изключение на табовете в страниците посредством външно приложение. Какво означава това в конкретния случай – не бива да изисквате от потребителите на Facebook да използват конкретен хаштаг като условие за включване във вашия конкурс. И само да вметна – в никакъв случай не бива да изисквате от тях да гласуват посредством харесване на статуси или снимки. За съжаление тази практика се прилага масово в България, но е въпрос на време администраторите да започнат да наказват страниците, които не спазват правилата – нещо, което вече се прилага в други държави. Още по темата за някои от наказанията във Facebook: Наказание за Facebook страници, които изискват харесвания
 • Употребата на хаштгагове може да даде моментни и краткосрочни резултати. Тази технология не може да ви бъде от полза за дългосрочни промоции. Основната причина е, че чрез нея вие няма да можете да създадете ваши списъци с потребители и следователно няма да можете да ги таргетирате впоследствие. Но за моментни и краткосрочни цели хаштаговете могат да увеличат разпознаваемостта и популярността на вашия бранд, както и евентуално броят на последователите ви.
 • Хаштаговете могат да бъдат само от една дума, без препинателни знаци. Ако искате да имате хаштаг от две или повече думи ще ви се наложи да измислите креативен начин за обединяването им, защото в противен случай просто ще трябва да слеете думите (което невинаги е добра идея).

И сега след като вече сте запознати с практическото приложение и същността на хаштаг технологията, то нека да преминем към някои популярни (и коректни) начини за употребата ѝ с цел провеждане на конкурс във Facebook:

 • Да започнем с това, което вече съм разгледал в статията за популяризиране на фейсбук страниците – увеличаване на обхвата от достигнати потребители посредством употребата на хаштагове (post reach). Тук трябва да приложите две стратегии: анализ на ключови думи (нещо, което така или иначе следва да сте направили за корпоративния ви сайт и фейсбук страница) и проверка за употребата на тези ключови думи като хаштагове. Изберете най-популярните от тях и смело ги поставете във вашите постове, свързани с информация за конкурса (статуси, картинки, линкове, бележки и други). Така увеличавате шансовете си повече потребители да научат за провеждането му;
 • Сега да преминем към употребата на уникален за вашия бранд хаштаг. Тук вариантите са няколко:
  • създаване и популяризиране само на един хаштаг
  • създаване на уникален хаштаг за всяка промоция
  • комбинация от горните два подхода + стратегията за употреба на релевантни за вашия бранд хаштагове, която вече разгледахме

За да можете да използвате уникалните хаштагове за целите на вашите фейсбук конкурси трябва да се постараете те да не бъдат използвани като вход за участие в тях. Тоест можете да кажете на вашите последователи да ги включват в техните постове, но в никакъв случай не ги принуждавайте да направят това, за да могат да участват в конкурса ви. За да бъде употребен създаденият от вас хаштаг, той трябва да носи реална стойност за потребителите!

Ето една практическа идея, която да послужи като пример:

Да речем, че провеждате фото конкурс. Създайте приложение, в което последователите ви да могат да гласуват за дадени снимки или което на определена дата да изтегли печелившите снимки на произволен принцип или измислите нещо друго и наистина креативно. А сега дайте възможност на вашите последователи да изпратят снимките си до вас по няколко начина: директно чрез ъплоуд в приложението, чрез лично съобщение, по имейл или чрез хаштага, който сте избрали, като в този случай упоменете в правилата на конкурса, че снимките следва да са споделени публично, за да могат да достигнат до вас и вие да ги изтеглите и добавите в приложението. Така реално погледнато не принуждавате никой да участва в конкурса чрез хаштагове, но за голяма част от потребителите този начин за изпращане на снимки до вашия бранд ще е много по-удобен. Най-малкото така ще могат да покажат и снимката пред своите приятели. А кой не обича малко по-голяма популярност във фейсбук. 🙂 Тази снимка може да бъде харесвана, коментирана, споделяна, а същевременно това ще популяризира вашия бранд и конкурса, който провеждате. Ще привлечете вниманието на потребителите и така ще можете да достигнете до нови последователи, по правилния начин. Схващате идеята, надявам се.

От вас се изисква само да определите победителя чрез външно приложение или по друг начин, различен от функционалността на Фейсбук и респективно да напомняте периодично за този конкурс и свързания с него хаштаг чрез вашите постове. Също така чрез този хаштаг можете да давате важна информация за конкурса или бранда ви и така потребителите пак ще имат полза от употребата му.

Но пак напомням – това ще даде краткосрочни резултати. Ето защо трябва да заложите на хаштаг стратегията като средство за временно и светкавично увеличение на вашите последователи. Помислете как след употребата на хаштага една голяма част от тях да харесат вашата страница. Всъщност вече разполагате с един начин – примерният конкурс по-горе може да ви помогне за постигане на тези цели. А най-малкото чрез приложението, вие ще можете да получите имейл адресите на потребителите доброволно от тяхна страна и в последствие ще успеете да ги таргетирате много по-лесно. Ако изберете вариант гласуване, то вашите последователи ще се стремят да убедят приятелите си да добавят това приложение и да гласуват за тях. А това означава повече потенциални последователи за вас. 🙂

Изборът и подходът са ваши! Само се постарайте да спазите следното – да опишете ясно правилата на конкурса и да споменете изрично, че Фейсбук няма нищо общо с провеждането му, както и да не използвате неговите функции с цел участие и победа. 🙂

 • Имате повече от един социални профили в различните мрежи? Използвайте хаштаговете за вашия бранд с цел популяризиране на съдържанието между тях. Така достигате до повече последователи и ефектът от вашия конкурс ще е много по-голям. Но не прекалявайте с тази стратегия – не всеки потребител на Twitter (примерно) би искал да вижда информация за фейсбук конкурс и обратно. Разбирате мисълта ми.

Това е, което мога да кажа по темата. Не забравяйте да промотирате и вашия хаштаг конкурс чрез Facebook реклама, която може да бъде насочена освен към хората, които са харесали страницата ви, така и към вашите имейл абонати. А вие как използвате хаштагове с цел популяризиране на вашия бранд във Facebook? Споделете в коментарите по-долу 🙂

До нови срещи!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Уведоми ме за
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments